Όχι πως δεν το γνώριζαν πολλοί στην Κύπρο, αλλά η χθεσινή κατάθεση του προέδρου του δ.σ. του Invest Cyprus (ΚΟΠΕ), Μιχάλη Μιχαήλ, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, επιβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκτεθεί σοβαρά έναντι της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα στη διεθνή σκηνή, πολύ πριν το Al Jazeera αναλάβει δράση και δώσει τη χαριστική βολή στο όποιο γόητρο και κύρος του κράτους και της κυβέρνησης.

Κατά την παρουσία του στην Ερευνητική, ο κ. Μιχαήλ κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά σε «πρακτικές που εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία», η οποία περιλήφθηκε σε επιστολή του οργανισμού (το 2017, από τον τότε πρόεδρο Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη), με σκοπό τη λήψη μέτρων για βελτίωση του ΚΕΠ. Ο κ. Μιχαήλ απάντησε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, που αμαύρωσαν την εικόνα της Κύπρου. Εξήγησε πως εφαρμόζονταν κακές πρακτικές προώθησης του προγράμματος, δεν υπήρχε έλεγχος δέουσας επιμέλειας για τους επενδυτές και δεν αρκούσε το λευκό ποινικό μητρώο για την αποφυγή προβλημάτων ως προς το ποινικό παρελθόν κάποιων αιτητών. Ο κ. Μιχαήλ είπε ακόμα πως ο Invest Cyprus είχε επισημάνει έγκαιρα πως δεν υπήρχε παρακολούθηση των επενδυτών μετά την πολιτογράφησή τους, αν μη τι άλλο για να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα.

Επισήμανε ακόμα πως αυτό που μεταξύ άλλων ενοχλούσε, και την ΕΕ αλλά και κάποιους στην Κύπρο, μεταξύ αυτών ο Invest Cyprus, ήταν ο τρόπος προώθησης του ΚΕΠ: «Πάρτε διαβατήριο με τόσα, για να ταξιδεύετε παντού».

Στην επιστολή του 2017 περιλήφθηκε εισήγηση, βάσει της οποίας συστάθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, ενώ υιοθετήθηκε σχετικός Κώδικας Συμπεριφοράς. Ο εκπρόσωπος του ΚΟΠΕ συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής, η οποία αξιολογούσε όλες τις αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων.

Το Ντουμπάι και ο Αβέρωφ

Σε ερώτηση μέλους της Ερευνητικής κατά πόσο ο ΚΟΠΕ συμμετείχε σε συνέδριο το 2018 στο Ντουμπάι για προώθηση του ΚΕΠ, ο κ. Μιχαήλ απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι δεν ανέλαβαν ιδιαίτερο ρόλο για την προώθηση του προγράμματος, αφού αυτό το έκαναν οι πάροχοι (μεσάζοντες) που συμμετείχαν. Σε ερώτηση αν συμμετείχαν και πολιτικά στελέχη – αξιωματούχοι στο συνέδριο στο Ντουμπάι, απάντησε «Ναι», αλλά κατονόμασε μόνο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε διευκρινιστική ερώτηση αν παρέστησαν και άλλοι αξιωματούχοι, απάντησε πως ήταν μεγάλο συνέδριο και δεν θυμάται.

Θυμίζουμε ότι υπήρξε έντονη φημολογία και πληροφορίες ότι στο συνέδριο στο Ντουμπάι (ή σε ένα από τα συνέδρια στο Ντουμπάι, γιατί ακολούθησε τουλάχιστο άλλο ένα) για προώθηση των επενδύσεων μέσω πολιτογραφήσεων είχε παραστεί και ο Δημήτρης Συλλούρης, με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής, ως απεσταλμένος μάλιστα, υποστηρίχθηκε, του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης. Ο κ. Συλλούρης δεν απάντησε σε καμία ερώτηση της Ερευνητρικής, όταν κλήθηκε ενώπιόν της, αλλά η συγκεκριμένη πτυχή, όπως και πολλές άλλες, διερευνάται από την Αστυνομία.

Ο κ. Μιχαήλ ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο στο συνέδριο που έγινε στου Ντουμπάι χρησιμοποιήθηκε το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απάντησε ότι δεν πρόσεξε κάτι τέτοιο.

Αλλά οι δεσμεύσεις έμειναν δεσμεύσεις…

Άλλη μια κυβερνητική δέσμευση που έμεινε στα συρτάρια ανέδειξε χθες το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, Δήμητρα Καλογήρου. Παρεμβαίνοντας σε αναφορές του προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μ. Μιχαήλ, για τη ζημιά που προκαλούσε στην εικόνα της Κύπρου ο τρόπος διαφήμισης και προώθησης του ΚΕΠ, η κυρία Καλογήρου είπε πως από το 2014 η κυβέρνηση είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην ΕΕ (προφανώς μετά από παρεμβάσεις της Κομισιόν) ότι θα σταματούσε οποιαδήποτε διαφημιστική εκστρατεία για τις πολιτογραφήσεις, αλλά οι προωθητικές ενέργειες συνεχίστηκαν, είπε, μέχρι το 2018. Διαφημίσεις ωστόσο του ΚΕΠ, εν είδει ξεπουλήματος διαβατηρίων, συνεχίστηκαν από ιδιωτικές εταιρείες, σε ιστοσελίδες και ΜΚΔ, μέχρι και την τελευταία μέρα που επιτρέπονταν οι αιτήσεις. 

Ο κ. Μιχαήλ αναγνώρισε πως η διαφήμιση του ΚΕΠ (σ.σ. των διαβατηρίων, ουσιαστικά) ήταν από τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν, γι’ αυτό και παρενέβη το τότε συμβούλιο του ΚΟΠΕ για να μπει ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

Απαντώντας, ο κ. Μιχαήλ είπε πως το πρόγραμμα ήταν σε ισχύ «οπόταν εμείς δεν είχαμε λόγο να μην προωθούμε αυτό το εργαλείο, το οποίο με παραδοχή όλων βοήθησε τα μέγιστα την κυπριακή οικονομία, ανεξάρτητα εάν κάποιοι το οικειοποιήθηκαν και έκαναν ό,τι έκαναν».