Την έγκριση του Νομοσχεδίου του ΥΠΠΑΝ για δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε χθες ο Πρόδρομος Προδρόμου. Ο υπουργός Παιδείας το χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική και φροντίδα του κράτους για τον Πολιτισμό».

«Μετά από δεκαετίες βλέπουμε τη χώρα μας να αποκτά μια ξεχωριστή πολιτική δομή για τον Πολιτισμό», προσθέτει.Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Π. Προδρόμου ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους που αφορούσαν τον Πολιτισμό και υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας, τώρα θα συγκεντρωθούν στο υφυπουργείο Πολιτισμού. Θα έχει δυο διευθύνσεις, μια Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην οποία θα μεταφερθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο έχει την αρμοδιότητα για την βυζαντινή κληρονομιά και τα εκκλησιαστικά μνημεία. Σ’ αυτή τη διεύθυνση θα υπάγεται και η σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα διατηρηθεί η νομοθεσία και η δομή του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τη διευθύντριά του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Υφυπ. Πολιτισμού

Η δεύτερη διεύθυνση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι η Διεύθυνση Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, οι σημερινές Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τον διευθυντή τους. Σ’ αυτή την διεύθυνση θα δοθούν κάποιες από τις αρμοδιότητες του ΘΟΚ που έχουν να κάνουν με τη θεατρική ανάπτυξη, όπως είναι το σχέδιο Θυμέλη. Επίσης ο Οργανισμός Κυπριακής Χειροτεχνίας,  και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα μεταφερθούν σ’ αυτή τη Διεύθυνση του υφυπουργείο Πολιτισμού.

Μια καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία Μονάδας Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και μια Μονάδα Πολιτιστικού Τουρισμού σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού. 

Μια άλλη σειρά από δραστηριότητες θα υπάγονται κατευθείαν στον Γενικό Διευθυντή του υφυπουργείου. Ο Γενικός Διευθυντής θα έχει τον οικονομικό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την εποπτεία κάποιων συνδεδεμένων οργανισμών όπως είναι το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας, ο ΘΟΚ, η Επιτροπή Ουνέσκο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Σε ερώτησή μας αν το υφυπουργείο θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις. «Η φιλοσοφία είναι ότι αρχικά θα λειτουργήσει με τους πόρους που έχουμε, όπως έγινε και με τα άλλα υφυπουργεία. Βέβαια, από την στιγμή που θα είναι ένα υφυπουργείο χωριστά από το υπουργείο Παιδείας, εναπόκειται στον υφυπουργό να διεκδικήσει σιγά-σιγά κονδύλια από τον προϋπολογισμό και να κάνει νέα προγράμματα, στελεχώνοντας τις υπηρεσίες. Γνωρίζω τις ανάγκες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει το υφυπουργείο, είναι μια νέα αρχή. Στην εξέλιξή του, το υφυπουργείο θα μπορεί να αναπτυχθεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη, το οποίο θα προωθηθεί τις επόμενες βδομάδες. «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε για την ώρα έξω πράγματα που θέλουν συζήτηση και είναι δύσκολα όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μια αρχή. Στην συνέχεια θα δούμε τα κλαδικά θέματα. Με κανονισμούς ή με ξεχωριστούς νόμους θα δημιουργηθούν οι κλάδοι και οι τομείς των ανθρώπων του Πολιτισμού».