Η εμπειρία ενός διάπλου υπερατλαντικού και ταυτόχρονα εσωτερικού

– Στο βιβλίο σας «Διάπλους – Ένα αλλιώτικο ταξίδι» εστιάζετε σε ένα ταξίδι που κάνατε το 2018. Γιατί ήταν αλλιώτικο; 
Το βιβλίο αφηγείται ένα υπερατλαντικό ταξίδι με φορτηγό πλοίο που από μόνο του είναι μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία. Παράλληλα όμως, αφορά και ένα εσωτερικό ταξίδι και μια μάχη με τους δαίμονες που έχουν κατακλύσει τη σύγχρονη ζωή μας, την ατέρμονη μάχη που βιώνουμε καθημερινά, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, με τα θέλω, τα μπορώ και τα πρέπει. Σε μια κοινωνία όπου τα «πρότυπα» που ακολουθούμε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το ποιοι είμαστε. 

– Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές;
Όταν ταξιδεύεις σε μια τεράστια μάζα νερού όπου οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αναπόφευκτα βιώνεις και δύσκολες στιγμές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.  Όμως θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τον αναγνώστη ή καλύτερα τον συνταξιδιώτη να τις ανακαλύψει.

– Τι αναζητάτε κάθε φορά που ξεκινάτε ένα ταξίδι;
Σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, αναζητώ περισσότερο τις εμπειρίες που μπορώ να αποκτήσω. Για να γνωρίσεις πραγματικά ένα τόπο, ένα πολιτισμό, μια κοινωνία πρέπει να τη ζήσεις και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχεις, από το να βιώσεις ο ίδιος τις εμπειρίες που έχει να σου προσφέρει.  Σε αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσα ποτέ να αντιληφθώ πώς είναι η ζωή σε ένα πλοίο, χωρίς να μοιραζόμουν μαζί με το πλήρωμα στιγμές της καθημερινότητάς τους.

– «Η μάχη με τους δικούς μου δαίμονες μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια», γράφετε στο βιβλίο σας. Τελικά το ταξίδι σάς βοήθησε να απαλλαγείτε από τους δαίμονες σας;
Δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία που ζούμε, δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τους δαίμονές μας. Ένα αλλιώτικο ταξίδι ίσως μας βοηθήσει να τους ξεφύγουμε για λίγο, αλλά αυτοί θα είναι πάντα εκεί, να καραδοκούν και να μας περιμένουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τους κοιτάξουμε στα μάτια, να τους αποδεχτούμε και αν δεν μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε οριστικά, να συμβιβαστούμε μαζί τους. Και στις δύσκολες στιγμές, όταν με βασανίζουν οι δαίμονές μου, μπορώ να ταξιδέψω νοερά πίσω και να αφήσω εκείνη την υπέροχη εμπειρία που βίωσα να μου δώσει τις δυνάμεις για να τους αντιμετωπίσω.

– Ποιο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που έχετε μάθει ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες;
Ότι την ζωή πρέπει να τη ζεις και να την απολαμβάνεις έξω από το συνηθισμένο, και ότι υπάρχει αξία παντού, ακόμα και σε αυτά που έχουμε «διδαχτεί» να υποτιμούμε. Ο κάθε τόπος, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, και η κάθε εμπειρία είναι μοναδική. Η ζωή είναι σύντομη και η ευκαιρία που έχουμε σήμερα μπορεί να μην υπάρχει αύριο.  Κάθε μέρα, κάθε στιγμή πρέπει να σημαίνει κάτι, να αξίζει. Μια ανακάλυψη, μια νέα εμπειρία, ένα νέο συναίσθημα.  Έτσι και τα ταξίδια μας πρέπει να έχουν ουσία, να παίρνουμε ρίσκα και να τα ζούμε στον μέγιστο βαθμό.  

   

Φιλελεύθερα, 13.6.2021.