Η ιστορία ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ολοκληρώθηκε χθες. Μια πενταετία νομοθετικού έργου έκλεισε με συγκίνηση, αλλά και αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και πολλά πυρά. Ο Αδάμος Αδάμου συγκινημένος να αποχαιρετά βουλευτές και συνεργάτες και ύστερα τον λόγο να παίρνουν με τη σειρά οι βουλευτές που δεν επαναδιεκδικούν εκλογή στα έδρανα.

Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Κώστας Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Γεωργίου από το ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Φακοντής και η Σκεύη Κουκουμά από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας από τη Συμμαχίας Πολιτών και ο Γιώργος Περδίκης από τους Οικολόγους. Όλοι τους συγκινημένοι, αλλά και ο καθένας με τη δική του απολογία για όλες τις κακές στιγμές, λόγω έντασης, που υπήρξαν σε αυτή την πορεία, αλλά και για τα λάθη και παραλείψεις που έγιναν. 

Μια τελευταία συνεδρία που δεν έγινε στο φυσικό χώρο της Βουλής, αλλά στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Εκεί που εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει μετακομίσει, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται. Ένας ακόμη χαρακτηριστικός σταθμός της παρούσας Βουλής, σε μια πενταετία αρκετά δύσκολη και πολυτάραχη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η θητεία της απερχόμενης Βουλής ξεκίνησε με πρώτη περιπέτεια την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Το σκηνικό όπως είχε διαμορφωθεί δεν προδιέγραφε κανένα ως απόλυτο φαβορί και χωρίς να υπάρχουν οι συνεργασίες που θα οδηγούσαν στην εκλογή Προέδρου με την πρώτη εκλογή. Στο πλαίσιο των παρασκηνιακών συζητήσεων είχε πέσει στο τραπέζι ως ιδέα και τότε το όνομα του Αδάμου Αδάμου, βουλευτή του ΑΚΕΛ, ως κοινή υποψηφιότητα με τον ΔΗΣΥ. Μια ιδέα η οποία τελικά δεν προχώρησε. Έτσι στη Συνεδρία της 2ας Ιουνίου του 2016, την πρώτη της Βουλής υπό τη νέα τότε σύνθεσή της, το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής διεκδίκησαν, οι: Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους της Αλληλεγγύης, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, Άντρος Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, και ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε επίσης τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών. Τελικά Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη, στις 2 Ιουνίου 2016, κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας ο Δημήτρης Συλλούρης, εξασφαλίζοντας 21 ψήφους, έχοντας και τη στήριξη των 18 βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Χαρακτηριστικό της απερχόμενης Βουλής ήταν και η αλλαγή της ημέρας συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος, ως μία από τις αλλαγές επί διάρκειας θητείας Δημήτρη Συλλούρη, από Πέμπτη απόγευμα σε Παρασκευή πρωί. Η Ολομέλεια επανήλθε στις Πέμπτες μετά την παραίτηση Συλλούρη. 

Σταθμός σε αυτή την πορεία ήταν ασφαλώς η υπόθεση του βίντεο του Al Jazeera, η δημοσιοποίηση του οποίου οδήγησε σε παραίτηση τόσο του Δημήτρη Συλλούρη από το βουλευτικό του αξίωμα και ως εκ τούτου και από την Προεδρία της Βουλής, καθώς επίσης και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνι. Και οι δύο ήταν πρωταγωνιστές στο βίντεο στο οποίο γινόταν αναφορά στο θέμα των πολιτογραφήσεων. 

Στις 23 Οκτωβρίου 2020 κατόπιν σχετικής πρότασης από όλα τα κόμματα εκτός του ΕΛΑΜ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέχθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, χωρίς ανθυποψήφιο, με 53 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 2 αποχές.

