Η Άγκυρα, χειραγωγώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αποδεικνύει την πλέον προκλητική και επεκτατική της πολιτική, έχοντας βεβαίως ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση του πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου του νησιού.

Παράνομες εκλογές και αποτέλεσμα ευνοϊκό για τον Τούρκο πρόεδρο που κινείται εκτός γραμμών και ορίων.  Για όσους μελετούν τον κατακτητή και γνωρίζουν την εμπλοκή της Άγκυρας στα δρώμενα των κατεχομένων, θα έλεγαν ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» λίγο ή πολύ ήταν αναμενόμενο.  Ο στόχος του Ερντογάν για εκλογή ενός πλήρως χειραγωγούμενου ηγέτη όπως τον Τατάρ έχει επιτευχθεί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι η Τουρκία δεν αποβλέπει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως προτεραιότητά της είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η υλοποίηση των γεωστρατηγικών της στόχων επί της Κύπρου και επί της ευρύτερης περιοχής.  Επιδεινώνει επίσης, την όλη κατάσταση με προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και με την αρνητική της διάθεση για συμμόρφωση με κανονισμούς, συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς, λοιπόν, βάσει αυτών των δεδομένων και έχοντας απέναντί μας αυτή την Τουρκία, μια Τουρκία αδιάλλακτη, έτοιμη να επωφεληθεί και να καταχραστεί όσα περισσότερα μπορεί, οφείλουμε να συσπειρωθούμε και να προσηλωθούμε στον έναν και μοναδικό στόχο, της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τέλος εποχής στα κατεχόμενα.  Έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα πειθήνιο όργανο που προωθεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων.  Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι βαθιά διχασμένη λόγω της απροκάλυπτης και καταλυτικής παρέμβασης της Άγκυρας στις «εκλογές».  Οι όποιες πλέον λογικές φωνές στα κατεχόμενα, οι οποίες αντιστάθηκαν έντονα στη δημιουργία σταθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, έχουν αρχίσει να εξασθενούν επικίνδυνα.

Πέρα όμως των όσων αρνητικών επιφέρει η εκλογή Τατάρ, εμείς από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραιτηθούμε από την προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας.  Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της εισβολής και να υποχωρήσουμε από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε με επιμονή και ακατάλυτη προσπάθεια τον αγώνα για προάσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων μας, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων κάθε Κύπριου πολίτη.  Στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία.  Μια λύση, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού.

Δύσκολο το έργο μας.  Αυτό όμως, δεν μας επιτρέπει σε καμιά περίπτωση να ολιγωρήσουμε και να λιποτακτήσουμε από τον σκοπό μας.

Με απογοήτευση παρακολουθούμε την ευρωπαϊκή ερμαφρόδιτη πολιτική στάση να συνεχίζεται, πάρα τις όποιες προκλήσεις και ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος των δύο κοινοτήτων και όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας.  Εμείς, πάντως, οφείλουμε να εκφράζουμε συνεχώς την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μας να ανταποκριθούμε άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο, μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.  Μια πρωτοβουλία, όμως, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των αρχών και αξιών της ΕΕ και των συμφωνηθέντων παραμέτρων της λύσης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος λειτουργεί εις βάρος της επιθυμίας μας για επανένωση του τόπου μας.