Το περπάτημα είναι η φυσική δραστηριότητα που προτιμούν οι περισσότεροι ασθενείς με αρθρίτιδα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης ανέλυσαν στοιχεία 89 χιλιάδων μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ με αρθρίτιδα που δήλωσαν ότι ήταν σωματικά δραστήριοι τον προηγούμενο μήνα. Σχεδόν το 71% ανέφεραν ότι το περπάτημα ήταν μια από τις δύο πιο συχνές ασκήσεις, ακόμα κι αν πονούσαν στις αρθρώσεις. Το 13% ασχολούταν με την κηπουρική και το 7% γυμναζόταν με προπονήσεις με βάρη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ασκήσεων ήταν περίπου το ίδιο, καθώς όλες οι μορφές άσκησης κατάφεραν να μειώσουν τον πόνο και την κόπωση των ασθενών. Από τη μία, το γρήγορο περπάτημα ανήκει στις αερόβιες ασκήσεις και ενισχύει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, συμβάλλοντας θετικά στην μείωση της κόπωσης, της φλεγμονής και του περιττού βάρους, που μπορεί να αυξήσει την πίεση στην περιοχή των αρθρώσεων.

Από την άλλη, η προπόνηση με βάρη μειώνει τον πόνο, ενισχύοντας τους μύες ώστε να απορροφούν την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις. Η ενασχόληση με την κηπουρική ωφελεί τόσο τον πόνο όσο και την ανακούφιση από το άγχος. Τέλος, λιγότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ασχολούνται με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κολύμπι, παρόλο που και αυτές οι μορφές άσκησης είναι ιδανικές για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, καθώς δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

ygeiamou.gr