Χαρακτηριστικό επίσης της απερχόμενης Βουλής αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορίας της ολοκληρώνει τη θητεία της με 55 βουλευτές. Ένα σίριαλ που κράτησε σχεδόν και τα πέντε χρόνια χωρίς η Βουλή να καταφέρει να δώσει λύση στο νομοθετικό ζήτημα που προέκυψε μετά την αποποίηση της έδρας από την Ελένη Θεοχάρους. Η έδρα είχε δοθεί με βάση την αρχική γνωμάτευση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου του κόμματος της, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ακολούθησε η δικαστική μάχη, με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, τέως βουλευτή και υποψήφιο τότε του ΔΗΣΥ να προσφεύγει στο Δικαστήριο και να κερδίζει. Η Βουλή επιχείρησε συνολικά τρεις φορές κατά πλειοψηφία να επιλύσει νομοθετικά το θέμα επαναφέροντας αντίστοιχα τον Γιώργο Παπαδόπουλο και αντίστοιχα το Δικαστήριο απέρριπτε τις ρυθμίσεις που γίνονταν. Τελικά η Βουλή ολοκλήρωσε τη θητεία της με 55 βουλευτές.

Με στίχους και αποφθέγματα

Με λόγια συγκίνησης, στίχους και συμβουλές προς τους νεότερους αποχαιρέτησαν τα έδρανα οι αποχωρήσαντες βουλευτές. Ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για τα πολιτικά τέρατα που είχε την τύχη να γνωρίσει, λέγοντας πώς ήταν πάντα ειλικρινής και δίκαιος, ακόμα και εάν είχε λάθος. Ο Γιώργος Περδίκης αποχαιρέτησε με στίχους από ποίημα του Βάσου Λυσσαρίδη, μιλώντας για μπούλινγκ που είχε δεχθεί επειδή ήταν ο «ενοχλητικός» όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι. Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι μέσα από την πολιτική μαθαίνεις να αγαπάς τον άνθρωπο. Ο Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε όλους του βουλευτές της Πάφου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια όπου όλοι μαζί εργάστηκαν για τα προβλήματα της επαρχίας τους. Ο Κώστας Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στα 27 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας του, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία για εφαρμογή του ΓεΣΥ επί της προεδρίας του στην Επιτροπή Υγείας. Η Σκεύη Κουκουμά του ΑΚΕΛ είπε πως την πληγώνει που δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Τέλος, ο Γιώργος Γεωργίου του ΔΗΣΥ δήλωσε πως παραδίδει τη σκυτάλη στους νεότερους φερέλπιδες πολιτικούς υποδεικνύοντας πως ζούμε σε μια εποχή που είναι δυστύχημα να είσαι συνετός.

Αδάμου: «Συγγνώμη λοιπόν γι’ αυτά που δεν κατάφερα»

Ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και την τιμή να τον αναδείξουν βουλευτή και στη συνέχεια Πρόεδρο του Σώματος, ζήτησε «συγνώμη» για όσα δεν κατάφερε να πράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, αποχαιρετώντας το Σώμα κατά την τελευταία του Ολομέλεια.

 «Με γνώμονα τον Άνθρωπο. Τον πολίτη που μας τιμά με την ψήφο του. Αυτό να υπερτερεί πάντα στη ζυγαριά έναντι των μικροπολιτικών συμφερόντων», τόνισε ο κ. Αδάμου, λέγοντας επίσης πως ήταν φορές που έκαναν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. «Συμβαίνει κάποτε στις “παρενέργειες” σε εισαγωγικά, της δημοκρατίας και αυτό. Λάθη γίνονται αναπόφευκτα, παραλείψεις επίσης. Στην τελική όμως τη μεγαλύτερη αξία έχει να μπορείς να σταθείς με καθαρό βλέμμα μπροστά στον λαό, και ειδικά στους νέους ανθρώπους που είναι και οι πιο αυστηροί κριτές, και να έχεις την αξιοπρέπεια να ζητήσεις “συγγνώμη”», είπε και πρόσθεσε: «Συγγνώμη λοιπόν γι’ αυτά που δεν κατάφερα. Αληθινά όμως προσπάθησα, και φεύγω ήσυχος γι’ αυτό».