Μάλιστα! «Χριστουγεννιάτικοι δικηγόροι», όπως λέμε «χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες» που τις βάζουν στην κλήρωση της τόμπολας διάφορα σωματεία και οργανώσεις πριν τα Χριστούγεννα. 
Κοντά στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε, ορισμένοι δεν έβαλαν στην κλήρωση μόνο γαλοπούλες. Έβαλαν και δικηγόρους! Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες (δέστε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» της Τρίτης, 10 Δεκεμβρίου 2019, ημέρας η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι η Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) επέλεξε τους δικηγόρους που θα διορίσει ως νομικούς συμβούλους της, με κλήρωση! Άκουσον, άκουσον!
Αφού για 65 ολόκληρα χρόνια η ΑΗΚ είχε τον ίδιο νομικό σύμβουλο, από τον οποίο φαίνεται να ήταν ευχαριστημένη, αφού δεν τον άλλαζε, αποφάσισε εφέτος να τον αλλάξει μετά από επανειλημμένες παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Για τον σκοπό αυτό, άρχισε κανονικά να προχωρεί με τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δικηγόρους για αγορά νομικών υπηρεσιών, δηλαδή κατέφυγε στη διαδικασία των προσφορών, στην οποία ανταποκρίθηκαν 118 δικηγορικά γραφεία από όλη την Κύπρο.
Σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν αναμενόμενο να επιλεγούν από αυτά τα γραφεία, με διαγωνισμό βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων και μετά από τη δέουσα αξιολόγηση, εκείνοι οι δικηγόροι/ δικηγορικά γραφεία που συγκέντρωναν τα περισσότερα/ καλύτερα προσόντα. Δηλαδή, κάτι περίπου σαν «οι άριστοι των αρίστων». Αντί τούτου, η ΑΗΚ προτίμησε να ρίξει κλήρο, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι τούτο δεν ήταν νόμιμο, και να «επιλέξει» τους δικηγόρους της μεταξύ προσοντούχων μεν υποψηφίων, χωρίς όμως να επιλέξει αξιοκρατικά τους καλύτερους από αυτούς. 
Κύριε ελέησον! Πού κατάντησαν οι δικηγόροι! Να τους παίζουν «γιαζίττουρα» οι πελάτες τους και να τους διορίζουν στα τυφλά. Όμως, εδώ δεν πρόκειται για συνήθη κλήρωση μεταξύ ίσων επιτυχόντων προσφοροδοτών σχετικά με την ανάθεση σ’ αυτούς κάποιου δημόσιου έργου. Εδώ μιλούμε για δικηγόρους. Πού πάει η αξιοπρέπεια του επαγγέλματος των δικηγόρων, κατ’ ακρίβεια του λειτουργήματός των, εφόσον μαζί με τους δικαστές είναι και οι δικηγόροι λειτουργοί της Δικαιοσύνης; Πού πάει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα; Χειρότερα κι από τους γιατρούς που τους μάντρωσαν ανεξαρτήτως αξίας στο ΓεΣΥ. Για να μην παρεξηγηθώ, παρακαλώ σημειώστε ότι ούτε εγώ ούτε το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζομαι έχουμε συμμετάσχει στη διαδικασία προσφορών της ΑΗΚ και ότι τρέφω απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα και στα προσόντα των συναδέλφων που έχουν επιλεγεί με κλήρωση, ως ανωτέρω. 
Πώς να ονομάσω το νέο αυτό σύστημα διορισμού νομικών συμβούλων; «Τόμπολα δικηγόρων»; «Ισοπέδωση δικηγόρων»; «Διασυρμό δικηγόρων»; Και πού θα φθάσει το κακό; Θα έχουμε στο τέλος και ΓεΣΔι (Γενικό Σύστημα Δικηγόρων);
Και τι θα γίνει με άλλες περιπτώσεις διορισμού δικηγόρων, όπως π.χ. στη δημόσια υπηρεσία; Θα διορίζονται οι δικηγόροι της Δημοκρατίας με κλήρωση; Θα διορίζονται και οι δικαστές με κλήρωση; Τι πάμε να κάνουμε; Να ισοπεδώσουμε τα πάντα; Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, όταν πλέον συναντιόμαστε μεταξύ μας οι παλαιότεροι δικηγόροι, εμείς μάλιστα που περάσαμε από τη βάσανο της επιλογής μας από την ΕΔΥ με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, θα διερωτόμαστε με απόγνωση: «Πώς καταντήσαμε λοχία, ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ;».
 
*Δικηγόρος, πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας.