Η είδηση της αγοράς από τον Δήμο Λευκωσίας του κτηρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο/Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Σεβέρη, στην οδό Ερμού, στην παλιά Λευκωσία, απασχολεί τις τελευταίες βδομάδες τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Και είναι λογικό οι πολίτες να θέλουν να ενημερώνονται και να συζητούν για όλα τα θέματα της πόλης. Δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία σε πολύ περισσότερους πολίτες, αξιοποιώντας τον πρόσθετο ελεύθερο χρόνο τους, αφού ψυχαγωγία και άμεση κοινωνικοποίηση βρίσκονταν σε αναστολή, να πληροφορηθούν για το νέο «Δημοτικό Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας».  Ως δημοτικός σύμβουλος συμμετείχα στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η τελευταία πράξη της διαδικασίας, αυτή της αγοράς του ακινήτου. Εκπροσωπώντας το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, θεωρώ πως ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει τον αγώνα και την αγωνία μας για τα θέματα πολιτισμού και αναζωογόνησης της παλιάς πόλης και της περιοχής της Πράσινης Γραμμής, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί μας. Ούτε και για την ουσιαστική επαναπροσέγγιση και τη δημιουργία εμπιστοσύνης που προωθούμε ανάμεσα στους ανθρώπους της Κύπρου, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Ταυτόχρονα κατανοούμε και εκτιμούμε τη σημασία χώρων πολιτισμού όπως και το συγκεκριμένο Μουσείο και μάλιστα κοντά στην κατοχική γραμμή. 
     
Είναι γεγονός πως κατά τη λήψη της απόφασης υπήρξε κάποιος εφησυχασμός για την καταβολή τού 1,5 εκατ. ευρώ, επειδή αυτό προέρχεται από ειδικούς πόρους που παρέχονται από την κυβέρνηση. Αυτό ουδόλως θα ‘πρεπε να διαφοροποιεί τον προβληματισμό και τις ευθύνες μας για τη διαχείριση των δημοσίων πόρων, ειδικά σε μια εποχή με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, χωρίς γνωστή ημερομηνία λήξης, λόγω κορωνοϊού. Η επίκληση του γεγονότος πως ο χώρος του Μουσείου αποτελεί χώρο συνάθροισης Ε/κ και Τ/κ δεν αποτελεί πρόσθετο επιχείρημα. Σημειώνεται πως τα Νορβηγικά Ταμεία, από τα οποία θα εξασφαλιστούν τα έξοδα λειτουργίας του Κέντρου για 4-5 χρόνια, έχουν διαχωρίσει τη χρηματοδότηση για το παρόν και για το Σπίτι της Συνεργασίας από άλλες που εποπτεύει το Κράτος. Όσον αφορά το Σπίτι, εκεί οι λόγοι είναι προφανώς πολιτικοί, πιθανόν λόγω αντιδράσεων του ψευδοκράτους ενώ για την περίπτωση του Κέντρου είναι ανεξήγητη μια τέτοια ειδική διαχείριση. Τελικά και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο πολύ προσωπικά διαχειρίστηκε το θέμα εγκρίνοντας το 1,5 εκατ., την ώρα που αρνείται πολύ μικρότερα ποσά ακόμα και για ουσιώδεις υπηρεσίες. 
     
Ερωτήματα κατατέθηκαν κι άλλα κι ας μην αναμενόταν πλήρης απάντηση. Πώς είμαστε σίγουροι για την εκτίμηση του ποσού αγοράς του ακινήτου (σημ.: τώρα έχει περιέλθει στην Gordian Holdings Ltd) μέσα στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης; Η παραχώρηση στον Δήμο για τον συγκεκριμένο σκοπό ενός τέτοιου κονδυλίου δεν επηρεάζει τις δυνατότητες για αντιμετώπιση άλλων, πιθανώς περισσότερο επειγουσών αναγκών και δεν δημιουργεί άλλες υποχρεώσεις; Yποδείξαμε στο Κράτος, τουλάχιστον με αυτή την ευκαιρία, την ανάγκη στήριξης (μέσω του Κηδεμόνα) μιας προσπάθειας αποκατάστασης τουρκοκυπριακών περιουσιών, όσων ακόμα στέκουν όρθιες και δεν έχουν καταρρεύσει (όπως, ατυχώς και αρκετές ελληνοκυπριακές) και όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν προσωρινά νέα ζευγάρια; Αυτό κι αν θα ήταν δικοινοτικό έργο ουσίας και προοπτικής! Αν ένα άλλο ίδρυμα ή ιδιώτες ενδιαφέρονται να τους παραχωρήσουμε δημοτική ή ευρύτερα δημόσια ιδιοκτησία για στέγαση σημαντικών στοιχείων πολιτισμού, θα το κάνουμε; Κι αν το ζητήσουμε, θα δώσει τέτοιους πόρους η κυβέρνηση; Μπορούμε να δίνουμε δωρεάν μια δημοτική περιουσία και μάλιστα χωρίς ανοιχτές διαδικασίες; 
     
Υπογραμμίστηκε (και οι καλόπιστοι θα το κατάλαβαν) πως τα πιο πάνω δεν σημαίνουν a priori αρνητική τοποθέτηση. Ήταν όμως λογικό κι αναγκαίο να μπορεί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να υπερασπιστεί μια απόφαση όταν, πολύ συχνά (όπως τώρα επιβεβαιώνεται), οι πολίτες θα ρωτούσαν ποιες άλλες προτεραιότητες διεκδικήσαμε, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες. Αυτό βέβαια θα ‘πρεπε να το απαντήσει διά του υπουργού Οικονομικών και η ίδια η κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που είχε ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για οικονομική ενίσχυση του γιγάντιου αγώνα για προστασία απέναντι στον κορωνοϊό και καλοδεχόταν δωρεές προστατευτικού υλικού από ιδιώτες. Μια έμμεση απάντηση έφτασε μόλις προχτές, με εγκύκλιο του Υπουργείο Οικονομικών με την οποία αποστερεί τον Δήμο από τη δυνατότητα δαπάνης ενός μικρού ποσού (υπό τις περιστάσεις πολύ μικρότερου των 20.000 ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό) για τη διοργάνωση έστω και λίγων εκδηλώσεων που θα μπορούσαν να γίνουν με «Νύχτες Καλοκαιριού και Πάμε Καϊμακλί», σε πλήρη αρμονία με τα τρακοσάρια «στήριξης» των καλλιτεχνών.
     
Να κόψουμε άραγε καμιά δεκαριά χιλιάδες ευρώ από την Gordian; Λέτε να μη δεχτεί με (μόνο) 1.490.000 ευρώ; Τελικά, μπορεί να μας προκύψει και χορηγός! 

  [email protected]