O Υπουργός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, συναντήθηκε, σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με την Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Mariya Gabriel, στο πλαίσιο του Democracy Forum, στο οποίο ήταν επίσημη προσκεκλημένη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου παρουσίασε στην Επίτροπο τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την υποδοχή μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική/προσφυγική βιογραφία, με ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο για την ένταξη και στήριξη μαθητών και μαθητριών από την Ουκρανία.

  

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί βάσει του επόμενου Στρατηγικού Πλαισίου για Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και οι πολιτικές που υλοποιούνται βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στις στρατηγικές δράσεις που προωθούνται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως: η σταδιακή επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, το Έργο αντιστοίχισης των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες απασχόλησης και την αγορά εργασίας, η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και η ενίσχυση των υποδομών, καθώς και της ετοιμότητας όλων των σχολικών μονάδων για την ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Ενημέρωσε, επίσης, την Επίτροπο για τον σχεδιασμό της νέας Εθνικής Στρατηγικής διά Βίου Μάθησης για τα έτη 2021-2027.

 

 

 

Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου παρουσίασε τις ενέργειες που γίνονται για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, κάνοντας λόγο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τη δημιουργία «Πράσινων Σχολείων» -με έμφαση τόσο σε έργα σχολικών υποδομών όσο και στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία- και για τη διαμόρφωση του Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

 

Η Επίτροπος Γκάμπριελ και ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκαν, επίσης, στην πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Ο Υπουργός επισήμανε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία με οικονομική ενίσχυση στα πανεπιστήμια που εντάσσονται στα Δίκτυα Πανεπιστημίων.  

 

Ακολούθως, ο κ. Προδρόμου παρουσίασε τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την υποδοχή μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική/προσφυγική βιογραφία, με ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο για την ένταξη και στήριξη μαθητών και μαθητριών από την Ουκρανία.

 

Τέλος, έγινε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος αξιοποιεί το Πρόγραμμα  «Δημιουργική Ευρώπη», όπως και για τις βασικές προτεραιότητες του Νέου Προγράμματος Εργασίας για τον Αθλητισμό.

Στο Κέντρο Αριστείας CYENS η Ευρωπαία Επίτροπος Γκάμπριελ

Το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία CYENS επισκέφθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Kαινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ την Παρασκευή, προκειμένου για να ενημερωθεί για τον ρόλο του στην ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, καθώς και στη γενικότερη τόνωση της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, συνοδεία των Διευθυντών του Κέντρου και του Δημάρχου Λευκωσίας, η Επίτροπος συνάντησε επικεφαλής ερευνητικών ομάδων του Κέντρου, όπως επίσης και του πολυχώρου CYENS Thinker Maker Space, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τη λειτουργία και δράση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.

Σημειώνεται επίσης πως η κ. Γκάμπριελ ενημερώθηκε για την έκθεση Εργασία σε Εξέλιξη – Work In Progress, μιας πρωτοβουλίας εστιασμένης στις τέχνες και την τεχνολογία που φέρνει σε επαφή δημιουργούς και τεχνολόγους με στόχο τον διάλογο μεταξύ επιστημονικών κλάδων και μελλοντικές συνεργασίες, για τη συμμετοχή του Κέντρου στο πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης S+Τ+Arts, όπως επίσης και την έκθεση Χορεύοντας σε μία Γραμμή, την οποία επιμελήθηκε το CYENS μαζί με το Λεβέντειο Μουσείο Λήδρα Πάλας και όπου χρησιμοποιήθηκαν διαδραστικές τεχνολογίες για να «ζωντανέψουν» την ιστορία και του χώρους του ιστορικού ξενοδοχείου.

Συμπληρώνεται πως κατά την περιήγηση στο Κέντρο παρουσιάστηκαν έργα συμπεριλαμβανομένου του iNicosia, του ψηφιακού διδύμου της πόλης της Λευκωσίας για τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων σχεδιασμού και για την καλύτερη λήψη αποφάσεων με όραμα τη «συνδημιουργία» με τους πολίτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πράσινη μετάβαση, ενώ  παρουσιάστηκε και το έργο Μarie Curie ΤΟΝΕ, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη και τη διαχείριση του πόνου που σχετίζεται με την εργασία επαγγελματιών μουσικών.

Τέλος, αναφέρεται πως η Επίτροπος εξήρε το εμπνευσμένο έργο του Κέντρου, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω του Έργου Teaming RISE και συντονίζει ο Δήμος Λευκωσίας, με τη συμμετοχή των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, του University College London και του Max Planck Institut für Informatik.