Ανατολικά της πλατείας Τροόδους και δίπλα από υφιστάμενο καφεστιατόριο, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, εστιάτορας απέκοψε τρία δέντρα μαύρης πεύκης μεγάλης ηλικίας, με διάμετρο 35-40 εκατοστών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης Λειτουργού του Δασικού Σταθμού Πλατρών στην περιοχή της Πλατείας Τροόδους, στις 25 Ιουνίου 2021, εντοπίστηκαν τρία ξηρά δέντρα μαύρης πεύκης, εντός χώρου στον οποίο βρίσκεται εστιατόριο και ο οποίος χώρος υποεκμισθώνεται σε ιδιώτη από το υφυπουργείο Τουρισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρή επιβολή προβλεπόμενων μέτρων για την κοπή δέντρων

Μετά από διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι η ξήρανση των δέντρων οφειλόταν σε πυρήνα ελιάς, ο οποίος τοποθετήθηκε πλησίον των αποξηραμένων πεύκων. Ο πυρήνας ελιάς χρησιμοποιείτο από τον ιδιοκτήτη για παραγωγή θερμότητας. Όταν ρωτήθηκε για το συμβάν, ο ιδιοκτήτης δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι μπορούσε να προκληθεί ζημιά στα δέντρα. Ζήτησε συγνώμη και προθυμοποιήθηκε να φυτεύσει στην περιοχή φυτά μαύρης πεύκης και να τα συντηρεί με δικά του έξοδα. 

Μετά από οδηγίες του Τμήματος Δασών, ο ιδιοκτήτης μετακίνησε τον πυρήνα από τον εκμισθωμένο χώρο. Για την ενέργεια αυτήν έχει εκδοθεί σχετικό κατηγορητήριο, το οποίο προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων ποινών. Δεν επιβλήθηκε ακόμα η ποινή. Το κατηγορητήριο εκδόθηκε με βάση τον περί Δασών Νόμο, ο οποίος προβλέπει μέχρι 12 μήνες ποινή φυλάκισης ή μέχρι €5.000 πρόστιμο ή συνδυασμό των δύο ποινών.