Μερική αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας με τη Δημοκρατία του Βανουάτου, που επιτρέπει στους πολίτες του Βανουάτου να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς θεώρηση για διαμονή διάρκειας έως 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών, πρότεινε η Κομισιόν. 

Αυτό είναι αναγκαίο για να μετριαστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα προγράμματα του Βανουάτου για τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές (ή προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων») όσον αφορά την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών της, όπως αναφέρει η Κομισιόν. 

Η σημερινή πρόταση έρχεται σε συνέχεια εκτεταμένων συνομιλιών με τις αρχές του Βανουάτου, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων σχετικά με τη δυνατότητα αναστολής. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν στους πολίτες τρίτων χωρών να αποκτήσουν την ιθαγένεια του Βανουάτου — και, ως εκ τούτου, την πρόσβαση στην ΕΕ χωρίς θεώρηση — με αντάλλαγμα ελάχιστη επένδυση 130.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Με βάση την προσεκτική παρακολούθηση των προγραμμάτων και τις πληροφορίες που ελήφθησαν από το Βανουάτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα του Βανουάτου για τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες στον τομέα της ασφάλειας.

Για παράδειγμα, η ιθαγένεια χορηγείται σε αιτούντες που περιλαμβάνονται σε βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων είναι υπερβολικά σύντομος για να είναι δυνατός ο διεξοδικός έλεγχος, ενώ το ποσοστό απόρριψης  των αιτήσεων είναι πολύ χαμηλό.

Η Επιτροπή προτείνει μερική και αναλογική αναστολή της συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Η αναστολή θα ισχύει για όλους τους κατόχους κοινών διαβατηρίων που εκδόθηκαν από τις 25 Μαΐου 2015, όταν το Βανουάτου ξεκίνησε να εκδίδει σημαντικό αριθμό διαβατηρίων με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, οι κάτοχοι αυτοί δεν θα επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς θεώρηση.

Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση αυτή και να αποφασίσει εάν θα αναστείλει εν μέρει τη συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.