Στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, αναμένεται να αποφασιστεί ο χρόνος και ο τρόπος επαναλειτουργίας του νομοθετικού σώματος. Αυτό το οποίο ουσιαστικά αναμένεται είναι η άποψη του Υπουργείου Υγείας κατά πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποιες αίθουσες της Βουλής για συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 
 
Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, ετοιμάζει σχετικό σημείωμα στο οποίο θα καταγράφεται ο οδικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η επαναλειτουργία της Βουλής. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, ώστε μέσα από την επαναλειτουργία του σώματος να ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις των σχετικών διαταγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει υγειονομική επιθεώρηση των σχετικών αιθουσών και αναμένεται ότι πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών θα υπάρχουν και οι απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ως προς το κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επαναλειτουργήσει η Βουλή, η οποία συνεχίζει να παραμένει κλειστή εδώ και δύο σχεδόν μήνες με τις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών να πραγματοποιούνται όπου ήταν αναγκαίο με διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η Ολομέλεια συνεδρίαζε με περιορισμένο αριθμό βουλευτών κατ’ αναλογία κόμματος. 
 
 
Η συζήτηση ουσιαστικά επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των μεγάλων κοινοβουλευτικών αιθουσών για συνεδριάσεις των επιτροπών υπό κάποιες προϋποθέσεις που να αφορούν την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, την αίθουσα «Κερύνεια», η οποία είναι και η μεγαλύτερη αίθουσα για συνεδριάσεις επιτροπών στο κτήριο της Βουλής, καθώς επίσης και την αίθουσα «Λεμεσός» η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Με βάση τις διαστάσεις των αιθουσών και το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου με το οποίο δεν επιτρέπεται η παρουσία πέραν του ενός ατόμου ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Όσον αφορά την αίθουσα «Κερύνεια» μπορούν να χωρέσουν 16 άτομα, ενώ στην αίθουσα «Λεμεσός» 12 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών και καλεσμένων, ενώ για τους υπόλοιπους θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, είτε με συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με αποστολή των θέσεων τους γραπτώς. Για σκοπούς συνεδριάσεων των επιτροπών θα μπορεί να αξιοποιηθεί και η αίθουσα της Ολομέλειας η οποία λόγω μεγέθους μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων.
 
Όσον αφορά τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα πρέπει να εξευρεθεί μια άλλη λύση, καθώς υπό τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να συνέρχεται το σώμα σε πλήρη σύνθεση, καθότι δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Επικρατέστερο σενάριο είναι η αξιοποίηση του χώρου του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξένια» στην Αγλαντζιά. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχετική απάντηση του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, σημειώνει ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για συνεδριάσεις του σώματος εκτός του κτηρίου της Βουλής. Σημειώνεται ότι υπήρξε σκέψη και αξιοποίηση του χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για τις ανάγκες της Βουλής, η οποία ωστόσο θεωρείται απομακρυσμένο ως σενάριο.
 
Προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας της Βουλής πιέζουν τα κόμματα, τα οποία με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους τις προηγούμενες μέρες τάχθηκαν υπέρ του να επαναρχίσει η λειτουργία του νομοθετικού σώματος. Σημειώνεται μάλιστα ότι από τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και λήφθηκε και απόφαση για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της Βουλής θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.
 
Συνεδρίες με τηλεδιάσκεψη
 
Το θέμα των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης με αφορμή την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει κλείσει οριστικά. Ως γνωστό, για να γίνει αυτό απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία είχαν επιφυλάξεις τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το ΔΗΚΟ. Με την επαναλειτουργία της Βουλής, αναμένεται ότι το θέμα θα ανοίξει ξανά στο πλαίσιο μία γενικότερης συζήτησης για τον τρόπο λειτουργίας του σώματος σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στην απαντητική επιστολή του προς τον Δημήτρη Συλλούρη υπέδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση του Άρθρου 75 του Συντάγματος στο οποίο να προστεθεί μία παράγραφος σύμφωνα με την οποία, σε εξαιρετικές, έκτατες περιστάσεις να μπορούν να διεξαχθούν συνεδριάσεις της Βουλής σε τόπο και με τρόπο που να καθορίζεται.