Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς σήμερα. Για πολλούς στο εξωτερικό, ενδεχομένως, η 9η Δεκεμβρίου να θεωρείται σαν η «εθνική ημέρα» της Κύπρου. Σε τέτοιο βαθμό έχει φτάσει ο διασυρμός της πατρίδας μας για τα «χρυσά» διαβατήρια και όχι μόνο. Για όσους, όμως, αγαπάμε αυτή τη μικρή αλλά λατρεμένη πατρίδα, είναι ημέρα πένθους για το κατάντημα της μετάλλαξης της άλλοτε «νήσου των αγίων» σε «νήσο των αθλίων». Ημέρα ντροπής και θλίψης για την τοποθέτηση του περιβόητου «This is Cyprus» στη βιτρίνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα, λοιπόν, ετοιμαστείτε να ακούσετε ένα σωρό δακρύβρεκτες διακηρύξεις από κόμματα και πολιτικούς. Ένα σωρό βαρύγδουπες τοποθετήσεις. Και ένα σωρό εύηχες ατάκες για την καταπολέμηση της τεράστιας ανοικτής πληγής η οποία κατέληξε σε γάγγραινα. Σήμερα, όμως, φορέστε ωτοασπίδες. Όπως τους συντρόφους του Οδυσσέα, που βούλωσαν τ’ αφτιά τους με κερί για να αποφύγουν το σαγηνευτικό τραγούδι με το οποίο τους παραπλανούσαν και τους κατασπάραζαν. Αποφύγετε κι εσείς τους ήχους των πολιτικών Σειρήνων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ψευδαισθήσεων, με απώτερο σκοπό την παραπλάνησή σας.

 

Όση στάχτη, όμως, και αν προσπαθήσει κάποιος να ρίξει στα μάτια της κοινής γνώμης, τελικά το μόνο που μετρά είναι οι πράξεις και αυτές δεν επιδέχονται ψευδαισθησιακών ερμηνειών. Σήμερα, λοιπόν, στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να παιχτεί μια ακόμη θεατρική πράξη από ατάλαντους ηθοποιούς. Στην ατζέντα της Ολομέλειας βρίσκεται προς συζήτηση η περιβόητη Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Εκείνη την οποία εξήγγειλε μετά βαίων και κλάδων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την κυκλοφορία του βίντεο του αίσχους. Μετά την κορύφωση του διασυρμού της Κύπρου και του πρωτοφανούς βιασμού της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη.

 

Ένα ολόκληρο χρόνο συζητείται το θέμα στη Βουλή. Αυτό το οποίο πέτυχαν είναι το ξεδόντιασμα του νομοσχεδίου και της πολλά υποσχόμενης νέας Αρχής, σε σημείο που να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της. Πέτυχαν –αν ψηφιστεί ως έχει- να κατεβάσουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών. Να θέσουν ακόμη ένα θεσμό υπό αμφισβήτηση εν τη γενέσει του.

 

Την ουσία του ξεδοντιάσματος ανέλυσε σε συνέντευξη του στον «Φ» ο κ. Ορέστης Νικήτα, πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Επισήμανε με κρυστάλλινο τρόπο το ξεδόντιασμα της Αρχής. «Περιορίζεται σε λήψη και συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με αδικήματα διαφθοράς στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και της παρέχεται εξουσία πρόσβασης σε έγγραφα, βιβλία, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και αρχεία για θέματα που αφορούν στη διάπραξη αδικημάτων διαφθοράς. Σε περίπτωση που η ενδεχόμενη παράβαση δυνατόν να συνιστά ποινικό αδίκημα, η Αρχή θα συντάσσει έκθεση που θα υποβάλλεται μαζί με όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της, στον Γενικό Εισαγγελέα. Εάν διεξάγεται ποινική έρευνα από την Αστυνομία, η Αρχή οφείλει σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να τερματίσει τη δική της έρευνα και να μην επεμβαίνει στο έργο του Εισαγγελέα», ανέφερε συγκεκριμένα.

 

 

Τι συνεπάγεται αυτό το οποίο αναφέρει ο κ. Νικήτα; Εξηγεί: «Το γεγονός ότι η Αρχή πρέπει να σταματά οποιαδήποτε διερεύνηση καταγγελιών όταν αρχίσει ποινική έρευνα από την Αστυνομία, έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή της, που πέραν από την πρόληψη, συμπεριλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Διερωτάται εύλογα κανείς, γιατί χρειάζεται ο πολίτης να καταχωρίσει καταγγελία στην Αρχή, εφόσον αυτή δεν έχει ανακριτικές εξουσίες και να μην αποταθεί απευθείας στην Αστυνομία η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων. Με κίνδυνο, μάλιστα, να μολυνθεί το μαρτυρικό υλικό εφόσον θα τύχει επεξεργασίας από τον αρμόδιο λειτουργό της Αρχής. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη πιθανής ποινικής έρευνας εφόσον ο καταγγέλλων θα περιμένει το πόρισμα της Αρχής, με κίνδυνο να επηρεαστούν μάρτυρες και να καταστραφούν τεκμήρια».

 

Πώς έπρεπε να λειτουργεί η Αρχή για να είναι πραγματικά αποτελεσματική; Ορίστε: «Η Αρχή πρέπει να στελεχωθεί με ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι θα έχουν εξειδίκευση και πείρα στη διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς. Ο νόμος πρέπει να ενισχύσει την Αρχή με όλες τις ανακριτικές εξουσίες που έχει η Αστυνομία. Η Αρχή θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να διεξάγει έρευνες, να παίρνει καταθέσεις, να απευθύνεται στο Δικαστήριο για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας εάν χρειάζεται, να ολοκληρώνει το μαρτυρικό υλικό και εάν υπάρχουν κατά την άποψή της ποινικά αδικήματα να ζητεί από τον Γ. Εισαγγελέα την καταχώριση υπόθεσης. Οι διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι για να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτύχει μια Ανεξάρτητη Αρχή πρέπει να έχει λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία, ικανοποιητικούς πόρους και ισχύ, καθαρούς όρους εντολής και άριστη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών».

 

Για να μην θεωρήσετε ότι μόνο εμείς και ο ΠΔΣ βλέπουμε το ξεδόντιασμα, μάθετε ότι δημιουργήθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας από 27 γνωστές προσωπικότητες (Γ. Αρέστη, Αχ. Δημητριάδης, Μ. Ατταλίδης, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, Γ. Κολοκασίδης, Στ. Ζένιος, Ν. Περιστιάνης, Χρ. Πισσαρίδης, Χ. Τσούκκας κ.α.) η οποία επισημαίνει ακριβώς τα ίδια. Ζητά «δυνατή και πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς με καθαρούς όρους εντολής για διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς. Η πρόφαση των πολιτικάντηδων ότι δήθεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, αμφισβητείται από πολλούς νομικούς ενώ θα μπορούσαν να το τροποποιήσουν όπως πράττουν όποτε τους βολεύει!

 

Τουτέστιν, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, κλείστε τ’ αφτιά, ανοίξτε τα μάτια και αντικρίστε κατάματα πώς κόμματα και πολιτικοί συνεχίζουν να σας εμπαίζουν. Θα συνεχίσουν να πολεμούν τη διαφθορά με χάδια!