Ο Μάριος Χριστοφίδης γράφει για «μιλλοσφοντζίσματα» σε ότι αφορά τις διαθέσεις της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Το Προσχέδιο της ΕΕ Εγγράφου Επιλογών για Ενέργειες Τουρκίας στα Βαρώσια δεν είναι ανέκδοτο αλλά κλασικά «μιλλοσφοντζίσματα».

Αυτά τα αστεία είναι ως κάτωθι: 

1. Περικοπή κονδυλίων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 2.Περκοπη κονδυλίων από Προενταξιακά Ταμεία.

3.Πάγωμα Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.

4.Στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Άκουσον, άκουσον, οι 27 ΥΠΕΞ αντί κυρώσεων αποφάσισαν ΜΟΕ αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η ΕΕ είναι ΕΟΚ και ότι τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα είναι υπεράνω του δικαίου και της ηθικής. Αυτή είναι η ΕΕ. Ακόμα και αυτά τα «μιλλοσφοντζίσματα» είναι δύσκολο να περάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διότι απαιτείται ομοφωνία και η Ισπανία/ Ιταλία/ Γερμανία/ Ολλανδία είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν διότι είναι εκτεθειμένες προ πάντων οι τράπεζες των στη Τουρκία με ποσό πέραν των €110 δισεκατομμυρίων. Όμως και να ψηφιστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ερντογάν δεν θα ενοχληθεί καθόλου και θα τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων του Παλατιού του όπως κάμνει και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία οπωσδήποτε θα ενοχλούνταν με όλες ή μερικές από τις κάτωθι κυρώσεις προς την Τουρκία και τις τουρκικές επιχειρήσεις από τα κράτη- μέλη η επιχειρήσεις της ΕΕ :

1. Αναβολή ή ακύρωση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας / ΕΕ.

2. Εμπάργκο στη πώληση όπλων, οπλικών συστημάτων και εξαρτημάτων.

3. Εμπάργκο στην εισαγωγή τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών.

4. Εμπάργκο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας ή τουρκικών επιχειρήσεων.

5. Εμπάργκο στη πώληση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην    Τουρκία ή σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Βέβαια πάλι, οι άνω αναφερόμενες χώρες θα αντιδρούσαν αλλά εάν τα προτείναμε θα αποδεικνύαμε ότι δεν είμαστε κορόιδα και θα εκθέταμε την ανυπαρξία της ούτω καλούμενης αλληλεγγύης της ΕΕ. Όμως, όπως πάντα ως καλά παιδιά, μέσω του ΥΠΕΞ μας, αποδεχτήκαμε αναβολή των ούτω καλούμενων κυρώσεων και αστεία ΜΟΕ. Δυστυχώς, βάλαμε όλα τα αβγά μας στο καλάθι της ΕΕ (λέγε ΕΟΚ ) για τη λύση του Κυπριακού και για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και οι ελπίδες μας αποδεικνύονται συνεχώς φρούδες και τα αβγά όλα έσπασαν την 3/12/21 διότι η Λευκορωσία είχε προτεραιότητα από τις πράξεις της Τουρκίας. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν έκαμαν «ομελέτα» με τα σπασμένα αβγά αλλά τα έστειλαν στη COREPER για να μαγειρέψει «γλύκισμα κυρώσεων» διότι αυτό θα ψήσουν και όχι «καυτές κυρώσεις». Αυτή είναι η ΕΕ (ΕΟΚ). Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ομιλεί σήμερα στο θέμα για επόμενα βήματα και πράσινα άλογα. Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Φτωχή Κύπρος των ηγετίσκων. Ζητείται ηγέτης το 2023.