Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από το τραγικό συμβάν με την πτώση και συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου MI-35 στην περιοχή της Αγίας Μαρινούδας, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού, κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο ο εκπαιδευόμενος Επισμηναγός της Εθνικής Φρουράς, Ανδρέας Παπασωζόμενος και ο εκπαιδευτής του, Ρώσος Σμήναρχος Γιούρι Ολέινικ.

Οι δύο βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όταν το ελικόπτερο τύπου MI-35 κατέπεσε στην Αγία Μαρινούδα το πρωί της 5ης Ιουλίου 2006. Στην ίδια εκπαιδευτική πτήση πετούσε και δεύτερο ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε με ασφάλεια σε παρακείμενο τεμάχιο γης, όταν το ελικόπτερο των δύο θυμάτων παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και κατέπεσε.

Σχετική ανάρτηση για τον Ανδρέα Παπασωζόμενο έκανε στην ιστοσελίδα της η Κυπριακή Πολεμική Αεροπορίας: «Γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Αστρομερίτης, όπου η οικογένειά του εκτοπίστηκε κατά την Τουρκική εισβολή από το κατεχόμενο χωριό Κατωκοπιά της περιοχής Μόρφου. Μεγαλωμένος με το βλέμμα στραμμένο στο κατεχόμενο χωριό του και με όνειρο την απελευθέρωση και την επιστροφή σε αυτό, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1993 και αποφοίτησε το 1997 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Αιωνία η μνήμη του. Αθάνατος!».

Ντόρα Χριστοδούλου