Στις μέρες μας, η συμμετοχή των νέων στις κοινές υποθέσεις είναι μικρής κλίμακας. Πέρα από κάποια κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν άμεσα την ηλικιακή τους ομάδα, με κεντρική αναφορά στις ηλικίες έως 25 ετών, όπως ο τρόπος εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η περιβαλλοντική κρίση, η πλειονότητα των νέων αγνοεί τις πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην κοινωνία και αυτή η συνθήκη αποτελεί τροχοπέδη για αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο σε μελλοντικό επίπεδο.

Το μειοψηφικό ποσοστό ενεργών πολιτικά νέων είτε αναλώνεται σε πολιτικές ομάδες παραβατικού χαρακτήρα ανεξαρτήτως της ιδεολογίας, είτε συντάσσεται με νεολαίες ισχυρών κομμάτων, αποσκοπώντας στη δικτύωση και στην απολαβή οφελών πάσης φύσεως, απεμπολώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και τοποθέτησης, αφού οφείλουν πλέον να ακολουθούν την “γραμμή” του πολιτικού οργανισμού στον οποίο ανήκουν. Σε τι, όμως, οφείλεται αυτή η πολιτική αδράνεια των νέων και γιατί είναι σημαντική η κινητοποίηση τους;

Δύο είναι τα μεγάλα αίτια. Πρώτον το διεφθαρμένο και παρωχημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο προκαλεί αγανάκτηση και αποστροφή στους νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και το απορρίπτουν. Δεύτερον, η αναποτελεσματική συμβολή της παιδείας και η χρησιμοθηρική γνώση που προάγεται ιδίως κατά τις τελευταίες χρονιές του Λυκείου δεν διευκολύνει την καλλιέργεια βλέψεων από τους μαθητές για κοινωφελείς πράξεις ή έστω εγκαθίδρυση κάποιας ορθής ιδεολογίας. Έτσι, οι νέοι ως απόρροια της άγνοιας τους για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα επιδίδονται σε δευτερεύουσες ασχολίες, όπως καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αθλητισμό σε όλες τις εκφάνσεις του θετικές και αρνητικές( π.χ οπαδισμός) ή ακόμα τη μόδα, τα οποία αποσπούν τον πολίτη από τις σημαντικές υποθέσεις, σε περίπτωση που ασκούνται σε μεγάλο βαθμό.

Όμως, μια κοινωνία με μη πολιτικοποιημένη νεολαία είναι έρμαιο στα χέρια των πολιτικο-οικονομικών ελίτ , οι οποίες έχουν την δυνατότητα να τις κατευθύνουν με μαεστρία σε συγκεκριμένες κινήσεις εκμεταλλευόμενες την μηδενική επαφή τους με τη πολιτική. Αυτό γίνεται πράξη κυρίως σε καιρό εκλογών μέσω των ΜΜΕ , διαφημιστικών εταιρειών και άλλων φορέων καταλήγοντας σε επιθυμητά για το σύστημα αποτελέσματα. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, είναι σκόπιμο οι νέοι να συνδυάζουν τις δευτερεύουσες δραστηριότητές τους με κάποιες ώρες ανάγνωσης ειδήσεων σχετικών με τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις, τα πρόσωπα που τις καθορίζουν και πληροφορίες για τα πεπραγμένα αυτών των προσώπων και των φορέων που εκπροσωπούν, ώστε να βρίσκονται σε θέση να τους κρίνουν, όταν χρειαστεί, και να μην συνταχθούν μαζί τους, αν δεν τους εκφράζουν. Μόνο έτσι θα είναι δυνατή η αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο σε μελλοντικό επίπεδο.

*Οικονομολόγος, MSc Φοιτητής στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια, Γραμματέας ΝΕΔΗΚ Λεμεσού