Προς δημιουργία περιφερειακών χώρων κράτησης αδέσποτων σκύλων κινείται το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «ευρεία σύσκεψη που επικεντρώθηκε στη δημιουργία περιφερειακών χώρων κράτησης αδέσποτων σκύλων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, Έπαρχοι της ελεύθερης Κύπρου και η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Η εν λόγω προσπάθεια εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που ανακοίνωσε το Υπουργείο για την ευημερία των ζώων. Για τη δημιουργία των εν λόγω περιφερειακών καταφυγίων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος περιέλαβε στους προϋπολογισμούς της τριετίας 2020-2022 συνολικό ποσό 750.000 ευρώ. 

Όσοι παρευρέθηκαν στη συνάντηση εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία εναρμονίζεται με μια μακροχρόνια επιδίωξη των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στόχος του Υπουργείου είναι οι περιφερειακοί χώροι κράτησης αδέσποτων ζώων να αποτελέσουν πρότυπα ως προς τη λειτουργία και την υποδομή τους, με έμφαση στην προώθηση της υιοθεσίας των ζώων. Προς τον σκοπό αυτό, είπε, απαιτείται πολυεπίπεδη συνεργασία πολλών εμπλεκομένων φορέων, γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επαφών που θα ακολουθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων περιφερειακών χώρων κράτησης αδέσποτων σκύλων θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Κανονισμών που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι εν λόγω Κανονισμοί καθορίζουν συγκεκριμένα κριτήρια για καταφύγια, εκτροφεία και ξενοδοχεία ζώων, με σκοπό τη διασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της ευημερίας των ζώων που κρατούνται στους χώρους αυτούς.

Σήμερα, πολλές Τοπικές Αρχές έχουν μικρούς χώρους κράτησης σκύλων που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συστηματική επίβλεψη των χώρων αυτών. Η λειτουργία περιφερειακών καταφυγίων θα βοηθήσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστούν καλύτερα τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους. 

Παράλληλα, αναμένεται να αποφορτίσει τα ιδιωτικά καταφύγια που λειτουργούν από φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές και τα οποία καλούνται να διαχειριστούν πολύ μεγάλο αριθμό εγκαταλειμμένων ζώων.

Πηγή: philenews