Στις 28 Νοεμβρίου 1996 (επί διακυβερνήσεως Κληρίδη) παρελήφθη από τον Οργανισμό Νεολαίας η αίτηση του παραιτηθέντα Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, για εργοδότηση και αμέσως μετά άρχισε να δραστηριοποιείται στον Οργανισμό, αρχικά ως συνεργάτης και μετέπειτα με το καθεστώς παροχής υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει και από τη σφραγίδα παραλαβής της αίτησης, την οποία δημοσιεύει ο «Φ». 

Η ημερομηνία πρόσληψης του κ. Γιαννάκη έγινε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης (η οποία παραπέμπει στο 2007 οπόταν μονιμοποιήθηκε με άλλα περίπου 40 άτομα) και κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία παραπέμπουν στο 1996 όταν αυτός άρχισε τη συνεργασία του με τον ΟΝΕΚ. Αν και, ασχέτως των ημερομηνιών πρόσληψης του στον ΟΝΕΚ, η ουσία βρίσκεται στη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Εθελοντισμού και ο διορισμός του κ. Γιαννάκη το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όχημα, €2.000 επίδομα και κινητό σε Γιαννάκη

Η καταγγελθείσα πλαστογραφία απολυτηρίου και πτυχίου από τον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη Γιαννάκη βρέθηκε και χθες στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας λόγω του ότι ήρθε στην επιφάνεια μερικές μέρες πριν τις εκλογές, αλλά οι ημερομηνίες μαρτυρούν τα εξής:

Η καταγγελία προς τον Γενικό Ελεγκτή φέρει ημερομηνία 5/4/2021. Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποτάθηκε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) στον οποίον εργοδοτείτο ο κ. Γιαννάκη από όπου παρέλαβε στοιχεία από τον προσωπικό του φάκελο. Εξετάστηκε το απολυτήριο του λυκείου και το πτυχίο. Τα ευρήματα ήταν τέτοια που οδήγησαν τον Γενικό Ελεγκτή να επικοινωνήσει με τον κ. Γιαννάκη στις 17/5/2021 ενημερώνοντας τον για τα ευρήματα και τις αμφιβολίες που ηγέρθησαν κατά την εξέταση των εγγράφων. Ζητήθηκε από τον κ. Γιαννάκη να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που είχε στη διάθεση του και τα οποία να αποδείκνυαν ότι κατείχε πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών ενώ παράλληλα του ελέχθη, πως αν οι αμφιβολίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν, το θέμα θα διαβιβαζόταν στην Αστυνομία προς διερεύνηση. Την Παρασκευή 21/5/2021 ο κ. Γιαννάκη έστειλε με κλητήρα αντίγραφο του απολυτηρίου του λυκείου. 

Τη Δευτέρα 24/5/2021 η καταγγελία εστάλη στον Αρχηγό Αστυνομίας με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (μέσω του διευθυντή του γραφείου του) και τον πρόεδρο και τα μέλη του ΟΝΕΚ. Την ίδια μέρα ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Γιαννάκη ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει να δηλώσει οτιδήποτε και ότι θα αναμένει την έκβαση των ερευνών τις Αστυνομίας. Την επομένη, ημέρα Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε την παραίτηση του την προτεραία. 

Εκτός από τις αλλοιώσεις στη βαθμολογία στο απολυτήριο που παραπέμπει σε πλαστογραφία και το κακής ποιότητας πτυχίο του κ. Γιαννάκη, που προκάλεσαν ερωτηματικά στην Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε επίσης, πως αυτός έδωσε τρεις διαφορετικές περιόδους φοίτησης στο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, οι πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη (σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο) δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διάρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Εξάλλου, σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση του διάρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

Παράλληλα, στα έγγραφα που κατέθεσε στον ΟΝΕΚ, σε μια περίπτωση αναφέρεται ως γενικός βαθμός 16 11/12, που δεν συνάδει ούτε με τον πραγματικό γενικό βαθμό του 13 9/12, ούτε με τον παραποιημένο 17 2/12.

