To Top
09:02 Τετάρτη
20 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Συνεχής η αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Συνεχής η αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού
  09 Οκτωβρίου 2019, 9:45 πμ  
Σε συνεχή κίνηση και ανάπτυξη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός, με δεδομένο τον όγκο των καθοριστικής σημασίας έργων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε προγραμματίζονται να αρχίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.
 
Έργα εκατομμυρίων ευρώ, ανάπτυξης και υποδομής τα οποία έγιναν στο κέντρο της πόλης και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο αλλά και στις δυτικές συνοικίες της πόλης, με τη χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ιδιωτικού τομέα ή με τα ανάλογα κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα δημοτικά ταμεία, δίνουν την αίσθηση ότι η Λεμεσός μπαίνει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης.
 
Σχετικές επισημάνσεις έγιναν χθες από τον δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε με αφορμή την επικαιροποίηση και επέκταση του στρατηγικού αναπτυξιακού προγραμματισμού του Δήμου Λεμεσού, το οποίο όπως τόνισε κινείται εντός του πλαισίου που τίθεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο, όσο και από τις εθνικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί.
 
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ο δήμος προχωρά στην εκπόνηση ενός σχεδίου, Oλοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027. Ο συγκεκριμένος  στρατηγικός σχεδιασμός για τη Λεμεσό με χρονικό ορίζοντα το 2027, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης είναι ένας σχεδιασμός ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, ο οποίος θα προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης καθώς και στον ευρύτερο αστικό χώρο της Λεμεσού.
 
Στόχος αυτής της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι μέχρι το 2027 η Λεμεσός να καταστεί μία έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, μια πόλη που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό της ρόλο.
 
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες αυτής της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Λεμεσό ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι αυτοί θα περιλαμβάνουν βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Βελτίωση του περιβάλλοντος, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αναβάθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών του δήμου.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για τη Λεμεσό του 2027 ο δήμος θα αρχίσει επαφές και συναντήσεις με όλους τους δήμους της μείζονος Λεμεσού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ενεργούς πολίτες. 
 
Προτάσεις του νέου στρατηγικού σχεδιασμού

 
Στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι η επεξεργασία μιας σειράς από προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της Λεμεσού για την υλοποίηση διαφόρων έργων, η χρηματοδότηση των οποίων –όπως ανέφερε– μπορεί γίνει με ποικίλους τρόπους: Κοινοτικά κονδύλια από τα διάφορα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, κρατική χορηγία, δημοτικά έργα και εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
 
Τέτοιες προτάσεις αφορούν προώθηση εφαρμογής δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας (εναλλακτικοί τρόποι κινητικότητας, «park and ride», ποδηλατοδιαδρομές σε όλες τις κύριες αρτηρίες της Λεμεσού), ολιστική διαχειριστική, προσέγγιση για το αστικό περιβάλλον, προώθηση «έξυπνων» λύσεων στη συλλογή, διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων, εξυγίανση και αναβάθμιση θαλάσσιου μετώπου, διά βίου μάθηση με προτεραιότητα την αναβάθμιση επαγγελματικών ικανοτήτων, ενίσχυση πολιτικών ένταξης μεταναστών, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προγράμματα προσιτής κατοικίας και κοινωνικής στέγης, πλατφόρμα αναφορών για βλάβες, ζημιές σε δρόμους, καθαριότητα, σκουπίδια μεγάλων αντικειμένων και πράσινων, άμεση ανταπόκριση με ένδειξη της εξέλιξης του αιτήματος εφαρμογές “Pay As You Throw” (PAYT).
 
Κίνητρα στις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας, ενοποίηση πολιτιστικών χώρων και δράσεων, μετατροπή υφιστάμενων αστικών πάρκων – σε «έξυπνα πάρκα», ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτηρίων, αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση ομβρίων υδάτων. Επέκταση και αναβάθμιση του Δημοτικού Κέντρου Καινοτομίας, προώθηση Brand Name για τη Λεμεσό.
 
Δημιουργία πλατφόρμας «Έξυπνη Λεμεσός», πολιτική διεθνών συμμαχιών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας όπως επίσης τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την πρόσβαση σε νέες αγορές. Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων των Δήμων και Περιφερειών (GIS). Ψηφιοποίηση και ανοικτή διάθεση των πολιτιστικών αγαθών.
 
  Ιάσονας Ιάσονος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...