Συνολικά 389 περιστατικά ρατσιστικού περιεχομένου έχουν καταγραφεί την περίοδο 2005-2020, όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία επικαλείται στοιχεία που της διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία. Η κ. Ατταλίδου αναφέρει πως, «ο μοναδικός μηχανισμός καταγραφής ρατσιστικών περιστατικών στην Κύπρο είναι αυτός της Αστυνομίας» και προθέτει, πως τα στοιχεία που της έχουν προωθηθεί αρχίζουν από το 2005, οπόταν ξεκίνησε και η διαδικασία καταγραφής τους στην Κύπρο.

«Καταγράφεται το οξύμωρο», παρατηρεί η κ. Ατταλίδου, πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραπονούμενοι για ρατσιστικές επιθέσεις είναι Ελληνοκύπριοι, με 111 παράπονα. «Παρόλα τα εμφανή προβλήματα στον μηχανισμό καταχώρησης καταγγελιών ρατσιστικής ρητορικής, όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως δεν καταβλήθηκε ουσιαστική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενό της, αλλά ούτε και η στρέβλωση των πλειοψηφικών παραπόνων από τον γηγενή πληθυσμό», προσθέτει.

Η ίδια εξηγεί, πως δέχθηκε «συλλογικό ενυπόγραφο παράπονο για έναν επιμελώς βαμμένο τοίχο (επισυνάπτει και φωτογραφία) με ακραία ρατσιστικά μηνύματα ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια θέα σε απόσταση 500 μέτρα από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, από όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, περιλαμβανομένων μελών της τοπικής Αρχής, αλλά και μελών της Αστυνομίας, που βρίσκονται εκεί για να στελεχώσουν το οδόφραγμα, και δεν προβληματίστηκαν από τα μηνύματα αυτά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Περαιτέρω η κ. Ατταλίδου παρατηρεί πως η επίδοση της Κύπρου σε δικαστικές καταδίκες για ρατσιστικά εγκλήματα καταγράφεται σε πολλές διεθνείς εκθέσεις ως εξαιρετικά χαμηλή, αφού φαίνεται να υπάρχουν μηδενικές δικαστικές αποφάσεις στη βάση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φυλετική διάκριση και μόνο μια δικαστική απόφαση στη βάση της απόφασης-πλαίσιο της ΕΕ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο αρμόδιος υπουργός καλείται να απαντήσει κατά πόσον είναι σε γνώση του το υπό αναφορά σημείο στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, αν έχει προχωρήσει σε διερεύνηση του ποινικού αδικήματος με στόχο την προσαγωγή των δραστών στη Δικαιοσύνη και αν όχι, πώς αιτιολογεί την απραξία των μελών της Αστυνομίας που διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο. Ζητά επίσης απάντηση ως προς το κατά πόσον θα διενεργηθεί οποιαδήποτε προσαγωγή στην ποινική Δικαιοσύνη των ανήλικων υπόπτων για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των διανομέων φαγητού, καθώς το Νομοθετικό Σώμα έχει ήδη θεσπίσει πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες οι ανήλικοι άνω των 14 ετών δύνανται να υπέχουν ποινικές ευθύνες.

Τέλος, υποδεικνύει πως στα περιστατικά με τους διανομείς φαγητού η Επίτροπος Διοικήσεως εντόπισε ρατσιστικά κίνητρα, αλλά «η Αστυνομία υποστηρίζει ότι οι εν λόγω επιθέσεις δεν σχετίζονται με οποιεσδήποτε διαφορές που αφορούν τη θρησκεία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ρατσισμού».