Διεύρυνση των δικαιούχων στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης που προωθείται για ευκολίες πληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών ζητά η Βουλή προκειμένου να μην αποκλείονται με το νέο σχέδιο οφειλέτες που διέκοψαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση είχαν νωρίτερα διευθετήσει με το προηγούμενο σχέδιο του 2016.

Ταυτόχρονα η Βουλή και συγκεκριμένα τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να αποσαφηνίσει ποια περίοδο και ποιες ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές θα αφορά η νέα ρύθμιση, αφού το νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιόν της σημειώνει πως αυτά θα  γνωστοποιηθούν μετά τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας και με σχετική δημοσίευση/γνωστοποίηση της υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευκολίες και δόσεις για ληξιπρόθεσμες εισφορές ΤΚΑ και ΓεΣΥ

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νόμο στα τυφλά», ανέφερε χθες κατά την εξέταση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, σημειώνοντας πως το 2016, όταν ψηφίστηκε ανάλογη ρύθμιση, η Βουλή γνώριζε ποιες ληξιπρόθεσμες εισφορές θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Όσον αφορά στον «αποκλεισμό» από τη νέα ρύθμιση όσων είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, αλλά αυτή διακόπηκε επειδή για παράδειγμα, ο οφειλέτης παρέλειψε μία δόση, ο κ. Φακοντής εκτίμησε πως αυτό δεν είναι προς όφελος του ΤΚΑ αλλά και του σκοπού του νομοσχεδίου για είσπραξη καθυστερημένων εισφορών.  

Η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου εξήγησε πως το νομοσχέδιο εξαιρεί όσους έχουν επωφεληθεί από το προηγούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να μην υπάρξει διπλό όφελος ή έκπτωση, αλλά δεν απέκλεισε να υιοθετηθεί η εισήγηση της Βουλής για προσθήκη στους δικαιούχους όσων προέβησαν σε ρυθμίσεις χωρίς να επωφεληθούν έκπτωσης. Όπως αναφέρθηκε χθες, εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενοι μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο του 2016 ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με μηνιαίες δόσεις. Εφόσον αποφάσιζαν να εξοφλήσουν σε 54 δόσεις, δεν δικαιούνταν έκπτωσης, ενώ εάν επέλεγαν να εξοφλήσουν με λιγότερες δόσεις, τύγχαναν έκπτωσης στο πρόσθετο τέλος που είχε επιβληθεί. Σε περίπτωση δε που το οφειλόμενο ποσό καταβαλλόταν εφάπαξ, απαλλάσσονταν από την καταβολή του συνόλου του πρόσθετου τέλους που επιβλήθηκε. Στην πλειοψηφία τους χθες τα μέλη της Επ. Εργασίας κάλεσαν το υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπολογίζεται το ύψος της έκπτωσης και του οφέλους για όσους διέκοψαν τη προηγούμενη ρύθμιση και να προστίθεται στη νέα ρύθμιση εφόσον υπάρξει εκ νέου αίτηση. 

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Φακοντής ανέφερε  πως είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχέδιο και όλοι όσοι διέκοψαν τη ρύθμισή τους με βάση το υφιστάμενο σχέδιο λόγω οικονομικών δυσκολιών.  «Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το ΥΕΠΚΑ να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης όλων των οφειλετών για όλες τους τις οφειλές, νοουμένου ότι επιστρέφεται η έκπτωση που τυχόν να έχουν λάβει μέσα από το πρώτο/ υφιστάμενο σχέδιο», είπε σημειώνοντας πως η  συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσία και της υπ. Εργασίας. Όπως έγραψε ξανά ο «Φ» το νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση αποσκοπεί στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και εισφορών για το ΓεΣΥ, στο πρότυπο των ρυθμίσεων/διευκολύνσεων που δόθηκαν και το 2016.