Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) υιοθετεί τις θέσεις του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου σε σχέση με την προτεινόμενη ανέγερση Καθεδρικού Ναού εντός του Δημόσιου Κήπου της Πάφου. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, οι θέσεις που αναφέρονται στην έκθεση του ΕΤΕΚ, τεκμηριώνουν ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου αντιτίθεται στις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και σεβασμού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης της Πάφου.

Προστίθεται ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου συνοψίζονται στην καταστροφή ενός τοπίου, φορέα ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, στην καταστρατήγηση ουσιωδών προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, που αφορούν τη χρήση, την κλίμακα, τον τύπο και την ένταση της προτεινόμενης ανάπτυξης. Επίσης στην ουσιώδη υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος του κέντρου της πόλης, με ένα κτήριο που αντιστρατεύεται την κλίμακα της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα, ανταγωνιζόμενο γειτονικά ιστορικά κτήρια ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας, στην αποξένωση ενός ιστορικού χώρου πολιτισμού και πρασίνου από την πολεοδομική πραγματικότητα του κέντρου της Πάφου και στα προβλήματα κινητικότητας στο κέντρο της πόλης.

Ακόμη στην αρνητική συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου, σε σχέση με την κινητικότητα και την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην παραγνώριση ή/και αντίθεση στους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το Δήμο Πάφου και τη Μητρόπολη Πάφου να συνεργαστούν για εξεύρεση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη διατήρηση του χώρου ως αστικού δημόσιου κήπου και θα επιτρέπει στο Δήμο Πάφου να προχωρήσει στην ανάπλαση του σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς που είχαν γίνει τη δεκαετία του 2000, καταλήγει η ανακοίνωση.