Μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera έπεσε χθες νεκρή από πυρά του ισραηλινού στρατού. Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Παλαιστίνια, χριστιανή η Σιρίν Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo προτού πάει στο Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Άλι αλ Σαμούντι, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον των δημοσιογράφων. «Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας. Με χτύπησε μία σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν», διηγήθηκε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσιογράφος Al Jazeera: Οι πρώτες στιγμές μετά την εκτέλεση της

Σε ανακοίνωσή του το Al Jazeera ανέφερε ότι η Σιρίν Αμπού Άκλεχ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιογράφος φορούσε γιλέκο με τη λέξη «press». «Το Al Jazeera καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για τη σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν». Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι η δημοσιογράφος σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο πρόσωπο.

Αντίθετα, το Ισραήλ προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους Παλαιστινίους. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει πυρ αδιακρίτως, να ευθύνονται για τον άτυχο θάνατο της δημοσιογράφου» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ. Σε ανακοίνωσή του, πάντως, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, ωστόσο δεν έκανε κάποια αναφορά για τη δημοσιογράφο. «Δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν», σημείωσε ο στρατός. Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές πρότειναν στους Παλαιστίνιους να διεξαγάγουν «από κοινού νεκροψία-νεκροτομή» για «τον θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου», όπως δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ.