Σε καλό δρόμο και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας που συστάθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού και η οποία ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών του μοιραίου ατυχήματος με θύμα τον 32χρονο λοχαγό Ξάνθο Κυριάκου, που συνέβη το πρωί της περασμένης Τρίτης 25 Μαΐου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή της Τροοδίτισσας.

Η ανακριτή ομάδα έλαβε όπως πληροφορείται ο «Φ», καταθέσεις τόσο από τη μονάδα του Μηχανικού όπου υπηρετούσε ο άτυχος Ξάνθου, αλλά και από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σχετικά με τη συγκεκριμένη άσκηση.

Συγκεκριμένα, οι ανακριτές ζήτησαν στοιχεία από τη μονάδα του Ξάνθου σχετικά με την προέλευση του σχοινιού, το πού χρησιμοποιήθηκε, πόσο καιρό ήταν στην κατοχή της μονάδας, πού φυλαγόταν και κάτω από ποιες συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την ηγεσία των στρατιωτικών Αρχών λήφθηκαν επίσης καταθέσεις σχετικά με τη διενέργεια της προγραμματισμένης άσκησης, καθώς και για τις προδιαγραφές της μεταλλικής πλατφόρμας.

Τα ερωτήματα σχετικά με το σχοινί, αλλά και την άσκηση είναι αρκετά, με τους ανακριτές να καλούνται να βρουν απαντήσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Να σημειωθεί πως αναμένουν και τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων που διενεργεί ειδικός εμπειρογνώμονας της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ) σχετικά με το σχοινί. Η πληροφόρηση του «Φ» είναι πως οι Αρχές βρίσκονται στο ψάξιμο για ιδιώτη εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, ο οποίος κατέχει γνώσεις και εμπειρία για σχοινιά, με σκοπό να αποσταλεί το τεκμήριο για ακόμη πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως θέματα ανθεκτικότητάς του.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα από πλευράς του υπουργείου Άμυνας, η έρευνα του ανώτατου αξιωματικού του ΓΕΕΦ ο οποίος διορίστηκε ως θανατικός ανακριτής, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για να ολοκληρωθεί θα πρέπει, όπως μας αναφέρθηκε, να παραδοθεί στα χέρια ανακριτή και η έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα της Αστυνομίας.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.