Η όποια χαλάρωση των μέτρων αυτή την περίοδο, λαμβανομένου υπόψη ότι από την Κυριακή μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη και θα ανατρέψεις τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Γι’ αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρία αναμένεται ότι θα ανανεώσει τις προηγούμενες αποφάσεις του και θα παρατείνει τα μέτρα μέχρι και το τέλος του Απρίλη. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση να απευθυνθεί ο ίδιος προς τον λαό με μήνυμά του, προκειμένου: α) να εξηγήσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή, και β) να ανακοινώσει τη συνέχιση των μέτρων, εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραταθούν.
 
Βαρόμετρο για μια προεδρική δήλωση θα αποτελέσει το θέμα του επαναπατρισμού των φοιτητών. Η επιστροφή των φοιτητών στην πατρίδα είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι στην ατζέντα του Υπουργικού την Τετάρτη. Όπως πληροφορούμαστε, οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των όσων θα παρουσιάσει ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
 
Εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ενώπιόν του τα αποτελέσματα του ιατρικού συμβουλίου, το οποίο έχει αναλάβει να εξετάσει τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό για να συμπεριληφθούν στις ευάλωτες ομάδες και να μπορούν να ταξιδέψουν πρώτοι προς την πατρίδα. 
 
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο ιατροσυμβούλιο ανέρχεται γύρω στις 500. Η ενημέρωση που είχαν στο Προεδρικό ήταν πως μέχρι χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων. Θα ακολουθήσει κατηγοριοποίηση ώστε να τεθούν κατά σειρά προτεραιότητας. Όλα αυτά τα δεδομένα θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα, δηλαδή τη σειρά αφίξεων στην Κύπρο. 
 
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει πως «για σκοπούς υποβοήθησης του σχεδιασμού και της οργάνωσης του εν εξελίξει σταδιακού επαναπατρισμού πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων βάσει των εν ισχύι Διαταγμάτων», θα πρέπει «όσοι επιθυμούν να επαναπατρισθούν όπως δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της πλατφόρμας connect2cy».
 
 
Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι «οι εκάστοτε αποφάσεις που αφορούν τον επαναπατρισμό θα λαμβάνονται αναλόγως της διαμορφούμενης κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της κυβέρνησης».
 
Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως «όλοι όσοι εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξή τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το Κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους».
 
Τέλος, αναφέρει πως «όλα τα πιο πάνω πρόσωπα, με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου».
 
Χθες, επέστρεψαν στο νησί 72 Κύπριοι οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών και ΜΕΕ «κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν στην Ντόχα του Κατάρ για να ταξιδέψουν προς Αθήνα 26 άτομα προερχόμενα από τις ακόλουθες χώρες: 17 από την Αυστραλία, 3 από το Κατάρ, 2 από τις Φιλιππίνες, 1 από την Κίνα, 1 από Ιαπωνία, 1 από την Κορέα και 1 από τη Σρι Λάνκα». Οι επιβάτες αυτοί επιβιβάστηκαν σε πτήση της Aegean και ταξίδεψαν από την Αθήνα προς τη Λάρνακα μαζί με 46 επαναπατρισθέντες από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η πτήση από την Αθήνα στη Λάρνακα είναι προσφορά της αεροπορικής εταιρείας Aegean και του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια που παραχώρησε τα καύσιμα για τη διενέργεια της εν λόγω πτήσης».
 
 
Πού θα κριθούν οι αποφάσεις
  1. Στη χθεσινή σύσκεψη της διυπουργικής έγινε μια εκτίμηση της όλης κατάστασης, τόσο σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων όσο και σε σχέση με τα έως τώρα που έχουν ληφθεί. 
  2. Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διασποράς του ιού, κυρίως σε Πάφο και Αραδίππου.
  3. Κάπου 17% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι ασυμπωματικοί και χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση προκειμένου να μην ξεφυτρώσουν άλλα προβλήματα από αυτήν την πλευρά. 
  4. Πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα και για μετά το Πάσχα και να αποφευχθεί η όποια χαλάρωση.
  5.  Χαλάρωση μέτρων μπορεί να εξεταστεί όταν καταγραφούν μηδέν κρούσματα για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Επιμένουν και για δεύτερο Πάσχα, με πιστούς…

Φαίνεται πως στον χώρο της Εκκλησίας δεν μπορεί να συμβιβαστούν με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και βάζουν πίεση προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης ώστε φέτος να γιορταστεί και δεύτερο Πάσχα! 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρία μεταξύ των άλλων θεμάτων κορωνοϊού θα έχει και το θέμα του εορτασμού του Πάσχα. Όπως πληροφορούμαστε το Υπουργικό έχει λάβει εισήγηση όπως στις αποφάσεις του συμπεριλάβει την 27η Μαΐου ως την ημέρα που θα επιτραπεί να γιορταστεί στους ναούς, στην παρουσία και πιστών, το φετινό Πάσχα. 

Ανάλογη κίνηση είχε γίνει από την Εκκλησία της Ελλάδας προ ημερών προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Και όπως δείχνουν τα πράγματα και η κυπριακή Εκκλησία κινείται στην ίδια γραμμή. Να γιορταστεί επισήμως το Πάσχα κανονικά στις 19 Απριλίου, η Ανάσταση τα μεσάνυκτα της 18ης του μήνα, χωρίς πιστούς σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ακολούθως στις 27 του Μάη να πραγματοποιηθεί νέος εορτασμός στην παρουσία και πιστών. Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ της 26ης θα γίνει και δεύτερη Ανάσταση! 

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι εάν οι πιο πάνω ημερομηνίες θα χαρακτηριστούν και δημόσιες αργίες, όπως συμβαίνει με το επίσημο Πάσχα. Να σημειώσουμε ότι στις 28 Μαΐου είναι της Αναλήψεως, που περιλαμβάνεται στο εορτολόγιο του υπουργείου Παιδείας.