Με φάρσα μοιάζει πλέον η εξαγγελία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, για ακύρωση των διαδικασιών ανέγερσης νέου κτηρίου του Κοινοβουλίου και παραχώρηση των €100 εκατομμυρίων για τα έξοδα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
 
Κι αυτό επειδή, μετά την εξαγγελία δεν ελήφθη οποιοδήποτε μέτρο ούτε και έγινε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση αναστολής της διαδικασίας των προσφορών που αφορούσαν στην ανέγερση του νέου Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα χθες (ναι, χθες!) να δοθεί παράταση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στη διαδικασία προσφορών για τέσσερις μήνες. Δηλαδή, η διαδικασία για την ανέγερση του κτηρίου συνεχίζεται ως να μην συμβαίνει τίποτε.
 
Σημειώνεται, πως ενώ στην εξαγγελία του Προέδρου της Βουλής έγινε αναφορά σε €100 εκατομμύρια, στον προϋπολογισμό που αφορά το κτήριο της Βουλής έχει περιληφθεί για φέτος μόνο κονδύλι €20 εκατ. οπόταν, έτσι κι αλλιώς, μόνο αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Η μόνη περίπτωση να διατεθούν έστω και τα €20 εκατ. είναι να ανασταλεί η υλοποίηση όλων των έργων του δημοσίου που δεν άρχισαν ακόμη και να διατεθούν για στήριξη της οικονομίας.
 
Υπενθυμίζεται, πως ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει και τα εξής για τη διάθεση των €100 εκατομμυρίων: «Έχω αποφασίσει να εισηγηθώ την αναστολή και τον τερματισμό των διαδικασιών προσφορών για ανέγερση του κτηρίου της Βουλής και τη χρήση των €100 εκατ. που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα για τους χώρους απομόνωσης υπό την επίβλεψη ειδικών».
 
Η παράταση των προσφορών έγινε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο, όπως μας ελέχθη, δεν μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά, δεδομένου ότι η εξαγγελία του Προέδρου της Βουλής για αναστολή ή ακύρωση της διαδικασίας των προσφορών ήταν προφορική και κατά συνέπεια μη δεσμευτική. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα έμενε εκτεθειμένο αν ακύρωνε τις προσφορές χωρίς γραπτές οδηγίες, οπόταν συνέχισε τη διαδικασία των προσφορών.
 
Τα έγγραφα της παράτασης των προσφορών περιλαμβάνονται σε «Συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπό τον τίτλο «Νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Αρχαιολογικό Πάρκο Αγίου Γεωργίου» με χθεσινή ημερομηνία 24/3/2020.
 
Κανονικά οι προσφορές θα έληγαν στις 13/5/2020 και παρατείνονται μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Οι προσφορές παρατάθηκαν ύστερα από ερωτήματα που υπέβαλαν είτε ενδιαφερόμενοι προσφοροδότες ή και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και οι οποίες ερωτήσεις έχρηζαν απαντήσεων και διευκρινίσεων.