Eπιταγές και εμβάσματα άρχισαν να αποστέλλουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους στο πλαίσιο της στήριξης των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων. Πρόκειται για την εφάπαξ κρατική χορηγία ύψους €100 εκατ., η οποία θα καταβληθεί σε 42.500 επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, οι οποίοι εργοδοτούν μέχρι 50 εργαζόμενους.
 
Οι δικαιούχοι συμμετείχαν στην τρίτη φάση(13/4-12/5) στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων, κρατική χορηγία θα δοθεί σε 17.500 αυτοτελώς εργαζόμενους και σε 25 χιλ. επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, δεν πρέπει να πράξουν οτιδήποτε. Δηλαδή να μην υποβάλουν κάποια αίτηση για να λάβουν την εφάπαξ χορηγία, καθώς το Υπουργείο Εργασίας κατέχει τα στοιχεία των δικαιούχων.
 
Σε μια προσπάθεια να επισπευθεί η διαδικασία,  η κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει ταχυδρομικώς τις επιταγές στις επιχειρήσεις, στη διεύθυνση που δήλωσαν με την υποβολή των αιτήσεων στα σχέδια του αρμόδιου υπουργείου. Παράλληλα, χορηγία θα σταλεί μέσω εμβάσματος στους αυτοτελώς εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν υποβάλει τον τραπεζικό τους λογαριασμό κατά τη διάρκεια της πληρωμής των ειδικών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται πως το ύψος της επιδότησης από το κράτος είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων.
 
Συγκεκριμένα, αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 1 άτομο θα λάβουν ποσό €1.250. Εξάλλου, στις €3 χιλ. αυξάνεται το ύψος της χορηγίας που θα λάβουν οι δικαιούχοι με 2-5 άτομα προσωπικό και στις €4 χιλ. όσοι απασχολούν μεταξύ 6-9 εργαζόμενους. Στις €6 χιλ. αυξάνεται το ύψος της χορηγίας στις επιχειρήσεις που εργοδοτούν 10- 50 άτομα προσωπικό. Υπολογίζεται πως το 31% των επιχειρήσεων που θα λάβουν χορηγία είναι πολύ μικρές και εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζόμενους. Το 32% εργοδοτούν από 10 μέχρι 49 πρόσωπα, το 25% των επιχειρήσεων εργοδοτούν από 50 μέχρι 200 άτομα και το 12% εργοδοτεί πέραν των 200 εργαζόμενων.
 
Στο μεταξύ, χθες το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα ειδικά Σχέδια που αφορούν την περίοδο από 13 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η 6η  Ιουλίου . Το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς όπως σημειώνει οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν θα είναι διαθέσιμες για χρήση μεταγενέστερα και δεν θα γίνονται αποδεκτά οποιαδήποτε αιτήματα για εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων.