Σε υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου προχώρησαν την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που επιδιώκει το Λονδίνο για να αντικαταστήσει τις συμφωνίες της ΕΕ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit σε λίγες μέρες.

Πρόκειται στην ουσία για μια συμφωνία που αντιγράφει τα ισχύοντα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα διαταραχθεί η ροή εμπορευμάτων μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας.

Τις υπογραφές έβαλαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 18,6 δισεκατομμύρια λίρες το 2019, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές, ιδίως για πολύτιμα μέταλλα, οχήματα, υφάσματα και ηλεκτρικά είδη.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα ισχύσει παρά μόνο από την Παρασκευή, αμέσως μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, καθώς αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ η Τουρκία διατηρεί τελωνειακή σύνδεση με τις Βρυξέλλες.

Η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η συμφωνία προσφέρει ζωτικής σημασίας βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.

«Στρώνει το δρόμο για μια νέα, πιο φιλόδοξη συμφωνία με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον και είναι μέρος του σχεδίου μας να βάλουμε το ΗΒ στο κέντρο ενός δικτύου σύγχρονων συμφωνιών με δυναμικές οικονομίες», συμπλήρωσε η Βρετανίδα υπουργός.

Η συμφωνία εξασφαλίζει τους τρέχοντες προνομιακούς δασμούς για 7.600 βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν κυρίως μηχανήματα, σίδηρο και χάλυβα στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλες χώρες ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου, μετά από εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Συνολικά έχουν υπογράφει 62 αντίστοιχες διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Πηγή: philenews/KYΠΕ