Πολύ ακριβά πλήρωσε καρκινοπαθής την ελπίδα του για πλήρη ίαση, την οποία όμως εναπόθεσε σε δύο τσαρλατάνους «ειδικούς». Πρόκειται για 30χρονο από την Λεμεσό, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα, χτυπημένος από μεταστατικούς όγκους σε διάφορα ζωτικά όργανα. Όπως καταγγέλλει ο αδερφός του αποβιώσαντος, που μίλησε αποκλειστικά στον «Φ», ο 30χρονος θα μπορούσε να σωθεί εάν κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση και την απελπισία του, δεν τον έπειθαν ότι η κλασσική ιατρική θα τον σκοτώσει, ενώ η «εναλλακτική» (σ.σ. με τον όρο δεν εννοείται η ομοιοπαθητική) μπορεί να τον σώσει. 

Η περιπέτεια του άτυχου Π. (για ευνόητους λόγους δημοσιεύουμε μόνο το αρχικό του ονόματος του θανόντος) άρχισε το 2017 όταν διαγνώστηκε με μελάνωμα, στα αρχικά στάδια της νόσου, κάτω από το αριστερό στήθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόγνωση για τα μελανώματα, νοουμένου ότι θα ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο, είναι αρκετά καλή και με υψηλά ποσοστά επιβίωσης ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Οι γιατροί τον συμβούλευσαν ότι έπρεπε να αφαιρέσει τον όγκο και τους λεμφαδένες και ακολούθως να υποβληθεί σε μια σειρά χημειοθεραπείας και ραδιοθεραπείας. Παρά τις ξεκάθαρες οδηγίες των ογκολόγων, ο ασθενής αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές δύο «εναλλακτικών ειδικών» και ενώ υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση για αφαίρεση του όγκου, αρνήθηκε να αφαιρέσει τους λεμφαδένες και να ακολουθήσει το προταθέν από τους θεράποντες ιατρούς σχήμα χημειοθεραπείας μετά την εγχείρηση.

Στο τέλος του 2018 διαγνώστηκε με μεταστατικό όγκο μελανώματος κάτω από το χέρι. Και πάλι οι δύο «ειδικοί» τον συμβούλευσαν να μην αφαιρέσει τον όγκο και ειδικότερα τους λεμφαδένες, αφού όπως του είχαν πει οι λεμφαδένες δρουν ως φίλτρο που σταματά τη μετάσταση. Ο ασθενής συνέχισε να παρακολουθείται από τους δυο μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 όταν μετά από αφόρητους πόνους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο όγκος είχε γίνει οκτώ εκατοστά. 

Αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση του όγκου, όμως αγνόησε και πάλι τις προειδοποιήσεις των ειδικών γιατρών ότι ο καρκίνος θα επιστρέψει εάν δεν ακολουθήσει το προτεινόμενο σχήμα ανοσοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Κατόπιν σύστασης των δύο «ειδικών» ο ασθενής μετέβη σε ιατρικό κέντρο αμφιβόλου κύρους και αξιοπιστίας στην Ελβετία, όπου έδωσαν φρούδες υποσχέσεις για πλήρη θεραπεία. Όλο αυτό το διάστημα συνέχισε να παρακολουθείται από τους δύο «ειδικούς», οι οποίοι τον έπεισαν να διακόψει ακόμη και την φαρμακευτική αγωγή που του είχαν συνταγογραφήσει οι ειδικοί γιατροί.

Ο εφιάλτης όμως επέστρεψε τον Μάρτιο του 2020 όταν ο 30χρονος διαγνώστηκε με μεταστατικούς όγκους στον εγκέφαλο και ένα μήνα μετά στο πάγκρεας, στο συκώτι και στους πνεύμονες. Η αντίστροφη μέτρηση είχε πλέον αρχίσει και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οικογένειας μέχρι και την υστάτη οι δύο επιτήδειοι τον συμβούλευαν να διακόψει ακόμη και την μορφίνη που έπαιρνε για τους φρικτούς πόνους, με το επιχείρημα ότι το αναλγητικό φάρμακο θα τον σκοτώσει. 

Το μοιραίο επήλθε στις 4 Σεπτεμβρίου. Η οικογένεια του αποβιώσαντος, η οποία ξόδεψε χιλιάδες ευρώ σε ψεύτικα φάρμακα που όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά πιθανότατα επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του, το μόνο που επιδιώκει είναι να προστατεύσει τους ασθενείς που πέφτουν στα δίκτυα επιτήδειων, οι οποίοι συστήνονται ως γιατροί, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο. 

Το θέμα απασχολεί έντονα τον ΠΙΣ

Ο τσαρλατανισμός είτε από γιατρούς είτε από μη γιατρούς είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα και διαχρονικά την Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που προτρέπει το κοινό να προβαίνει σε καταγγελίες εάν και εφόσον διαπιστώνει τέτοια φαινόμενα. 

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής βρίσκονται αρκετές περιπτώσεις τσαρλατανισμού, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει τρεις καταγγελίες στην Αστυνομία. Πρόσφατα, πρόσθσε, την Επιτροπή Δεοντολογίας απασχόλησε περιστατικό γιατρού, αλλά και περιστατικά μη γιατρών από την Ελλάδα, τα οποία οδηγήθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας για διερεύνηση. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο με τον τσαρλατανισμό, ο Δρ Αναστασιάδης ανέφερε ότι δυστυχώς ακολουθούμε πιστά τα κακά παραδείγματα του εξωτερικού. «Μέσω του διαδικτύου ανθεί και διαδίδεται εύκολα η παραπλανητική πληροφόρηση», ανέφερε.