O Νίκος Τινής καλεί τον Κύπριο πρόσφυγα να αναλογιστεί για λίγο πού ήταν πριν το 1974 και πού είναι σήμερα.

Άλωση 16 Αυγούστου 1974. Πρώτοι φυγάδες οι Αρχές, πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές που γνώριζαν ότι η πόλη εκτός των τειχών δεν επρόκειτο να καταληφθεί, κι όμως, στην πόλη την ίδια μέρα μπήκαν οι οχτροί. Και τα χρόνια περνούν, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου, πρόσφυγες στην ίδιά τους πατρίδα, θυμούνται την αγαπημένη τους πόλη «φάντασμα» μια φορά τον χρόνο από το οδόφραγμα της Δερύνειας και αντί για δυναμική αγωνιστική πολιτική και επιθετικότητα στο πολιτικό διπλωματικό πεδίο διεθνώς εγκλωβίστηκαν μεταξύ αριστερών και δεξιών συμβούλων (θιασώτες της ΔΔΟ και της εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου, Μινώταυρου, που λέγεται Ερντογάν, ο οποίος εγκλωβισμένος μέσα στο δικό του λαβύρινθο βρυχάται και απειλεί τη διεθνή κοινότητα, γιατί ξέρει ότι θα βρει μπροστά του τον μίτο του που λέγεται Άγκελα Μέρκελ).

Έτος 2020, ημερομηνία 8 Οκτώβρη, ελπίζω η συγκέντρωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας για διαμαρτυρία εναντίον του ισλαμοφασίστα Ερντογάν για τρίτη εισβολή στην Κ.Δ. να είναι η αρχή, να ξυπνήσει ο κυπριακός ελληνισμός από τον λήθαργο που τον έριξαν οι εθνοπατέρες του, για νέους αγώνες, και όχι να μοιάζει (η συγκέντρωση) σαν επικήδειος θρήνος.

Κυπρόσφυγα Αμμοχωστιανέ, Κερυνειώτη, Μορφίτη σκέψου καλά και αναλογίσου λίγο πού ήσουν πριν το 1974 και πού είσαι σήμερα, σκέψου τους αργυρώνητους δικηγόρους που προσπαθούν να σε ξεσπιτώσουν για δεύτερη φορά. Σκέψου τα κτυπήματα που δέχεσαι καθημερινά για να επιβιώσεις, την πλύση εγκεφάλου που σου ασκείται πότε δεξιόθεν, πότε αριστερόθεν, πότε από το λεγόμενο «κεντρώο χώρο» για να δεχθείς τον οδυνηρό συμβιβασμό της ΔΔΟ, να ξεχάσεις την πατρική σου γη, και να συμβιβαστείς με την κατοχή.

Κυπρόσφυγα, μη βολευτείς με λιγότερο ουρανό, πάρε την τύχη στα χέρια σου και διεκδίκησε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά σου, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ξένη κατοχή. Μπορούμε αν το θελήσουμε, ενωμένοι να διεκδικήσουμε και την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να είσαι σίγουρος θα έχουμε ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Ο Πενταδάκτυλος σιγά-σιγά θα αρχίσει να μας χαμογελά. Η μόνη θεραπεία είναι να καταφύγουμε στις ρίζες μας, να ξαναμάθουμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε, να ξαναθυμηθούμε την ιστορία των προγόνων μας, τις θυσίες των σύγχρονων ηρώων μας που σκοτώθηκαν για ένα όραμα, αυτό της ελευθερίας της πατρίδας μας, την οποία τώρα διαφεντεύουν ξένοι στρατοί, ντόπιοι και ξένοι έμποροι των εθνών, θρασείς και ύπουλοι Πόντιοι Πιλάτοι, ηγέτες με «οιδιπόδεια σύνδρομα κρατούν τις τύχες των λαών τους και άλλων κρατών.

Οι ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Υ.Γ. Δυστυχώς στην εποχή μας δεν υπάρχουν τα μαγικά χαλιά που πετούν, έτσι ο σουλτάνος, χαλίφης Ερντογάν χάρισε στη Μέρκελ ένα μαγικό καθρέφτη για να βλέπει το πρόσωπό της σαν τον θεό των αρχαίων Λατίνων Ιανό.