Του Billy Bambrough

Ο Jack Dorsey, ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε από τη θέση του CEO της Twitter για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εταιρείας του ηλεκτρικών πληρωμών, προέβλεψε ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει εντέλει το αμερικανικό δολάριο.

Το Bitcoin κάνει ράλι από την αρχή του έτους, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδας υποχώρησε χάνοντας περισσότερο από το 30% της αξίας του μέσα σε έναν μήνα. Η “βουτιά” του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο συμπαρέσυρε και το Ethereum, το οποίο σημείωσε πτώση της τάξης του 20% κατά την ίδια περίοδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bitcoin: Σκάει η μεγαλύτερη «φούσκα» όλων των εποχών ή νέο ράλι;

Ωστόσο, το Bitcoin ανέκαμψε μετά το tweet του Dorsey (πρόσθεσε 5% σε ένα 24ωρο μετά την πρόβλεψη του πρώην CEO της Twitter), ενώ ανοδικά κινήθηκαν το Ethereum και η αγορά κρυπτονομισμάτων εν γένει. 

Συγκεκριμένα, ο Dorsey, απαντώντας στη ράπερ Cardi B στο Twitter, που τον ρώτησε “Πιστεύεις ότι τα crypto θα αντικαταστήσουν το δολάριο;”, είπε: “Ναι, το Bitcoin θα το αντικαταστήσει”.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Dorsey αποσύρθηκε από την Twitter για να αφιερωθεί πλήρως στην εταιρεία του πληρωμών, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Block και η οποία περιλαμβάνει τη Square και την Cash App.

Ο Dorsey είναι ένθερμος θιασωτής του Bitcoin εδώ και χρόνια: συχνά –στις συνεντεύξεις του– τονίζει τις προοπτικές του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος, ενώ τόσο στην Twitter όσο και στη Square ανέπτυξε υπηρεσίες που βασίζονται στο Βitcoin. Τον Dorsey διαδέχεται στη θέση του CEO της Twitter ο Parag Agrawal, πρώην –πλέον– επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογίας της εταιρείας, ο οποίος έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα project αποκεντρωμένης τεχνολογίας της Twitter. 

“Αν δεν ήμουν στη Square ή στο Twitter, θα εργαζόμουν πάνω στο Bitcoin”, δήλωσε ο Dorsey μιλώντας σε ένα Συνέδριο που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Μαϊάμι, με θέμα το δημοφιλές crypto. Την ίδια περίοδο, δήλωσε πως “και οι δύο εταιρείες του θα συμβάλλουν στο μέλλον του Bitcoin”.

Τον Αύγουστο, ο Dorsey έγραψε στο Twitter ότι “το Bitcoin θα ενώσει μια βαθιά διχασμένη χώρα” και “εντέλει τον κόσμο”.

Μετά την πρόβλεψή του για το Βitcoin, ο Dorsey “συμμάχησε” με τον CEO της Tesla, Elon Musk, διακωμωδώντας την ιδέα ενός web3 που θα λειτουργεί με την τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει διάδοχο του web2 [σ.σ.: του διαδικτύου όπως το ξέρουμε σήμερα] με βάση τη Silicon Valley, όπου κυριάρχησαν οι Google, Facebook, Microsoft και Amazon.

“Έχει δει κανείς το web3; Δεν το βρίσκω”, έγραψε ο Musk στο Twitter, με τον Dorsey να απαντά: “Είναι κάπου ανάμεσα στο a και το z”, σε μια έμμεση αναφορά στα τεχνολογικά επιχειρηματικά κεφάλαια (VC) Andreessen Horowitz που προσφάτως επένδυσαν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη του web3.

“Το web3 δεν σας ανήκει”, “τιτίβισε” ο Dorsey. “Ανήκει στα VCs και τους εταίρους τους. Δεν θα ξεφύγει ποτέ από τα κίνητρά τους. Τελικά, είναι μια οντότητα υπό κεντρική διαχείριση με διαφορετική ταμπέλα. Για να ξέρετε πού πάτε να μπλέξετε”.

Ο ενθουσιασμός για το web3 έχει εκτιναχθεί φέτος λόγω του ράλι ορισμένων κρυπτονομισμάτων και NFTs που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή του και λόγω της μετονομασίας της Facebook σε Meta.

“Όπως τα NFTs, έτσι και οι πλατφόρμες web3 και metaverse είναι η επόμενη φυσική εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε, σχετιζόμαστε και επικοινωνούμε”, επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg.

Το Bitcoin, το οποίο μετράει κάτι παραπάνω μια δεκαετία ζωής, δημιουργήθηκε ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και πλέον θεωρείται ο “ψηφιακός χρυσός”. Αποτελεί ένα σπάνιο, αποκεντρωμένο, ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που ορισμένοι επενδυτές –ακόμη και εταιρείες και κράτη– έχουν αρχίσει να αποκτούν ως αποθήκη αξίας και αντιστάθμισμα απέναντι στον πληθωριστικό κίνδυνο.

Πέρυσι, ο Paul Tudor Jones “άνοιξε τις πύλες” των επενδύσεων όταν χαρακτήρισε το Bitcoin ως “το γρηγορότερο άλογο στην κούρσα” με τον πληθωρισμό, τον οποίο ο διάσημος επενδυτής έβλεπε να τρέχει με μεγαλύτερο ρυθμό λόγω της πανδημίας και της πρωτοφανούς διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθούσαν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Στο μεταξύ, η εταιρεία παροχής “έξυπνου” λογισμικού σε επιχειρήσεις, MicroStrategy, άρχισε να προσθέτει Bitcoin στον ισολογισμό της, με αποτέλεσμα η Tesla του Elon Musk να αγοράσει Βitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2021. Φέτος, το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως εθνικό του νόμισμα –παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο– και άρχισε να αγοράζει ποσότητες του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. 

Όλα αυτές οι εξελίξεις εκτόξευσαν την τιμή του ψηφιακού νομίσματος από τα επίπεδα των 4.000 δολαρίων τον Μάρτιο του 2020 στις 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο. Ωστόσο, μικρότερα κρυπτονομίσματα –όπως το Ethereum και άλλοι ανταγωνιστές του–, καθώς και memecoins –όπως το Dogecoin και το Shiba Inu– έκαναν ακόμα πιο εντυπωσιακό ράλι από το Bitcoin.  

Τον Νοέμβριο, η Hillary Clinton –πρώην υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ και υπουργός Εξωτερικών επί Barack Obama– προειδοποίησε ότι η άνοδος του Βitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να υπονομεύσει το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα.

Άλλοι εκτιμούν πως το Bitcoin δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το δολάριο ούτε οποιοδήποτε άλλο fiat νόμισμα.

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρηση του επενδυτή Mark Cuban πέρυσι: “Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η κουβέντα, πως το Bitcoin ή κάποιο άλλο ψηφιακό νόμισμα θα καταφέρει να αντικαταστήσει κάποιο fiat νόμισμα, είναι αντιπαραγωγική”.

Πηγή: Forbes