O Σωφρονίου Δημήτρης, φιλόλογος, αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

Το ότι η κοινωνία εκτρέφει τον ρατσισμό (και κατ’ επέκταση πολλές φορές το φασισμό) το έχω γράψει πολλές φορές. Δυστυχώς, κάθε τρεις και λίγο που ένας από τους φορείς που την αποτελούν (πολιτική εξουσία, Εκκλησία, Μ.Μ.Ε., Εκπαίδευση, οικογένεια) εκφράζει ρατσιστική ρητορική, με παρακινεί να κάτσω να γράψω.

Η τελευταία έξαρση ρατσιστικής ρητορικής προέρχεται από την πολιτική εξουσία και συγκεκριμένα από τον -συνήθη ύποπτο τελευταία- υπουργό Εσωτερικών, κ. Νουρή. Τον θυμόμαστε και από τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του για γκετοποίηση περιοχών, εγκληματικότητα και «φατριές» από αλλοδαπούς, για πληθυσμιακή αλλοτρίωση και άλλα τέτοια «αλληλέγγυα». Έβαλε μέχρι και το στρατό να περιπολεί στη λήδρας για να «εδραιώσει» το αίσθημα (αν)ασφάλειας! Και έχουμε και τα πιο πρόσφατα με την απόφαση να παραμείνει κλειστό το κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά εξαιτίας λέει κρουσμάτων ψώρας! Μήπως να το κρατήσουν κλειστό αν βρεθεί και κρούσμα κρυολογήματος; Να σημειώσουμε πως το κέντρο εδώ και κάποιους μήνες έχει μετατραπεί σε κλειστό στα πλαίσια των μέτρων για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα τον εγκλεισμό περίπου 770 ατόμων. Και φτάνουμε στο εντελώς πρόσφατο, όπου ο υπουργός -μέσα στα πλαίσια του δικολαβισμού που τον διακρίνει- δήλωσε πως στον καταυλισμό προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά υπάρχουν 17 τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Κάιντα. Ισχυρίστηκε πως την πληροφορία την έδωσε η Ιντερπόλ. Επειδή δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και να πούμε με σιγουριά αν ισχύει ή αν είναι fake news (που είναι και της μόδας τελευταία), έχουμε να πούμε τα εξής:
1. Κατ’ αρχάς η έννοια τρομοκράτης-τρομοκρατία είναι κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση. Το πώς, ποιοι και γιατί υποθάλπτουν και δημιουργούν με τις ενέργειές τους την τρομοκρατία (κάτι απόλυτα καταδικαστέο) είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση που δεν είναι επί του παρόντος.
 
2. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να δηλώνεις πως κάποιος είναι τρομοκράτης, από το ότι είναι ύποπτος για τρομοκρατία.
 
3. Αν είναι τόσο σίγουρος ο υπουργός πως πρόκειται για τρομοκράτες, δεν θα ’πρεπε αμέσως -αν όχι να συλληφθούν και να απελαθούν- να απομονωθούν έτσι ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους πρόσφυγες;
 
4. Δεν περνά από το μυαλό του υπουργού πως με αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά στοχοποιεί το σύνολο των προσφύγων; (Μήπως τελικά αυτό θέλει;). Ακόμη και να ισχύουν τα όσα λέει, θα ’πρεπε για να μη στοχοποιηθεί η συγκεκριμένη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, να δράσει διακριτικά. Έκανε όμως ακριβώς το αντίθετο, αφού προσπάθησε φανερά να δημιουργήσει εντυπώσεις και κλίμα.
 
5. Ας κοιτάξει τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα μετά από αυτές τις δηλώσεις του για να διαπιστώσει τον οχετό, το μίσος και τη βία που ξερνά η ρατσιστική και εθνικιστική γλίτσα εναντίον αυτών των ανθρώπων με την αφυδατωμένη βέβαια σκέψη που τη διακρίνει. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτά που λέει αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του κάθε ρατσιστή και φασίστα; (σίγουρα το ξέρει, αλλά όπως είπα και πριν μάλλον αυτό θέλει…).
 
6. Αν τώρα όλο αυτό είναι εξ αρχής fake news, αποτελεί κατά τη γνώμη μου μία άνευ προηγουμένου πολιτική μαγάρα που σκοπό έχει να αμαυρώσει για άλλη μια φορά τη συγκεκριμένη ομάδα και να ρίξει νερό στο μύλο του κάθε ρατσιστή υπανθρώπου που περιμένει την ευκαιρία να εκδηλώσει τη ρατσιστική του χολή και να θρέψει την ιδεολογική του πανούκλα!
7. Έχει αντιληφθεί ο υπουργός ότι με το να διαδίδει την ύπαρξη τρομοκρατών εκτός από το να πυροδοτεί την ξενοφοβία και το ρατσισμό στο εσωτερικό πλήτει έμμεσα και τον (ήδη λαβωμένο) τουρισμό παρουσιάζοντας λίγο – πολύ τη χώρα ως διαμετακομιστικό σταθμό τρομοκρατών;
 
8. Αποτελεί τουλάχιστο ντροπή να δηλώνει πως η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους έγκλειστους πρόσφυγες από ομάδα αντιεξουσιαστών προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ήταν πράξη αναρχίας και θα πρέπει να προβληματίσει. Το μόνο που θα ’πρεπε να προβληματίσει υπουργέ είναι όλη αυτή η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που καλλιεργείτε συνεχώς και που στοχοποιείτε τους δυστυχισμένους και ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους! Σε μια χώρα που -υποτίθεται- γνωρίζει από προσφυγιά!