Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα και πλέον, μετά την εμφάνιση νέας εστίας σε προάστιο της Σεούλ με έντονη νυχτερινή ζωή.

Η ασιατική χώρα, η οποία αποτελούσε τον Φεβρουάριο μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στον κόσμο, θεωρείται από πολλούς πρότυπο στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Η ζωή άρχιζε να επανέρχεται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς την περασμένη εβδομάδα, αλλά το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, στη γειτονική επαρχία Κιόνγκι και στην κοντινή πόλη Ιντσόν δόθηκαν εντολές να κλείσουν τα κλαμπ και τα μπαρ, καθώς οι αρχές φοβούνται δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Η αναζωπύρωση καταγράφεται την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να προχωρούν στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού.

Οι αρχές κατέγραψαν σήμερα 35 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να φθάνει έτσι τους 10.909, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων ημερών, η χώρα κατέγραφε τις οκτώ από αυτές μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Ως το πρωί της Δευτέρας, 85 κρούσματα συνδέθηκαν με 29χρονο που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μολυσμένος αφού πήγε για να διασκεδάσει στις αρχές Μαΐου σε πέντε κλαμπ και μπαρ στην Ιτέουαν, προάστιο της Σεούλ, ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Παρκ Γουάν-σουν. Οι αρχές της πόλης προέτρεψαν όλους όσοι είχαν πάει στη συνοικία τις τελευταίες δύο εβδομάδες να υποβληθούν σε τεστ.

Οι υγειονομικές αρχές αποπειρώνται πλέον να ιχνηλατήσουν «χιλιάδες ανθρώπους» που σύχνασαν στα νυχτερινά κέντρα αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε ενώ οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν από την Τετάρτη τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλαν από τον Μάρτιο. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα κατατασσόταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών που πλήττονταν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού μετά την Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Όμως οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν την κρίση θέτοντας σε εφαρμογή μια επιθετική στρατηγική «ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας» για το οποίο επαινέθηκαν. Αρκετοί δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έργων τέχνης, έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται επισκέπτες ξανά, ενώ μόλις άρχισαν οι αγωνιστικές περίοδοι ορισμένων δημοφιλών επαγγελματικών αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