Δεν είναι μέλος του ΕΤΕΚ

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντή, υποβάλλοντας του το ερώτημα, κατά πόσον ο κ. Γιαννάκη είναι ή διετέλεσε μέλος του Επιμελητηρίου, λαμβανομένου υπόψη πως εμφανίζεται να κατέχει πτυχίο Πολιτικής Μηχανικής. Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε πως όταν δημοσιεύθηκε η σχετική καταγγελία, ζήτησε από τους αρμόδιους λειτουργούς του ΕΤΕΚ να τον ενημερώσουν σχετικά και η απάντηση που έλαβε, ήταν πως ουδέποτε ο κ. Γιαννάκη υπήρξε μέλος του ΕΤΕΚ. Ο κ. Γιαννάκη δεν φαίνεται επίσης να υπέβαλε καν αίτηση για να γίνει μέλος του ΕΤΕΚ. Σημειώνεται πως με βάση το βιογραφικό του, εργοδοτήθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κύπρου, ενώ συνεργάστηκε και με αρχιτεκτονικό γραφείο αναλαμβάνοντας επίβλεψη και κοστολόγηση.

Κορύφωση πολέμου στο πολιτικό πεδίο

Ανεβασμένα ήταν και χθες τα ντεσιμπέλ σχετικά με την υπόθεση του Επιτρόπου Εθελοντισμού με παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εμπλοκή στην αντιπαράθεση των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως, «η ανθρωποφαγία δεν προσφέρει πόντους εκλογικούς σε οποιονδήποτε». Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε: «Πριν και πάνω από όλα θέλω να σέβομαι το Σύνταγμα της πατρίδας μου και συνεπώς από τη στιγμή που βρίσκεται υπό διερεύνηση μια υπόθεση, δεν θέλω να προβώ σε σχόλιο, ούτε και είναι δυνατόν να είναι αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης μια περίπτωση, που ενδεχόμενα να ενέχει την εμπλοκή προσώπου σε ποινικά αδικήματα».

«Αυτό που έπραξα ως όφειλα, ήταν να δεχτώ άμεσα την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, ενώ την ίδια ώρα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κατά τον διορισμό το διορίζον όργανο έχει την ευθύνη ελέγχου των προσόντων του διοριζομένου». Όπως είπε, «ο διορισμός έγινε αρχικά ως συνεργάτης το 1996 και αργότερα μονιμοποιήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ».

«Συνεπώς», ανέφερε, «αντί να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε προεκλογικά μια περίπτωση, που ενδέχεται -εφόσον ερευνάται- να εμπλέκεται σε ποινικά αδικήματα, δεν θεωρώ πως η ανθρωποφαγία προσφέρει πόντους εκλογικούς σε οποιονδήποτε. Για τον οποιονδήποτε αδικοπραγεί η οδός μία είναι, τα δικαστήρια».

Ο ΔΗΣΥ με λυτή ανακοίνωση του αναφέρει πως η παραίτηση Γιαννάκη ήταν επιβεβλημένη και ο λόγος ανήκει πλέον στη Δικαιοσύνη. 

Η κεκτημένη ταχύτητα της αντιπολίτευσης να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη για μια μονιμοποίηση του 2007, απλά εξυπηρετεί την κομματική τους ατζέντα, καταλήγει. 

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου σχολιάζοντας το ποιος είναι ο κ. Γιαννάκη, αναφέρει πως «πρόκειται για ένα κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, διορισμένος από τον Νίκο Αναστασιάδη σε υψηλόβαθμη θέση και πρωταγωνιστής σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο για πλαστογραφία». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε και τα εξής:

«Το σκάνδαλο Γιαννάκη έρχεται να προστεθεί στη σωρεία σκανδάλων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ρουσφέτια, αλαζονεία, παχυλούς μισθούς για τον στενό κύκλο της Πινδάρου και του Προεδρικού, εξευτελισμός των θεσμών και κάθε έννοιας ήθους. Αυτή η Κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα». 

Το ΔΗΚΟ με δήλωση του υποψήφιου Βουλευτή Χρύση Παντελίδη αναφέρει πως είναι πλέον φανερό ότι η ευνοιοκρατία, η διαφθορά και τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ δεν έχουν τέλος.

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως η κάθαρση είναι σταθερός στόχος που επιβεβαιώνεται από τις πράξεις και τις επιλογές μας σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία θυμήθηκαν την κάθαρση και τους πολίτες λόγω εκλογών.