Γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού Τζο Λόου, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επικεντρώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, ενώπιον της οποίας κατάθεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Μαλαισιανό φυγόδικο Τζο Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος ανάφερε ότι τη θυμάται και ότι την έστειλε επειδή ο developer που είχε αγοράσει γη από την Αρχιεπισκοπή δεν είχε το διαθέσιμο κεφάλαιο για να πληρώσει το σύνολο του ποσού και έδωσε απλώς μία προκαταβολή. Ο ίδιος έστειλε την επιστολή για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να απεμπλακεί η Αρχιεπισκοπή από την υπόθεση.

Γνώριζε μόνο τον Λόου

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν γνώριζε κάποιον από τους άλλους δύο επενδυτές, που αναφέρονταν στην επιστολή, παρά μόνο τον Τζο Λόου, κι αυτό επειδή του είπαν ότι θα κάνει εισφορά στην Αρχιεπισκοπή για τη Θεολογική Σχολή. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε την εντύπωση πως ο Μαλαισιανός θα έδινε περίπου 15 χιλιάδες ευρώ, όπως οι Κύπριοι που προηγουμένως προσφέρθηκαν να δώσουν εισφορά για τον ίδιο σκοπό, αλλά, πρόσθεσε, το ποσό των 300.000 το πληροφορήθηκε μετά το γεύμα που είχε μαζί του στην Κύπρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιεπίσκοπος στην Ερευνητική: Δεν πήρα λεφτά σε σακούλα

«Άλλοι είχαν ευθύνη να γνωρίζουν το ποιόν των επενδυτών»

Σε ερώτηση για το όνομα του συγκεκριμένου developer, που μεσολάβησε για τη γνωριμία με τον Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι δεν το θυμάται, αφού ο ίδιος ανέκαθεν τον φώναζε με κάποιο υποκοριστικό. Ούτε το όνομα της εταιρείας θυμάται. «Δεν είχα την εξουσία να ζητήσω από υπεύθυνα όργανα του κράτους πληροφορίες για το ποιόν των τριών επενδυτών», δήλωσε εξάλλου ο Μακαριότατος, προσθέτοντας ότι «άλλοι είχαν την ευθύνη να γνωρίζουν, ο Υπουργός έπρεπε να γνώριζε».

 

«Είπα στον Αναστασιάδη: Πρόεδρε να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα»

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν κι άλλα πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν μετά από δική του παρέμβαση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Παρακολουθούσα το θέμα μετά το κούρεμα, αφού η οικονομία δεν πήγαινε καλά. Τότε η Αρχιεπισκοπή υπέστη ζημιά 128 εκατομμύρια Ευρώ και τα οικονομικά της δεν πήγαιναν καλά. Και λέω: ‘Δεν ντρέπονται; Ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, δίνουν διαβατήρια, και η Κύπρος έμεινε να κάνει αμάρτημα;’ Ασφαλώς και με ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μου, όπως και το Εθνικό ζήτημα. Όποτε ανεβαίνω στο Προεδρικό ξεκινώ με το Εθνικό: ‘Πρόεδρε ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις;’ Επίσης είπα στον Αναστασιάδη: ‘Να κοιτάξεις Πρόεδρε την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

 

«Δεν πήρα λεφτά σε σακούλα»

Στη συνέχεια, στο ερώτημα εάν γνώριζε ότι η Ε.Ε. από το 2015 είχε εκφράσει ανησυχίες και έκανε επικριτικά σχόλια για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Δεν γνώριζα. Αλλά δεν πιστεύω ότι δεν έκαναν έλεγχο οι Βρυξέλες. Η επιταγή που πήρα από τον Λόου ήταν της Τράπεζας Κύπρου, δεν πήρα λεφτά σε σακούλα, και την τράπεζα Κύπρου την ελέγχουν οι Βρυξέλλες. Για να δεχτούν τα χρήματά του σημαίνει ότι ο κ. Λόου ήταν έγκυρος. Δεν είσαι στην ψυχή του άλλου, δεν είσαι μάντης για να ξέρεις ποιος είναι».

Για τον Ούγγρο επενδυτή

Σε άλλη ερώτηση, αν μεσολάβησε για κάποιον άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ούγγρου επενδυτή (πολιτογραφήθηκε, είπε, πριν τον γνωρίσει) για το έργο στη Γεροσκήπου. Είπε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές και στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο τέλος ο επενδυτής δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις έφυγε.

«Μπορεί να έστειλα και 10, 15 και 20 επιστολές»

Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι σήμερα υπέγραψε πληρεξούσιο για το ενδιαφέρον Ρώσου επενδυτή για οικόπεδα της Εκκλησίας στη Λεμεσό. Είπε ότι έτσι λειτουργεί και ότι δεν πάει ο ίδιος να δει τα οικόπεδα. «Μπορεί να έστειλα και 10, 15 και 20 επιστολές», είπε, μεταξύ άλλων. Σε ότι αφορά τις πωλήσεις και ανταλλαγές γης με το Κράτος, ανέφερε ότι γίνονται για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Εκκλησίας (επεκτάσεις κοιμητηρίων, μοναστηριών κτλ.).

Απόρησε γιατί ήθελε η Επιτροπή να του υποβάλει ερωτήσεις

Αφού τα μέλη της Επιτροπής ολοκλήρωσαν με τα ερωτήματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον Μακαριότατο εάν είχε να συμπληρώσει κάτι σε αυτά που είχε ήδη αναφέρει. Τότε εκείνος τόνισε ότι απόρησε γιατί ήθελε η Επιτροπή να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. «Να πάρει η Αρχιεπισκοπή μίζες;» είπε χαρακτηριστικά. «Καθημερινά αγοράζουμε και πωλούμε γιατί μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη». Εξήρε παράλληλα το έργο του εκλιπόντος επιχειρηματία Μιχαλάκη Λεπτού, με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία, με μοναδική προϋπόθεση να κάνει την Πάφο τουριστική επαρχία. Δεν έκρυψε μάλιστα την δυσαρρέσκεια του, γιατί πλούσιοι Παφίτες δεν επενδύουν στην πόλη τους και επιλέγουν άλλες επαρχίες, για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.