Επιστήθιος φίλος καλού μου φίλου από την Πελοπόννησο, έχασε τη ζωή του από covid-19, επειδή πίστευε ότι η φυσική ζωή που έκανε θα του εξασφάλιζε την… αθανασία. Ήταν μόλις 51 ετών. Η γυναίκα του, καθισμένη σ’ ένα μπαλκόνι περιτριγυρισμένη από δικούς της ανθρώπους και δύο παιδιά στην εφηβεία, ισορροπούσε δύσκολα ανάμεσα στην επιθυμία να σεβαστεί τις επιλογές του συντρόφου της και στο πικρό παράπονο ότι «δεν μ’ άκουγε, έφυγε τσάμπα». 

«Δεν είχε ούτε γραμμάριο περιττού λίπους. Ήταν λιτός στο φαγητό του, και επέλεγε πάντα τα πιο εκλεκτά, φυσικά προϊόντα. Δεν ξέρω πώς τον πέτυχε ο ιός, και κυρίως πώς τον έσπασε έτσι», μου λέει ο φίλος μου ο Επαμεινώνδας.

«Οι ιατροί στο Σωτηρία, όπου μεταφέρθηκε σε κακά χάλια, μου είπαν ότι έχουν δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Αυτός ο ιός, που συνήθως δεν κτυπά τους νεότερους και πιο υγιείς ανθρώπους, κάνει και τρομακτικές εξαιρέσεις. Ούτε εμείς έχουμε απαντήσεις απτές, αλλά ξέρουμε ότι ο κορωνοιός μπορεί να σακατέψει και έναν υγιή οργανισμό, αν τον πετύχει εκεί όπου ίσως να υποκρύπτεται μια ανεξερεύνητη αδυναμία», συνέχισε. 

Για ένα μόνο είναι σίγουρο, κατέληξε: ό,τι εάν είχε εμβολιαστεί, θα ζούσε!

Κάθε μέρα, ιδίως στο επάγγελμα της εμπροσθοφυλακής όπου βρισκόμαστε και εμείς, ακούμε πολλές ιστορίες. Όλες είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχουν αρκετές επιμέρους ιδιότητες, κυρίως όσον αφορά εκείνους που, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, πελαγώνουν μέσα στο χάος της πληροφόρησης που διαχέεται μέσω διαδικτύου, χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες πηγές είναι αξιόπιστες και ποιες όχι.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Κι όταν γράφαμε πριν από καιρό, σίγουρα προ covid, ότι ένα από τα βασικά ελλείματα της εκπαίδευσής μας ήταν, και παραμένει, η μη καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ακόμα και στα παιδιά μικρής ηλικίας, ακριβώς τέτοια «πελαγώματα» είχαμε κατά νου. 

Στην Ελλάδα είχαμε χθες πάνω από 20.000 κρούσματα. Μια μέρα πριν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, που όμως θα ισχύσουν ως επί το πλείστον από 3 Ιανουαρίου. Ίσως υποχρεωθεί να ανακρούσει πρύμναν, και να μάθει ότι μέσα σε τέτοιες κρίσεις η ανακοίνωση μελλοντικών μέτρων είναι αστείο πράγμα. Πάντως, οι περισσότερες και πιο θορυβώδεις αντιδράσεις ήρθαν από τον χώρο των νυχτερινών κέντρων και των γηπέδων. Εκεί όπου, ως γνωστόν, χρόνια τώρα, αναστενάζει η Ελλάδα. 

Νίκος Ανδρουλάκης. Σε μία από τις πρώτες παρεμβάσεις του ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προτείνει υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) για ανεμβολίαστους που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης. 

Πάντως, οι πιο ψύχραιμοι και πιο καλά ενημερωμένοι, πιστεύουν πως η καλπάζουσα Όμικρον ίσως επιταχύνει το τέλος της πανδημίας, που ήδη έχει υποστεί γερό «πλήγμα» από τα υψηλά, εν γένει, ποσοστά εμβολιασμένων.  Τα πολλά κρούσματα, όσο δεν καταλήγουν σε σοβαρά περιστατικά, συνεισφέρουν στο κτίσιμο του περίφημου τοίχους της ανοσίας. Αρκεί, όπως λένε οι ειδικοί, να μην ξεθαρρέψουμε πρόωρα. Κάτι που θα μας πάει πολύ πίσω…

PersonaeNonGratae. Με το που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι ένα από τα έκτακτα μέτρα που επιβάλλει για να συγκρατήσουμε όσο γίνεται την Όμικρον, είναι να φοράμε κατά προτίμηση τις μάσκες αυξημένης προστασίας KN 95 και FFP2, πολλά καταστήματα αλλά και φαρμακεία έσπευσαν να αυξήσουν τις τιμές. Στις διαμαρτυρίες των πολιτών για την αισχροκέρδεια αυτή, απάντησαν ότι το κάνουν αναγκαστικά γιατί υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Μαύρα κοράκια, με νύχια γαμψά.