Νομοσχέδια για αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και των εικονικών γάμων, που προβλέπουν αύξηση ποινών και ενδελεχείς ελέγχους συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, που επίσης συζήτησε πρόταση νόμου για αναστολή εξώσεων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και το νομοσχέδιο που αφορά την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών.
 
Η πρόταση νόμου για την αναστολή των εξώσεων οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, ενώ οι πρόνοιες των υπολοίπων νομοσχεδίων θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στις 20 Μαϊου.
 
Ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ αναφορικά με την έκτακτη, μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκαν τα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, για τροποποίηση των περί αλλοδαπών, περί γάμου και  περί πολιτικής συμβίωσης νόμων, το νομοσχέδιο για την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών και την πρόταση νόμου για νέα αναστολή στις εξώσεις.
 
Πρόσληψη ειδικών αστυνομικών
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πρόσληψη ειδικών Αστυνομικών ο κ. Γεωργίου είπε ότι τροποποιείται ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2020, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό για την αντιμετώπιση έκτακτων και πιεστικών αναγκών, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά οι συμβασιούχοι οπλίτες.
 
Πρόσθεσε πως οι προσλήψεις αφορούν ειδικότερα, σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων ή αναγκών της Αστυνομίας σε προσωπικό ή όταν καθίσταται απαραίτητο για την συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Μονάδων ή Υπηρεσιών ή Τμημάτων της Αστυνομίας για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της, ο Αρχηγός θα μπορεί με την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει με σύμβαση ως συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, όχι όμως για λόγους υγείας.
 
Η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, τα απαιτούμενα προσόντα, οι όροι και η διάρκεια της υπηρεσίας τους, τα καθήκοντα που θα εκτελούν, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, είπε προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επιτροπή ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να καταθέσουν γραπτώς στην Επιτροπή τα καθήκοντα, τους όρους υπηρεσίας, τη μισθοδοσία και ότι άλλο αφορά την υπηρεσία και τα εργασιακά δικαιώματα των ειδικών αστυνομικών που θα προσλαμβάνονται.

Ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι τα πρόσωπα που θα επιλέγονται θα προσλαμβάνονται με σύμβαση για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας ενός (1) έτους, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί, με απόφαση του Αρχηγού και την έγκριση του Υπουργού, για ακόμα μια μόνο φορά και για χρονική περίοδο ενός (1) έτους, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση των ενδιαφερομένων, με ανώτατη συνολική διάρκεια της σύμβασης τα δύο (2) έτη. Οι  τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, θα διενεργούνται από τον Αρχηγό, με βάση τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας.
 
Εικονικοί γάμοι και παράνομη μετανάστευση
 
Σε ό,τι αφορά τα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι αυτά έχουν άμεση σχέση με τη δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο, την εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου, τους εικονικούς φοιτητές που πέρσι μόνο ανέρχονταν στις 2.300 περιπτώσεις και το φαινόμενο αλλοδαποί εργάτες και οικιακοί βοηθοί να εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους και να παραμένουν παράνομα στη Δημοκρατία.
 
Ο κ. Γεωργίου με βάση αυτά τα δεδομένα κρίθηκε αναγκαία η λήψη δραστικών και αποτρεπτικών μέτρων για διαχείριση αυτής της σοβαρής κατάστασης.

Περαιτέρω, συνέχισε, η δέσμη των νομοσχεδίων στοχεύει να περιορίσει τη μεγάλη αύξηση του αριθμού παράνομων μεταναστών τους οποίους η Δημοκρατία αδυνατεί να επαναπατρίσει  και σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι πολλοί εξ΄αυτών προσπαθούν να εξασφαλίσουν νόμιμη και μόνιμη διαμονή μέσω τέλεσης εικονικού γάμου με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση μεταναστευτικού προνομίου.
 
Δηλαδή τελώντας τον εικονικό γάμο να μπορεί να μεταναστεύσει σε χώρες της ΕΕ, εξήγησε προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο βασικός σκοπός των εικονικών γάμων που γίνονται με συγκεκριμένες χώρες να εμπλέκονται σε αυτό το φαινόμενο.
 
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών σημείωσε ότι το φαινόμενο των εικονικών γάμων, τα τελευταία χρόνια πήρε δραματικές διαστάσεις και έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Νομικών, είπε ο κ. Γεωργίου, υπολογίζεται πως κατά την τριετία 2017-2020 τελέστηκαν πέραν των 3.500 εικονικών γάμων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυτά, τα νομοσχέδια επιφέρουν τροποποιήσεις, όπως η αύξηση των ποινών για τέλεση ή τη συμβολή σε τέλεση εικονικού γάμου ή πολιτικής συμβίωσης και για χρήση πλαστών εγγράφων.
 
Πρόσθεσε ότι θα γίνεται ενδελεχής έρευνα για την τέλεση πολιτικού γάμου ή πολιτικής συμβίωσης με δυνατότητα συνέντευξης και έλεγχο γνησιότητας των απαιτούμενων πιστοποιητικών και ανέφερε ότι περαιτέρω μεταφέρεται από τους Δημάρχους, στον Υπουργό Εσωτερικών η αρμοδιότητα εξουσιοδότησης μέλους δημοτικού συμβουλίου ή άλλου προσώπου ως λειτουργού τέλεσης γάμου, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη για ανάκληση αυτής της εξουσιοδότησης.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι με τα νομοσχέδια τροποποιείται και  ο ορισμός του εικονικού γάμου και εισάγονται νέοι ορισμοί, όπως η εικονική πολιτική συμβίωση που στοχεύουν στην εξασφάλιση άδειας εισόδου ή παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία ή άλλο κράτος της ΕΕ.
 
Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων έγινε αμφίδρομη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των μελών της Επιτροπής Νομικών, της Ένωσης Δήμων, εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας και της Επιτρόπου Νομοθεσίας και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 20 Μαϊου στη συνεδρία που θα διεξαχθεί με τη φυσική παρουσία των μελών της Επιτροπής και των προσκεκλημένων της Επιτροπής, στο Συνεδριακό Κέντρο, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.
 
Αναστολή εξώσεων
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε επίσης ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και πρόταση νόμου που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη και προσυπόγραψε και ο ΔΗΣΥ για τροποποίηση του περί ενοικιοστασίου νόμου, με την οποία επιχειρούμε παράταση αναστολής της διαδικασίας ανάκτησης κατοχής μέχρι την 30η Σεπτέμβρη του 2020.
 
Ο κ. Γεωργίου υπενθύμισε ότι μετά από την ψήφιση σε νόμο νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση τον Μάρτη ανεστάλη  η διαδικασία ανάκτησης κατοχής, με βάση τον περί ενοικιοστασίου νόμο, μέχρι την 31η Μαϊου.
 
Διευκρίνισε ότι με την πρόταση νόμου αναστέλλονται οι διαδικασίες, απόφαση η διάταγμα έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίων, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.
 
Οι λόγοι για την προτεινόμενη αναστολή είναι οι ίδιοι με την αναστολή που ψηφίστηκε τον Μάρτη,  δηλαδή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως η πρόταση νόμου θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη 19 Μαΐου.

 
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