Καταρρέει από χθες το βράδυ η European Super League, μετά την απόφαση των αγγλικών ομάδων ν` αποχωρήσουν από το σχεδιασμό.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Mundo deportivo», στο παρασκήνιο υπήρξε συμφωνία της UEFA με τους συλλόγους της Premier League.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η διοίκηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κατάλαβε πως έπρεπε να δημιουργήσει γρήγορα ένα εσωτερικό ρήγμα για να καταρρεύσει το σχέδιο και κινήθηκε παρασκηνιακά για να πείσει τις αγγλικές ομάδες ν` αποχωρήσουν.

Και αυτό έγινε, προσφέροντας σε αυτές τις ομάδες οικονομικά κίνητρα, που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως η UEFA είναι έντονα δυσαρεστημένη από τις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ ειδικά ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, αποτελεί, πλέον, εχθρό της UEFA, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο θα άξιζε η νέα Super League;

Τσέφεριν: «Να βρούμε ξανά την ενότητα μας»

Η κατάρρευση του σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή Super League, ικανοποίησε την UEFA και ο πρόεδρος της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζήτησε από τις ομάδες να κοιτάξουν τώρα μπροστά και να βρούνε όλη μαζί την ενότητα του ποδοσφαίρου.

«Το σημαντικό είναι τώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε ξανά την ενότητα μας. Αυτό είναι το κυριότερο. Όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Σλοβένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Ανιέλι: «Το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία»

Ο αντιπρόεδρος της υπό κατάρρευση ευρωπαϊκής Super League, Αντρέα Ανιέλι, χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο βιομηχανικό προϊόν, λίγες ώρες πριν αρχίσει να πέφτει σαν χάρτινος πύργος το οικοδόμημα, που όπως φαίνεται δεν θα μακροημερεύσει, μετά την καθολική αντίδραση απ΄ όλους τους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι, αλλά ένας βιομηχανικός τομέας και χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Γιουβέντους στον ιταλικό Τύπο.

«Μεταξύ των συλλόγων μας, υπάρχει ένα σύμφωνο αίματος, θα προχωρήσουμε μπροστά. Το έργο έχει 100% πιθανότητες επιτυχίας. Χρειαζόμαστε σκληρούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες όπως εκείνοι που θεσπίζονται στην Super League. Διαθέτουμε καταστατικό και κανόνες του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορούμε πλέον να ρίχνουμε τα ζάρια για να δούμε τι θα προκύψει. Σήμερα, είμαστε μια βιομηχανία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποδόσφαιρο διέρχεται μια τεράστια κρίση ελκυστικότητας έναντι των νέων γενεών. Το κλείσιμο των σταδίων για έναν χρόνο, δείχνει ότι για όσους έχουν παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών, ενδιαφέρονται για κάτι άλλο. Είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται από την πανδημία του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Αποχωρούν από την European Super League Μίλαν και Ίντερ

Η Ιταλία ακολουθεί την Αγγλία.

Την αρχή έκαναν οι αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία πλέον καταρρέει, αφού μετά τους συλλόγους της Premier League, σήμερα αναμένεται ν` αποχωρήσουν και οι Ίντερ, Μίλαν.

Οι δυο ομάδες του Μιλάνου αντιλαμβάνονται πως το εγχείρημα καταλήγει σε φιάσκο και αναμένονται απλά σήμερα οι ανακοινώσεις τους.

Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στη Γιουβέντους και στη στάση που θα κρατήσει ο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος μαζί με τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν οι «εγκέφαλοι» της διοργάνωσης.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ανιέλι διέψευσε τα σενάρια ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της πρωταθλήτριας Ιταλίας.

Τζόνσον: «Ήταν η σωστή απόφαση»

Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, χαιρέτισε την απόφαση των αγγλικών ομάδων ν` αποχωρήσουν από το εγχείρημα της European Super League, η οποία πλέον καταρρέει, μετά την έντονη αποδοκιμασία από όλες τις πλευρές.

«Καλωσορίζω την απόφαση των αγγλικών ομάδων ν` αποχωρήσουν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση για το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους, τις ομάδες, αλλά και την κοινωνία σε όλη τη χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το αγαπημένο μας εθνικό παιχνίδι», είπε.

Αλ Κελαϊφί: «Οποιαδήποτε πρόταση χωρίς υποστήριξη από την UEFA δεν βοηθά το ποδόσφαιρο»

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, Πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία δεν βρίσκεται μεταξύ των 12 ιδρυτικών συλλόγων της European Super League, δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόταση χωρίς την υποστήριξη της UEFA δεν θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση χωρίς την υποστήριξη της UEFA, ενός οργανισμού που εργάζεται για να προωθήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για σχεδόν 70 χρόνια, δεν επιλύει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ποδοσφαιρική κοινότητα, αλλά αντλείται από το συμφέρον,» είπε ο  Αλ Κελαϊφί, μετά την επανεκλογή του στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, ενώ πρόσθεσε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Σήμα κινδύνου από τον Μπαχ για τη Super League

Σήμα κινδύνου για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό από τον Τόμας Μπαχ.

