“Ποινές φυλάκισης 12 και 10 χρόνων σε δύο πρόσωπα, ηλικίας 48 και 38 χρόνων, για κατοχή οκτώ κιλών κοκαΐνης” – “Ποινή φυλάκισης 12 ετών σε 26χρονο, για υπόθεση εισαγωγής 28 κιλών και 890 γραμμαρίων κάνναβης” – “Σε οκταετή φυλάκιση 38χρονος για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα” – “Ποινές φυλάκισης 6 και 2 χρόνων σε δύο πρόσωπα, ηλικίας 33 και 24 χρόνων, για υπόθεση ναρκωτικών” – “Ποινή φυλάκισης διάρκειας οκτώ ετών σε 28χρονο για κατοχή κάνναβης πέραν των 10 κιλών».

Είναι μερικοί από τους τίτλους στο Αστυνομικό Δελτίο, από την αρχή της φετινής χρονιάς. Ηχηρό κτύπημα κατά της εμπορίας ναρκωτικών, επίσης αποτέλεσε, τον περασμένο Μάιο και η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κάνναβης, βάρους 72 κιλών και η σύλληψη πέντε προσώπων, από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών – ΥΚΑΝ.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών, λόγω των πολλών και σοβαρών επιπτώσεων που έχει για την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το άτομο, αποτελεί για την Αστυνομία θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας.

Βασικότερο πεδίο δράσης της Αστυνομίας, είναι η καταστολή, η σύλληψη και η προσαγωγή των εμπόρων και των διακινητών ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η καταστολή της διακίνησης των ναρκωτικών ενεργεί βέβαια και ως μέτρο πρόληψης, ωστόσο από μόνα τους τέτοια κατασταλτικά μέτρα ποτέ δεν είναι επαρκή.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών ορίζεται από την Πολιτεία ως θέμα Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση του απαιτεί μία ανθρωπιστική προσέγγιση. Είναι στο πλαίσιο αυτής της ανθρωπιστικής προσέγγισης που η Αστυνομία, πέραν της πρόληψης με δράσεις ενημέρωσης των διαφόρων κοινωνικών συνόλων, εφαρμόζει, μέσω της ΥΚΑΝ, το θεσμό του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης.

Μέσω του θεσμού, οι Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης, του Γραφείου Πρόληψης της ΥΚΑΝ, παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία. Απώτερος σκοπός είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία απεξάρτησης και ψυχολογική στήριξη.

Με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ μπορεί να επικοινωνήσει ο οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια ή και συμβουλές σχετικά με ζητήματα ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών. Για επικοινωνία με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης και πρόσβαση στη βοήθεια που παρέχουν, λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική ανοικτή Γραμμή Βοήθειας 1498.

Τα τελευταία χρόνια πέραν των 1700 ατόμων έχουν αποταθεί στους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ, για βοήθεια. Περισσότερα από 1450 άτομα έχουν παραπεμφθεί σε εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα.

Θεσμικά, το πρόγραμμα Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με άλλους κρατικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς, ενώ λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Τα ναρκωτικά δεν αποτελούν τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, είναι η αρχή για τη δημιουργία πολλών αδιεξόδων με καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών έχει στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μίας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις, η οποία να σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι. Να συμβάλουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο στην ανάπτυξη μίας υγιούς κοινωνίας, μακριά από τα ναρκωτικά.

Πηγή: philenews/KΥΠΕ