Μηνύματα στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, σε συστημικές και μη τράπεζες, στέλνει η Κεντρική, ώστε να χρησιμοποιήσουν την απελευθέρωση κεφαλαίων €1,4 δισ. για να παραχωρήσουν νέο δανεισμό και σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις των υφιστάμενων δανείων.
 
Χθες, η Κεντρική με δύο εγκυκλίους δίνει ξανά το στίγμα της. Ως ο απευθείας επόπτης των μη συστημικών τραπεζών στην Κύπρο, η Κεντρική ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020 οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την οποιαδήποτε διανομή μερίσματος και αγορά ιδίων μετοχών. Η Κεντρική θεωρεί ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν τον ρόλο τους ως χρηματοδότες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και του αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου που αυτή έχει δημιουργήσει.
 
 
Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, είναι αναγκαίο όπως τα πιστωτικά ιδρύματα διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους βάση ούτως ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία μέσα στο σημερινό εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Η διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης για σκοπούς υποστήριξης της οικονομίας και απορρόφησης δυνητικών ζημιών θεωρείται από την Κεντρική ως ύψιστη προτεραιότητα που θα πρέπει να προηγείται έναντι της οποιασδήποτε δυνητικής διανομής μερίσματος και εξαγοράς ιδίων μετοχών.
 
Με τη συγκεκριμένη οδηγία, ουσιαστικά η Κεντρική, ακολουθώντας την ΕΚΤ, βάζει φρένο στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2019, αλλά και σε αναμονή τις όποιες εξαγγελίες για μέρισμα από τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρονιάς.
 
 
Με δεύτερη εγκύκλιο, η Κεντρική ενημερώνει τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, όπως έκανε και με τις τράπεζες, να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάσιμους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν της πρωτόγνωρης και δύσκολης αυτής περιόδου. Η Κεντρική συστήνει στις Εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια χιλιάδων δανειοληπτών, την αποφυγή της επιβολής χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οι οποίες να μην είναι πλήρως επεξηγημένες και συγχρόνως κατανοητές από τον δανειολήπτη.
 
Επίσης, η Κεντρική συστήνει όπως στη στρατηγική που εφαρμόζουν για τη διαχείριση καθυστερήσεων οι ΕΕΠ λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πλείστοι των δανειοληπτών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες του COVID-19 και οι πολιτικές και διαδικασίες τους αναθεωρηθούν προς τον σκοπό αυτό. Κατ’ ελάχιστον, συστήνεται όπως οι διαδικασίες τους διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι αναδιαρθρώσεις να επιτυγχάνονται με ταχύτητα και οι λύσεις που προσφέρονται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει όλη η χώρα.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Διάταγμα, «το σύνολο των τόκων των οποίων αναστέλλεται η περίοδος καταβολής τους κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του Διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν δεν θα καθίστανται άμεσα απαιτητά, εκτός και εάν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ του δικαιούχου και του χρηματοοικονομικού οργανισμού».