Στη Μύκονο, ακούσαμε στις ειδήσεις, συνελήφθη Άγγλος υπήκοος ο οποίος διοργάνωσε πάρτι σε μία από τις αρκετές βίλες που διατίθενται στο νησί για αυτό το σκοπό. Δηλαδή, για να γίνονται εκεί μεγάλα πάρτι συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών που δεν χρειάζεται να τους περιγράψω. Μιλάμε για πάρτι στα οποία μπορεί να είναι καλεσμένοι 300-500 άτομα, μερικές φορές έως και 1.000. Ο Άγγλος διοργανωτής συνελήφθη γιατί παραβίασε τον περί συναθροίσεων κανονισμό των ελληνικών Αρχών προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, που αυτός κι αν κάνει πάρτι στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, τις τελευταίες εβδομάδες. 

  Προσπαθώ να καταλάβω τους συμμετέχοντες τώρα, αυτήν την εποχή, σε τούτα τα πάρτι. Δυσκολεύομαι ειν’ αλήθεια. Δεν διεισδύεις εύκολα στο μυαλό κάποιου που δεν διαθέτει. Για αυτό και, απευθυνόμενος γενικά σε αυτούς, λέω το εξής: Εφόσον αποφασίζετε ότι θέλετε με αυτό τον τρόπο να διασκεδάσετε, δικαίωμά σας, κάντε το, και υποστείτε τις συνέπειες του νόμου. Εκείνο όμως που δεν είναι δικαίωμά σας, είναι μετά το ξεσάλωμά σας όπου έχετε επιλέξει να το κάνετε, να κυκλοφορείτε μετά ανάμεσα στον άλλο κόσμο. Τον κανονικό…

  Γενικά πάντως, ενώ η πρώτη φάση της πανδημίας έδειξε ότι υπήρχε, θα έλεγα μάλιστα και σε αρκετά μεγάλο βαθμό, πειθαρχία και αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία. Ένα αίσθημα ενότητας, μία κατανόηση ότι σ’ αυτό το πράγμα είμαστε όλοι μαζί. Τώρα όμως που, αν δεν βρισκόμαστε κιόλας στη δεύτερη φάση οπωσδήποτε είμαστε στα πρόθυρά της, αυτή η αλληλεγγύη σαν να φθίνει.

  Εκείνοι που αισθάνονται ότι είναι σχεδόν άτρωτοι από τον ιό, ότι το νεαρό της ηλικίας τους ή η καλή κατάσταση της υγείας τους επιτρέπουν να χαλαρώνουν ακόμα πιο πολύ από όλους τους άλλους, ακόμα και να ξεφεύγουν, παραβιάζοντας κιόλας τους κανόνες που το κράτος θέτει για να προστατέψει όλους τους πολίτες του, φοβάμαι λοιπόν, επαναλαμβάνω, πως σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, η ζημιά γίνεται κυρίως από αυτούς, τους απερίσκεπτους. Που θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ότι τους λείπει η ελευθερία, ότι τους λείπει η διασκέδαση, ότι τους λείπουν τα πάρτι, οι δεξιώσεις, οι γάμοι, οι συναυλίες, τα ταξίδια στο εξωτερικό, στα νησιά, και ούτω καθεξής. 

  (Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που νοσούν από κορωνοϊό, έχει πέσει στην ηλικιακή ομάδα των 50άρηδων. Μέχρι τώρα ήταν στους 60άρηδες. Δηλαδή, νοσούν και οι πιο νέοι. Δυστυχώς.)

  Αλήθεια, άνετοι και χαλαροί φίλοι μου: Στους υπόλοιπους δεν θεωρείτε ότι επίσης μπορεί να λείπουν όλα αυτά; Πιστεύετε πως και ένας λίγο πιο μεγάλος από εσάς άνθρωπος δεν χρειάζεται να πάει διακοπές; Να μπει κι αυτός σ’ ένα καράβι, να πάει σ’ ένα νησί, να ξεκουραστεί, να πάρει αναπνοές, και χαρές, να συναντήσει ανθρώπους; Από πού κι ως πού το ISO της «ασφάλειας» και της ανάγκης για χαλάρωση το μονοπωλείτε μόνο εσείς; 

  Είναι διαπιστωμένο πια στην Ελλάδα, ότι τη μεγάλη ζημιά στη διάδοση του κορωνοϊού την κάνουν εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μην αλλάξουν τίποτε από την προηγούμενη ζωή τους. Ότι αν έκαναν πάρτι σε έπαυλη στη Μύκονο (ή στη Χαλκιδική, ή στην Πάρο, ή στην Κέρκυρα, για να μην αδικήσουμε και αυτά τα μέρη) προ κορωνοϊού, μπορεί να το κάνουν και τώρα επί κορωνοϊού. 

  Επαναλαμβάνω λοιπόν: Κάντε ό,τι θέλετε μέσα στον χώρο που επιλέξατε να ξεφαντώσετε. Χορέψτε, πιείτε, διασκεδάστε, αλλά μέσα εκεί. Ούτως ώστε αν υπάρξει κάποιο κρούσμα, αυτό να μείνει εκεί, αναμεταξύ σας. Να μην πάει παραέξω. 

  ΥΓ.: Εννοείται ότι το πρόστιμο του Άγγλου διοργανωτή θα το πληρώσουν αυτοί που του ανέθεσαν τη δουλειά. Ήταν μέσα στο ντιλ, από πριν. Αυτό, εγγυημένο!

  Διόρθωση: Στους Αριθμούς της στήλης του περασμένου Σαββάτου, έγραψα ότι ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, εκτίμησε πως κατά τον μήνα Αύγουστο θα έχουμε περίπου 400.000 αφίξεις τουριστών. Βρήκα, «πολύ αισιόδοξο» τον υπουργό. 

  Εκείνος όμως βρήκε απρόσεκτο εμένα, και ορθώς. Καθότι η αναφορά του, όπως μου σημειώνει σε μέιλ που μου έστειλε, «ήταν για επιβατική κίνηση και όχι για τουρίστες». Διευκρίνισε δε, ότι η επιβατική κίνηση συμπεριλαμβάνει αφίξεις και αναχωρήσεις.

  Τον ευχαριστώ για τη διόρθωση, και ζητώ συγγνώμη για την απροσεξία μου.