Με όλες τις τιμές που προσήκουν σε έναν ανώτατο στρατιωτικό και στον σύζυγο της βασίλισσας της Βρετανίας κηδεύτηκε από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών την Παρασκευή 9 Απριλίου.

Η τελετή, παρά την αναμφίβολη μεγαλοπρέπειά της και την τήρηση των παραδόσεων, προσαρμόστηκε στις επιταγές της πανδημίας. Ταυτόχρονα, απηχεί την ενδοοικογενειακή κρίση που ξέσπασε στη βασιλική οικογένεια μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην αμερικανική τηλεόραση.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ παρευρέθηκαν μόνο 30 άτομα, ενώ το πρόγραμμα περιείχε την εμπλοκή περίπου 730 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

 

Βούρκωσε ο πρίγκιπας Κάρολος αποχαιρετώντας τον πατέρα του

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποχαιρετούν τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 100 χρόνια ζωής.

Η τελετή της κηδείας, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο 30 άτομα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Το φέρετρο έφτασε στο ναό σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Φίλιππο, για το οκτώ λεπτών «ταξίδι» του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ανώτεροι στρατιωτικοί ήταν παρατεταγμένοι μπροστά από το όχημα, με μέλη της βασιλικής οικογένειας να ακολουθούν. Η βασίλισσα Ελισάβετ έφτασε τελευταία στο ναό με μια Bentley που βρισκόταν στο πίσω μέρος της πομπής.

Πρώτα στην πομπή τα μεγαλύτερα παιδιά του Δούκα, ο Κάρολος και η Άννα, ακολουθούμενοι από τον Έντουαρντ και τον Άντριου. Πίσω τους στέκονταν τα εγγόνια Γουίλιαμ και Χάρι, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο ξάδερφός τους, Πέτερ Φίλιπς.

Χαρακτηριστικές φιγούρες της τελετής η βασίλισσα Ελισάβετ, που φορούσε ένα μαύρο ταγέρ αλλά και ο ιδιαίτερα συγκινημένος γιός του, πρίγκιπας Κάρολος.

Το φέρετρο με την σορό του Φιλίππου μεταφέρθησε νωρίτερα στο παρεκκλήσι πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, που ακολουθούσε μια πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Γουίνδσορ. 

  

 

 

 

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσαν  το φέρετρο

Κατά σειρά στην πομπή συμμετείχαν: πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον. Στο πίσω μέρος το πομπής ακολουθούσαν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φίλιππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειάς του και 4 άτομα που εργαζόταν στην υπηρεσία του.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν μια κηδεία εντελώς διαφορετική από τις κηδείες άλλων γαλαζοαίματων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και επειδή ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία στην κηδεία του να μη γίνει «φασαρία» και να προσκληθούν μέλη της οικογένειάς του από τη Γερμανία, όπου είχαν παντρευτεί οι αδελφές του. Οι προσκεκλημένοι ήταν μόνο 30, όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στο κοινό. Στην είσοδο του ναού το φέρετρο υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

Με μαύρο κοστούμι ο πρίγκιπας Άντριου στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της Βασίλισσας Ελισάβετ ότι οι άρρενες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτική στολή αλλά κοστούμι στην κηδεία του πατέρα του, ο πρίγκιπας Άντριου ακολούθησε τον ενδυματολογικό κώδικα που ανακοίνωσε η μονάρχης.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail» , o πρίγκιπας Άντριου μετέβη στο Κάστρο του Ουίνδσορ φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Έπσταιν με τον ίδιο να εμπλέκεται στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε ο Αμερικανός δισεκατμμυριούχος επιχειρηματίας με «σκλάβες του σεξ»- ακόμη και με ανήλικες – ο πρίγκιπας Άντριου είχε αποσυρθεί από τα τα φώτα της δημοσιότητας

Ποιοι παρέστησαν

Τα τριάντα άτομα που κλήθηκαν στην τελετή έφεραν μάσκες, ενώ τηρήθηκαν πλήρως οι υγειονομικοί κανόνες για τον κοροναϊό και οι αποστάσεις. Πέραν της βασίλισσας Ελισάβετ, στην τελετή παρευρέθησαν:

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος

Η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα

Ο δούκας του Κέιμπριτζ, Γουίλιαμ

Η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ

Ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι

Ο δούκας της Υόρκης

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη

Edoardo Mapelli Mozzi

Η πριγκίπισσα Ευγενία

Τζακ Μπρούκσμπανκ

Ο κόμης του Ουέσεξ

Η κόμισσα της Ουέσεξ

Η λαίδη Λουίζα Ουίνδσορ

Ιάκωβος, υποκόμης του Σέβερν

Η πριγκίπισσα Αννα

Τίμοθι Λόρενς

Πίτερ Φίλιπς

Ζάρα Φίλιπς

Μάικ Τίντολ

Earl of Snowdon

Lady Σάρα Τσάτο

Ντάνιελ Τσάτο

Ο δούκας του Γκλάουτσεστερ

Ο Εδουάρδος του Κεντ

Η πριγκίπισσα Αλεξάντρα

Βερνάρδος του Μπάντεν

Ο δονάτος από τον Οίκο της Έσσης

Ο Φίλιππος του Χοενλόε‑Λάνγκενμπουργκ

The Countess Mountbatten of Burma 

Το ελληνικό στοιχείο στην προσωπική σημαία που τύλιξε το φέρετρό του

Ειδικότερα, πάνω στο φέρετρο υπήρχε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του.

Στο φέρετρο τοποθετήθηκε, επίσης, ένα στεφάνι με λουλούδια.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν.

Η οικογένεια Μαουντμπάτεν εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Υπάρχει, επίσης, το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα.

Πηγή: philenews/in.gr