Την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών με προσωπικές του παρεμβάσεις οδήγησε σε αναστολή της σημερινής παγκύπριας στάσης εργασίας των πέντε οργανισμών (ΕΜΕΛ, ΟΣΕΑ, ΟΣΥΠΑ, ΖΗΝΩΝ, Intercity) νέος πονοκέφαλος κτύπησε το υπουργικό γραφείο. 
 
Με επιστολή τους, οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ καλούν τον Γιάννη Καρούσο να παρέμβει άμεσα για σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κοινοπραξία MLKP, που αναλαμβάνει τα λεωφορεία σε Λευκωσία και Λάρνακα.
 
Συγκεκριμένα, η πρώτη ρήξη μεταξύ συντεχνιών και κοινοπραξίας, είναι έντονη και αφορά ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, αυτά των συλλογικών συμβάσεων. Προηγήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα και χθες το πρωί των ΠΕΟ – ΣΕΚ με εκπροσώπους της κοινοπραξίας MLKP σε σχέση με τους εργαζόμενους στη Λευκωσία, και των ΠΕΟ – ΣΕΚ – ΔΕΟΚ σε σχέση με τους εργαζόμενους στη Λάρνακα. Στις συναντήσεις, οι συντεχνίες εξέφρασαν έντονη αντίθεση με την πρόθεση της κοινοπραξίας που αναλαμβάνει τα δρομολόγια λεωφορείων στις δύο επαρχίες από την 5η Ιουλίου, σε σχέση με την πρόθεσή της να καλέσει τους εργαζόμενους των ΟΣΕΛ και ΖΗΝΩΝ που μετακινούνται στον νέο πάροχο, να υπογράψουν προσωπικά συμβόλαια. 
 
 
Οι συντεχνίες υπέδειξαν ότι το θέμα της διατήρησης των συλλογικών συμβάσεων, χωρίς προσωπικά συμβόλαια, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους και συμβατική υποχρέωση μέσω των όρων προκήρυξης των συμβάσεων.
 
Η κοινοπραξία MLKP λίγο μετά τη λήξη των άγονων συναντήσεων, άρχισε να καλεί τους εργαζόμενους που μεταφέρονται από τον ΟΣΕΛ και τη ΖΗΝΩΝ, για να υπογράψουν προσωπικά συμβόλαια. Οι συντεχνίες αντέδρασαν άμεσα με μηνύματά τους σε όλους τους εργαζόμενους, προτρέποντάς τους να μην υπογράψουν.
 
Παράλληλα, ΠΕΟ και ΣΕΚ, έστειλαν επείγουσα κοινή επιστολή στον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, ζητώντας την παρέμβασή του. Μεταξύ των εγγράφων της προκήρυξης του διαγωνισμού, περιλαμβάνονται και οι συλλογικές συμβάσεις στην κάθε επαρχία, όπως και όρος ότι οι όροι εργασίας του προσωπικού θα διατηρηθούν ως έχουν για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ διασφαλίζεται και η μεταφορά συγκεκριμένων κλάδων του προσωπικού, όπως οδηγοί κ.λπ. Οι συντεχνίες θεωρούν κόκκινη γραμμή το θέμα των προσωπικών συμβολαίων, αφού αν λειτουργήσουν, ακόμα και παράλληλα με τις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργούν διαφορετικές νομικές υποχρεώσεις, δικαιώματα και άλλες προεκτάσεις. 
 
 
Επίσης, οι συντεχνίες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, αν «περάσουν» τα προσωπικά συμβόλαια στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, αυτό θα είναι και πρόδρομος για παρόμοιες ενέργειες και στις άλλες επαρχίες για σκοπούς ανταγωνιστικού κόστους.
 
Στο μεταξύ, σε σχέση με την αναστολή των σημερινών δυναμικών μέτρων από ΕΜΕΛ, ΟΣΕΑ, ΟΣΥΠΑ, ΖΗΝΩΝ και Intercity, αυτό έγινε σε ένδειξη καλής θέλησης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε οργανισμοί, αφού ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος κάλεσε τους παρόχους σε διαδοχικές συναντήσεις (που ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας), για να του θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Σε ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Μεταφορών, τον Πρόεδρο της Βουλής και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών για την ανταπόκρισή τους.