Ένα πρόγραμμα με τους παθιασμένους ρυθμούς του nuevo tango, του πρωτοποριακού ρεύματος μουσικής ταγκό που δημιούργησε ο Αργεντινός συνθέτης Άστορ Πιατσόλα στα μέσα του 20ου αιώνα, παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Ιούνιο. 

Η σειρά συναυλιών με τίτλο «Στους ρυθμούς του νέου ταγκό» φιλοξενείται σε Λευκωσία, Πάφο και Λεμεσό από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουνίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, πρώην αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σολίστ θα είναι ο βιολονίστας Νίκος Πίττας και το Cyprus Guitar Trio (Βασίλειος Αβραάμ, Σωκράτης Λεπτός, Γιώργος Χριστοφή).

Παντρεύοντας στοιχεία από το χώρο της κλασικής μουσικής και της τζαζ με το παραδοσιακό αργεντίνικο ταγκό, το nuevo tango ταξιδεύει το κοινό στην καρδιά των πιο έντονων ανθρώπινων συναισθημάτων.

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Πιατσόλα τον οποίο οι συναυλίες τιμούν με δύο αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του: το εμβληματικό έργο «Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες» (Estaciones Porteñas) και το μυστηριώδες και νευρώδες «Tangazo: Παραλλαγές πάνω στο Mπουένος Άιρες».

Αρχικά γραμμένο για το κουιντέτο του Πιατσόλα (που φυσικά περιλάμβανε και μπαντονεόν!), τo Estaciones Porteñas θα παρουσιαστεί εδώ στη διασκευή του Λεονίντ Ντεσιατνίκοφ για σόλο βιολί και έγχορδα, που περιέχει ψήγματα από τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, προσφέροντας έτσι ένα λαμπρό παραλληλισμό των δύο έργων.

Η συναυλία παρουσιάζει επίσης και μία παγκόσμια πρεμιέρα. Πρόκειται για το «Κοντσέρτο για τρεις κιθάρες» του σύγχρονου Αργεντινού συνθέτη/ κιθαρίστα Μάξιμο Ντιέγκο Πουγιόλ, ο οποίος εμπνέεται από τον Πιατσόλα, συνδυάζοντας την παράδοση του παλαιότερου τανγκό με κλασικές φόρμες και στυλ. 

  • Τετάρτη 2 Ιουνίου, Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8.30μ.μ. 22410181, cyso.interticket.com  
  • Πέμπτη, 3 Ιουνίου, Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ. 26222286 cyso.interticket.com  
  • Παρασκευή 4 Ιουνίου, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 20:30 77777745 rialto.interticket.com 

Το πρόγραμμα 

  • Astor Piazzolla: Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες, διασκ.: L. Desyatnikov για σόλο βιολί και έγχορδα
  • Μáximo Diego Pujol: Κοντσέρτο για τρεις κιθάρες [Παγκόσμια Πρεμιέρα]
  • Astor Piazzolla: Tangazo: Παραλλαγές πάνω στο Μπουένος Άιρες

 

Ο Μίλτος Λογιάδης 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία.

Εργάστηκε ως πιανίστας και αρχιμουσικός για δύο χρόνια στην όπερα του Ουλμ. Ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε τη θέση του Μόνιμου Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων μέχρι το 2011, χρονιά που η ορχήστρα λόγω οικονομικών προβλημάτων διέκοψε τις δραστηριότητές της.

Διαθέτει ευρεία δισκογραφία – πάνω από 30 CD’s (NAXOS, VERVE, EMI, LEGEND, SONY κ.α.) που περιλαμβάνουν έργα Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου, Ιάνη Ξενάκη και πολλών άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών.

Εκτός από τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας της Μόσχας, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, την Ορχήστρα του Konzertverein της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας κ.ά..

Το 2015-16 διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και από το 2016 έως το 2020 διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Είναι καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.