Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκοπούν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, λίγες ώρες αφότου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Άγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την Ιντλίμπ με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αραβικό δημοσίευμα: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην Ιντλίμπ

 
Κατά την ίδια ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Ο Ραχμί Ντογάν, ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, η οποία γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό που έγινε χθες στην Ιντλίμπ –επέρριψε την ευθύνη στη συριακή Αεροπορία— αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 33. Έκανε επίσης λόγο για 36 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Συριακό Παρατηρητήριο: Τουλάχιστον 34 οι νεκροί

 
Ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κάνει λόγο αργά χθες βράδυ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, για τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες στις τάξεις του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό από αέρος και με πυροβολικό εναντίον οχηματοπομπής του τουρκικού στρατού στην τοποθεσία Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το Anadolu.

Οργανώσεις Σύρων αντικαθεστωτικών, με την υποστήριξη της Τουρκίας, απέσπασαν την Πέμπτη τη Σαρακέμπ από τα χέρια του συριακού στρατού, ο οποίος την είχε ανακαταλάβει προ ημερών. Η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά αυτήν την καίριας σημασίας πόλη, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες, υπό τον έλεγχό της.

 
Ο βαρύτερος απολογισμός
 
Πριν λίγες ημέρες, αραβική ιστοσελίδα είχε μεταδώσει ότι σε ρωσο-συριακούς βομβαρδισμούς το απόγευμα της Δευτέρας σκοτώθηκαν αρκετοί τούρκοι στρατιώτες, ανεβάζοντας σε πάνω από είκοσι τον συνολικό αριθμό, μέχρι εκείνη τη στιγμή, των νεκρών Τούρκων στρατιωτών.

Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος που έχουν υποστεί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε κρίνει νωρίτερα χθες πως η ανάκτηση της Σαρακέμπ έδειχνε πως η κατάσταση μεταβάλλεται «προς όφελος» της Άγκυρας, είχε απευθύνει προχθές τελεσίγραφο στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να πολιορκούν τις «θέσεις παρατήρησης» –τις βάσεις– του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα.

«Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη, πριν διαμηνύσει ότι «σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τις πολιορκημένες θέσεις παρατήρησής μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ως το τέλος του μήνα».

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.

Έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι

 
Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της – η τουρκική κυβέρνηση λέει πως φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους.

Η Άγκυρα απείλησε χθες ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία –αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο– απειλεί να βαθύνει κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού.

Συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα

 
Ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στην Αγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα.

Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Παράλληλα, η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, στην αλ Καχτανίγια, στην αλ Χουρία και στην Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις σύροι στρατιώτες να τραυματιστούν.

Τα ελικόπτερα του Ισραήλ άνοιξαν πυρ ενώ βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, μετέδωσε από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Πηγή: Philenews / ΑΠΕ – ΜΠΕ