To Top
19:48 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Χωματερή η κοίτη του Κούρρη (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Χωματερή η κοίτη του Κούρρη (εικόνες)
  11 Νοεμβρίου 2019, 8:53 πμ  
Σε μια ατέλειωτη χωματερή τείνει να εξελιχθεί σε διάφορα σημεία η κοίτη του ποταμού Κούρρη από κάθε είδους οικιακά απόβλητα, κλαδέματα και άλλα άχρηστα αντικείμενα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που ελέγχεται από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων. Ο ελλιπής έλεγχος, αν όχι η αδιαφορία και η ανοχή που προφανώς υπάρχει εκ μέρους της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων αλλά και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αποδεικνύεται ότι λειτουργεί σαν πράσινο φως για κάποιους ασυνείδητους. 
 
Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή του ποταμού Κούρρη αποτελεί την επιβεβαίωση αυτής της απαράδεκτης νοοτροπίας που χαρακτηρίζει κάποιους, οι οποίοι προκειμένου να βρουν τη δική τους ευκολία δεν δίστασαν να μετατρέψουν σε χωματερή την κοίτη του ποταμού. Με κάθε ευκολία και εγκληματική αδιαφορία για την απειλή που δημιουργείται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες ή και επαγγελματίες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία αστυνόμευσης, κατά τις νυκτερινές ώρες απαλλάσσονται από κάθε είδους άχρηστα υλικά, αντικείμενα, ή οτιδήποτε θεωρούν άχρηστο για το νοικοκυριό τους και τις επιχειρήσεις τους, τα οποία αδειάζουν σε στοίβες στον ποταμό, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε σκυβαλότοπο, γεγονός που προκαλεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των οικείων τοπικών Αρχών. 
 
 
Σωροί από κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, οικιακά και άλλα, έπιπλα που έχουν παλιώσει και οι ιδιοκτήτες τους τα βαρέθηκαν να βλέπουν στα σπίτια τους, οικοδομικά υλικά, ξηρά χόρτα και κλαδέματα, πλαστικά είδη και άδεια δοχεία, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα, που αντικρίζει κάποιος σε ισάριθμα σημεία διάβασης κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Κούρρη, που διέρχεται μέσα από τρεις κοινότητες Ερήμης, Επισκοπής, και Καντού.
 
Μια καθ’ όλα απαράδεκτη κατάσταση που, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι λειτουργοί των τοπικών Αρχών οι οποίοι στρέφουν τα πυρά τους εναντίον κάθε αρμόδιας Αρχής, αφού, όπως αναφέρουν, αν και γνωρίζουν την κατάσταση μέσα από παράπονα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, αδιαφορούν και δεν κάνουν ότι πρέπει για να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο.
   
Με επίσκεψη μας στην περιοχή, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την εικόνα που παρουσιάζει ο ποταμός Κούρρης, που εκτείνεται σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων από το ομώνυμο φράγμα της περιοχής μέχρι τις εκβολές του ποταμού (Δέλτα Κούρρη) στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα φυσικό σύνορο μεταξύ των κοινοτήτων Ερήμης, Επισκοπής και Καντού. 
 
Σε όλο το μήκος του ποταμού, βρίσκεις μικρούς σωρούς σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα. Πλαστικά άδεια κιβώτια και δοχεία, χάρτινα κιβώτια, δοχεία πετρελαιοειδών, λάστιχα αυτοκινήτων, σακούλια με ρούχα και παπούτσια, «κοσμούν» ισάριθμα σημεία την κοίτη του ποταμού. 
 
Σε μικρή απόσταση νοτιότερα, μεταλλικές πλάκες και γυαλιά, παλιοσιδερικά και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων λίγο πιο πέρα, ένας σωρός από σπασμένα έπιπλα, παιδικά παιχνίδια, οικιακές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, και σε ορισμένες περιοχές θαμμένα σκύβαλα, αποδεικνύουν την ενοχή επαγγελματιών. Τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, όπως και τα τενεκεδάκια είναι διάσπαρτα παντού και συναγωνίζονται τα κάθε είδους οικοδομικά μπάζα, ξηρά χόρτα, ξύλα και σωρούς από κλαδέματα που ξεφορτώνονται σε κάθε προσφερόμενη γωνιά. Στοίβες ολόκληρες σε κάθε λίγα μέτρα, και μαζί με αυτά αμέτρητες πλαστικές σακούλες που περιέχουν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Το γεγονός ότι μέσα από τα καθίσματα των καναπέδων και γενικότερα ανάμεσα στις σωρούς αχρήστων αντικειμένων έχουν φυτρώσει χόρτα, υποδηλοί ότι η περιοχή χρησιμοποιείται συστηματικά και για αρκετό καιρό σαν σκουπιδότοπος. 
 
Για αδιαφορία μιλά ο κοινοτάρχης Ερήμης
 
Εκφράζοντας αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν στον ποταμό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ο κοινοτάρχης Ερήμης, Πανίκος Χατζηχαμπής, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» ότι «δεν πάει άλλο μ’ αυτή την κατάσταση, αφού κάποιοι συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα τους και έχουν μετατρέψει τον χώρο σε σκουπιδότοπο». Καλεί κάθε αρμόδια Αρχή να προβεί στη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της περιοχής και ειδικά την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, αφού η περιοχή είναι υπό τη δικαιοδοσία τους. 
 
Τα σοβαρά προβλήματα που πηγάζουν από τη ρύπανση του ποταμού Κούρρη είχαν επανειλημμένα τεθεί τόσο στις Αρχές των Βάσεων όσο και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. «Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις μας, για καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς αρμοδίων», επεσήμανε ο κοινοτάρχης Ερήμης.  
 
Τόνισε δε, την ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και των Αρχών των Βάσεων για τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων επιτήρησης της περιοχής, ώστε να καταγγέλλονται όσοι παρανομούν με την έκδοση εξωδίκων προστίμων, αλλά και να αποστέλλονται ενώπιον Δικαστηρίου. Μόνο έτσι αυτοί οι ασυνείδητοι θα σταματήσουν να ρίχνουν τα άχρηστα τους «όπου τους καπνίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Ερήμης.
 
Χαρακτηρίζοντας επιεικώς απαράδεκτη την εικόνα που παρουσιάζει σε διάφορα σημεία ο συγκεκριμένος ποταμός, ο κοινοτάρχης Ερήμης ανέφερε ότι ο ποταμός βρίσκεται στη δικαιοδοσία ελέγχου των Βρετανικών Βάσεων, αλλά αρμόδια Αρχή διαχείρισης του είναι το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι πολλές δίοδοι που έχουν δημιουργηθεί και διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή του ποταμού, αποτελούν πραγματικά σημαντικό πρόβλημα στο να γίνει «τσακωτός» ο όποιος ασυνείδητος παραβάτης. 
 
Άλλωστε, όπως παρατηρεί και ο κοινοτάρχης, οι επιτήδειοι καραδοκούν και γνωρίζουν πότε το πεδίο είναι ελεύθερο για να δράσουν, κι αυτό γίνεται συνήθως τις νυκτερινές ώρες. «Και τότε ποιον να δεις και ποιον να πιάσεις…». Οποιαδήποτε μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν ανεπαρκή, αφού η κατάσταση συνεχίζεται, δήλωσε ο κοινοτάρχης Ερήμης, τονίζοντας ότι η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων παραμένει αδιάφορη. 
     
  Ιάσονας Ιάσονος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...