Αρχές Ιουλίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου. Προηγουμένως και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιουνίου θα αναρτηθούν στο σύστημα του Τμήματος Φορολογίας οι φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος.
 
Η καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και η παράταση που δόθηκε οφείλεται στον κορωνοϊό, στο lockdown και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε. Μαζί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται και παράλληλα η πληρωμή του οφειλόμενου φόρου ο οποίος υπολογίζεται από την αυτοφορολογία μισθωτού για το φορολογικό έτος. Μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρσι.
 
Οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να είναι πιο απλοποιημένες φέτος καθώς θα μεταφέρονται αυτόματα κάποια στοιχεία στα πεδία. Θα υπάρξει διασύνδεση του TaxisNet με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με την είσοδο των φορολογουμένων στο ΤaxiΝet, θα συνδέονται με το σύστημα όπου θα εμφανίζονται τα δεδομένα για τις κοινωνικές εισφορές, τις αποδοχές και τις αποκοπές για το ΓεΣΥ. Τα στοιχεία των κοινωνικών ασφαλίσεων θα μεταφέρονται αυτόματα στα ανάλογα πεδία των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων. Εξάλλου, φέτος η φοροαπαλλαγή του εισοδήματος θα είναι στο 1/5 από το 1/6 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
 
Η αύξηση της φοροαπαλλαγής των εισοδημάτων στο 1/5, εφαρμόστηκε εξαιτίας του ΓεΣΥ. Για σκοπούς φόρου υπολογίζονται οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι στα διάφορα ταμεία, όπως είναι στα ταμεία υγείας των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής και κοινωνικές ασφαλίσεις. Εάν οι εισφορές αποτελούν το 1/5 του καθαρού εισοδήματος τότε θα φοροαπαλλάσσονται.
 
Υπενθυμίζεται πως υποχρέωση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πέραν των €19,500. Στη Βουλή εκκρεμεί εδώ και μήνες πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως εισοδήματων.