Μετά από τρεις μήνες τα Ηνωμένα Έθνη κατάφεραν να φέρουν τους δυο ηγέτες ξανά μαζί, έστω και ατύπως για ένα κοκτέιλ επί τη ευκαιρία της άφιξης του Κόλιν Στιούαρτ. Δεν θέλουν όμως να μείνουν τα πράγματα ώς εδώ αλλά να καταφέρουν να βγάλουν το Κυπριακό από το αδιέξοδο και να προχωρήσει η διαδικασία. Και φαίνεται πως ήδη άρχισαν να κινούνται τα πράγματα με στόχο με τον νέο χρόνο να επιτευχθεί επανεκκίνηση. 

Ο Κόλιν Στιούαρτ καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τους λιγοστούς προσκεκλημένους έστειλε το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να μείνουν στα «on the rocks» αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υποδεχόμενος του δύο ηγέτες στάθηκε σε δύο σημεία: την ανάγκη να προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι τεχνικές επιτροπές. 

Στη σύντομη δήλωσή του ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται εδώ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που συναντά μαζί τους δύο ηγέτες. Σημείωσε τις αναφορές που έχει κάνει πολλάκις ο Γενικός Γραμματέας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία και είπε ότι ο ίδιος βρίσκεται γι’ αυτό τον σκοπό στο νησί.

Ο κ. Στιούαρτ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών και ειδικά της επιτροπής για θέματα Υγείας για τη διαχείριση σε ό,τι αφορά την πανδημία, στην επιτροπή για την Εκπαίδευση, στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην Τεχνική Επιτροπή Επικοινωνιών που αποφάσισαν για το 5G σε όλο το νησί.

Στη διάρκεια της δεξίωσης -όπως φάνηκε και από τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθησαν- Προέδρος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ συνομίλησαν για αρκετή ώρα οι δύο τους πριν μπουν στην παρέα τους και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Εργκιούν Ολγκούν. 

Πριν από τη δεξίωση ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ συνάντησε εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών (Ρ5) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε σχετική ανάρτησή της στο τουίτερ έγραψε πως «ο αξιωματούχος των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είχε μια προκαταρκτική συνάντηση με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Στιούαρτ προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία μαζί τους για την προώθηση της ειρήνης, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές». 

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει νέα κινητοποίηση στο επόμενο διάστημα. Είπε επίσης ότι με τον νέο χρόνο το Κυπριακό θα συζητηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη η κατάσταση στο Κυπριακό θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εξέτασης της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου στο υψηλότερο επίπεδο

Είδε Γκάρμπερ και Λίλι 

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Κόλιν Στιούαρτ είχε χωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο τουίτερ πως «συζήτησαν τρόπους για προώθηση της μακράς συνεργασίας ΗΠΑ-ΟΗΕ για προαγωγή των ειρηνευτικών προσπαθειών στο νησί», και εξέφρασε την ετοιμότητά της για στενή συνεργασία με τον Κ. Στιούαρτ. 

Χωριστή συνάντηση είχε με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του υποδεχόμενος τον Κόλιν Στιούαρτ. Με τη σειρά του εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί μαζί του και με την ομάδα τους για υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί καθώς και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.