Έκκληση προς την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για επανεξέταση της απόφασης για την τήρηση της αργίας της Πρωτομαγιάς, που φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, απεύθυνε γραπτώς χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, υποστηρίζοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθεί χάος και ταλαιπωρία στους καταναλωτές, με απρόβλεπτες συνέπειες, λόγω και της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απεστάλη χθες στην υπουργό, που φέρει την υπογραφή του εκτελεστικού γραμματέα του Συνδέσμου Ανδρέα Χατζηαδάμου, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων την Πρωτομαγιά, φέτος που συμπίπτει να είναι το Μεγάλο Σάββατο και ειδικότερα των καταστημάτων τροφίμων, θα δημιουργήσει χάος και ταλαιπωρία στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ανάγκες των καταναλωτών είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν κατά τις προηγούμενες μέρες σε ότι αφορά την αγορά των τροφίμων, με ομαλό τρόπο, και αυτό το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην αγορά τόσα χρόνια, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «έκοψε» για την Πρωτομαγιά η Ζέτα

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, ο συμβολισμός, αλλά και ο σεβασμός για την Πρωτομαγιά είναι δεδομένος από όλους, όπως αναγνωρίζει ο Σύνδεσμος και τη σχετική πρόνοια του νόμου. «Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και την πραγματικότητα και τις συνθήκες που βιώνουμε φέτος, εν μέσω πανδημίας», αναφέρει ο σύνδεσμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που περνά ο τόπος ένα χρόνο τώρα, «παρακαλούμε όπως επαναξιολογήσετε την όλη κατάσταση, μελετώντας όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αναθεωρήσετε την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Στην επιστολή του, υποστηρίζει ακόμα πως οι δυσμενείς, ιδιαίτερες και ειδικές συνθήκες που επικρατούν φέτος επιβάλλουν να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και κατ’ επέκταση των πολιτών, όπως έγινε και κατά το πασχαλινό γιορτινό ωράριο το 2002 και το 2013, που συνέπεσε η Πρωτομαγιά να είναι Μεγάλη Τετάρτη, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν υπερωριακά, όπως ορίζεται από τον νόμο, υποστηρίζοντας πως «μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά, ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο».

Όπως, πάντως, έγραψε ο «Φ» η υπουργός Εργασίας ανέφερε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, μόλις την περασμένη Τρίτη, πως η Πρωτομαγιά θα πρέπει να τηρηθεί ως αργία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις σε οποιεσδήποτε ομάδες γενικών καταστημάτων. Οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν, επίσης, πως εκπρόσωποι των κρεοπωλών είχαν αποστείλει επιστολή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας να εξαιρεθούν τα κρεοπωλεία από την αργία της Πρωτομαγιάς, για να προμηθευτεί ομαλά το κοινό το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφώνησαν ότι δεν δικαιολογείται καμία εξαίρεση στην τήρηση του νόμου και της αργίας.