Μιλώντας στο συνέδριο της UEFA, ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, σε μια καλυμμένη αναφορά στην νέα ευρωπαϊκή Super League.

«Η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αθλητικό κίνημα να αναδυθεί από την πανδημική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αυτή η αξία έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τα προσωπικά συμφέροντα έχουν πάρει την πρωτοβουλία και αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αθλητισμού» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου απειλείται. Αμφισβητείται από μια καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση που αγνοεί τις κοινωνικές αξίες του αθλητισμού και τις πραγματικές ανάγκες στον κόσμο μετά τον κορονοϊό. Αυτό το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο απειλείται, επειδή η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνει έδαφος στους καθαρά προσανατολισμένους στο κέρδος στόχους των επενδυτών» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πολωτικό περιβάλλον, το στενό προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός κερδίζουν έδαφος πάνω από την αλληλεγγύη, τις κοινές αξίες και τους κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό το μάθημα ισχύει για όλους. Ισχύει επίσης για αθλητικούς οργανισμούς. Εάν όλα εξεταστούν από επιχειρηματική σκοπιά, τότε η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνεται» συμπλήρωσε.

Πικέ: «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους του»

Τα σχέδια για την European Super League αναβάλλονται, μετά τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων ανά τον κόσμο και την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων.

Παγκόσμιοι αστέρες εν ενεργεία και μη δηλώνουν την αντίθεσή τους για τη νέα διοργάνωση.

Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα σε ανάρτησή του τόνισε ότι το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους του. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ», έγραψε χαρακτηριστικά θέλοντας να εκφράσει τη διαφωνία του για την ESL.

«Όχι» της Ρόμα στην ESL

Η Ρόμα είναι ακόμη ένας από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που τάσσονται απέναντι στο εγχείρημα του «κλειστού μοντέλου» της European Super League, γιατί «είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα του παιχνιδιού που όλοι μας αγαπάμε».

Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του συλλόγου, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά εναντίον της νέας Λίγκας, του διαγωνισμού που δημιουργεί μια ισχυρή διαφημιστική εκστρατεία και που βλέπει τις επίσης ιταλικές Ιταλούς Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν μεταξύ των ιδρυτικών συλλόγων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ορισμένα πράγματα είναι πιο σημαντικά από τα χρήματα και παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στο ιταλικό ποδόσφαιρο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανοιχτές σε όλους».

Ως εκ τούτου, οι «τζαλορόσι» τοποθετήθηκαν στο ζήτημα μετά τη σιωπή των τελευταίων ημερών. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη Lega Serie A (σ.σ. η ιταλική Λίγκα), την Ιταλική Ομοσπονδία, την ECA και την UEFA για την εξέλιξη κι ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο.», συνεχίζει η επίσημη ανακοίνωση της Ρόμα.

Με φανέλες αποδοκιμασίας της ESL η Κάντιθ απέναντι στη Ρεάλ

Στα βήματα της Λιντς σκοπεύει να βαδίσει η Κάντιθ, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης της La Liga με τη Ρεάλ.

Οι ποδοσφαιριστές του Μαρσέλο Μπιέλσα παρατάχθηκαν στο προχθεσινό παιχνίδι της Premier League με τη Λίβερπουλ φορώντας φανέλες που έγραφαν “Νικήστε στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους”, εκφράζοντας με αυτό το μήνυμα τη διαφωνία τους για τα σχέδια δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League.

Όπως αναφέρει η Marca, οι παίκτες της Κάντιθ έχουν αποφασίσει να φορέσουν αντίστοιχα μπλουζάκια στο σημερινό ματς με τη Ρεάλ, η οποία πρωτοστατεί στη σύσταση της ESL, ενώ σε ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να προβούν κι άλλες ομάδες της La Liga, αλλά και της δεύτερης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου.

«Καμία τουρκική ομάδα στη European Super League»

Η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (TFF) εξέφρασε την αντίθεσή της στη δημιουργία της European Super League και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της UEFA, σε συλλόγους της χώρας που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στη νέα διοργάνωση.

«Καμία τουρκική ομάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στη νέα ευρωπαϊκή Super League. Εάν κάποια το κάνει, θα υποστηρίξουμε τις αποφάσεις που θα λάβει η UEFA σχετικά με αυτήν την ομάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της TFF, Νιχάντ Οζντεμίρ, στο FoxTV.

«Είμαστε εναντίον του σχεδίου της Super League. Ο Υπουργός Αθλητισμού μας το έχει ήδη δηλώσει δυναμικά» πρόσθεσε.

Η Μπενφίκα διαψεύδει συμμετοχή της στην ESL

Η Μπενφίκα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να συμμετάσχει στη νέα ευρωπαϊκή Super League.

Σύμφωνα με αναφορές στην πορτογαλική αθλητική εφημερίδα Record, ο σύλλογος διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στη νέα διοργάνωση.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Μπενφίκα επανέλαβε τη δέσμευσή της ως μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης συλλόγων (ECA), αλλά και την σταθερή θέση της δίπλα στην UEFA.

Πηγή ΑΠΕ