Ο Όμιλος Quality έχει θέσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης όλων των πυλώνων στους οποίους δραστηριοποιείται, καθώς η εμπλοκή του σε νέους τομείς της οικονομίας είναι δεδομένη, δηλώνει ο Deputy CEO του Ομίλου, Ηρακλής Ζαβός. Σε συνέντευξη στο Forbes,  υποδεικνύει ότι το το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την προσέλκυση στην Κύπρο ακόμα μεγαλύτερου αριθμού μόνιμων κατοίκων με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο. «Σαφώς να γίνουν οι σχετικοί αυστηροί έλεγχοι, αλλά την ίδια ώρα να βοηθήσουμε να δοθούν ισχυρά κίνητρα για να τους πείσουμε, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο, όπως επίσης να μετεγκατασταθούν εταιρείες στην Κύπρο», τονίζει. Χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά καίριο ζήτημα την αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας μας με ολόκληρο τον κόσμο. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα η εταιρεία σας;

Έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλους τους θεμελιώδεις πυλώνες της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης γης, οικιστικών και εμπορικών συγκροτημάτων, φιλοξενίας, τουρισμού, εκπαίδευσης και υγείας.  Ο Όμιλος εταιρειών μας ανεγείροντας τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων στην περιοχή, συντέλεσε στη δημιουργία νέων οριζόντων ανάπτυξης και αναβάθμισης κυρίως στην πόλη του Ζήνωνα, τη Λάρνακα. Η δυναμική που έχουμε δημιουργήσει ως Όμιλος, μας επέτρεψε να συστήσουμε στην πόλη της Λάρνακας τον τεράστιο ξενοδοχειακό κολοσσό Radisson Hotel Group με τρία έργα, μεταξύ των οποίων το Radisson Blu Hotel Larnaca και το Radisson Beach Resort.

Παράλληλα, ο Όμιλος προχώρησε σε συμφωνίες με άλλους δύο ξενοδοχειακούς κολοσσούς, την Best Western με το πρώτο ολοκληρωμένο Quality Lodge Best Western Hotel στην τουριστική περιοχή της Λάρνακας και ακόμα τέσσερα Best Western (Executive Residency και Premier Inn) ξενοδοχεία  υπό κατασκευή. Έχουμε επίσης υπογράψει συμφωνίες και με την InterContinental Hotels Group, με αποτέλεσμα το πρώτο Hotel Indigo® να λειτουργεί επιτυχώς, στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στο κέντρο της Λάρνακας. Έχουμε επίσης επενδύσει στον τομέα της υγείας, με το Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός στη Λάρνακα για το οποίο φέρουμε σημαντικά σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης. Ένα από τα επιβλητικά έργα μας είναι και το Habitat Residences, το οποίο ανεγείρεται με ένα μοναδικό κατασκευαστικό τρόπο, ξεπερνώντας κάθε ποιότητα και υιοθετώντας ένα δημιουργικό μοντέρνο σχεδιασμό που προωθεί το ανθρωποκεντρικό lifestyle των μελλοντικών χρηστών του, σε συνδυασμό με τις ανέσεις που έχει να προσφέρει το καινούργιο, Metropolis Mall στη Λάρνακα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό αυτό το καλοκαίρι. 

 Tι περιλαμβάνουν οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

Μετά το παγκόσμιο πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την παγκόσμια οικονομία, έχουμε θέσει νέους σημαντικούς στόχους ανάπτυξης στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ομίλου εταιρειών Quality, ώστε να συμβάλουμε δραστικά στην επίτευξη των Παγκόσμιων 17 Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ως εκ τούτου ο όμιλος  έχει θέσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης όλων των πυλώνων στους οποίους δραστηριοποιείται, καθώς η εμπλοκή του σε νέους τομείς της οικονομίας είναι δεδομένη. Θα συνεχίσει να δημιουργεί πρωτοποριακά έργα που να στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη για εκσυγχρονισμό των έργων, επιφέροντας οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αλλαγή στη χώρα μας. Η περιοχή που κυρίως δραστηριοποιούμαστε είναι η πόλη της Λάρνακας, μια παρθένα περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, γι’αυτό επενδύουμε παράλληλα στην αρχιτεκτονική και στο concept των έργων ανάπτυξης. Η Λάρνακα προσφέρει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής γιατί αναπτύσσεται σταδιακά και με προγραμματισμό, χωρίς την κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει σε άλλες πόλεις, καθώς έγιναν σωστές υποδομές και κυκλοφοριακά έργα. Αυτή η περίοδος μας βρίσκει να εργαζόμαστε σε αρκετούς καινούργιους σχεδιασμούς στο πλαίσιο ανάπτυξης του Νοσοκομείου Τίμιος Σταυρός, όπως επίσης και στη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Κέντρου στη Λάρνακα, με στόχο να συμβάλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικής δραστηριότητας του τόπου, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων.

Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας δυο καινούργια brands με καινοτόμους σχεδιασμούς τα οποία θα ενισχύσουν τη συμβολή μας στον Ξενοδοχειακό Τομέα και τα οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Tι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;

Επενδύουμε σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και υλοποιούμε έμπρακτα τους στόχους που θέτουμε, με άξονα τον άνθρωπο, την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, καθώς ως Όμιλος πρεσβεύουμε αξίες και αρχές που στοχεύουν σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.  Εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η συνεισφορά μας στην πρόοδο και στην ευημερία της κοινωνίας αποτελούν επίσης βασικές αρχές στις οποίες έχουν επικεντρωθεί οι τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας μας, οι οποίοι εστιάζονται στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η επιχειρηματική αριστεία, η ποιότητα και η κοινωνική προσφορά, αποτελούν κύρια προτεραιότητα του ομίλου που είναι άρρηκτα συνυφασμένες µε την επιχειρηματική υπευθυνότητα και µε την ευρύτερη στρατηγική του, ως ανταπόδοση του εταιρικού οράματος προς την κοινωνία.

Έχουμε διαχρονικά αναπτύξει συνεργασίες µε την τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς, συμβάλλοντας έμπρακτα σε διεθνείς διοργανώσεις και σημαντικές δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική προσφορά και ανεκτίμητες αξίες, όπως είναι η υγεία, το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η παιδεία, ο εθελοντισμός και η κοινωνική ευημερία.

Ο όμιλος έχει συνδέσει τις δραστηριότητές του µε την ανταπόδοση του στην τοπική κοινωνία της Λάρνακας, στην πόλη που κυρίως δραστηριοποιείται και δημιουργεί, γι’ αυτό έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του προγράμματος «Πράσινη και Όμορφη Λάρνακα». Στο πλαίσιο της τοπιοτέχνησης ο Όμιλος µε δική του πρωτοβουλία ανέλαβε την τοπιοτέχνηση διαφόρων νησίδων και πεζοδρομίων με φύτεμα δέντρων, φιγούρων καμωμένες από υλικά ανθεκτικά σε καιρικές συνθήκες και πλαισιωμένα με αναρριχητικά φυτά απεικονίζοντας εικόνες αναφοράς της Λάρνακας.

Σημαντική είναι και η εθελοντική συμβολή μας στην Άθληση και Υγεία. Ο όμιλος είναι κάθε χρόνο πλέον ο χορηγός της διοργάνωσης του διεθνή Radisson Marathon, όπως επίσης και ο δια-βίου χορηγός του Ολυμπιονίκη αθλητή του Σωματείου Ολυμπιακής Γυμναστικής «Βύρων» Λάρνακας, Ηλία Γεωργίου. Ο Μαραθώνιος ενέπνευσε τα ιδανικά του εθελοντισμού και της ενεργού πολικότητας µε τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών που συνέδραμαν στη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία τελεί και υπό την Αιγίδα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εν κατακλείδι οργανώνουμε ετήσιες αιμοδοσίες με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο μας Τίμιος Σταυρός στη Λάρνακα.  Η Quality Group, από κατασκευαστική εταιρεία έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν Όμιλο που συμβάλλει και δημιουργεί σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο πέραν των 7.000 ακινήτων με σημαντικό αριθμό έργων υπό εξέλιξη και σταθερά επιλέγει να επενδύει σε νέους ανθρώπους.

Τι κίνητρα θα πρέπει κατά την άποψή σας να δώσει το κράτος με στόχο την ενίσχυση του κλάδου των ακινήτων στην Κύπρο;

Κατά την άποψη μου το κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα κοινό σκοπό με όραμα, σχεδιασμό, ξεκάθαρο στόχο, ώστε τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα, με νομοθεσίες να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και να προστατεύσουν τις διαδικασίες για ανάπτυξη, αλλά και λειτουργία της οικονομίας.  Θεωρώ ότι πρέπει να προσελκύσουμε στην Κύπρο ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων κατοίκων με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο. Σαφώς να γίνουν οι σχετικοί αυστηροί έλεγχοι, αλλά την ίδια ώρα να βοηθήσουμε να δοθούν ισχυρά κίνητρα για να τους πείσουμε, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο, όπως επίσης να μετεγκατασταθούν εταιρείες στην Κύπρο. Χρειάζονται κίνητρα, φορολογικά και μη, για να προσελκύσουμε αυτές τις εταιρείες, όπως και διεθνή brands στο νησί. Παράλληλα η αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών στη χώρα μας, θα συνέβαλλε ώστε να ανταποκρινόμαστε επαρκώς στα διεθνή πρότυπα.  Εξαιρετικά καίριο ζήτημα είναι και η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας μας για να έχουμε πτήσεις που να συνδέουν την Κύπρο με ολόκληρο τον κόσμο.  

Χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας κοινωνίας και της ίδιας οικονομίας και ήρθε η ώρα να δουλέψουμε από κοινού για να πάμε όλοι μπροστά. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον τουριστικό τομέα, δεν αρκούν μόνοι οι αριθμοί, γιατί χρειαζόμαστε και τον ποιοτικό τουρισμό. Και ποιοτικός τουρίστας δεν είναι μόνο αυτός που ενισχύει την οικονομία, αλλά και αυτός που θα μεταφέρει στον τόπο μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δικής του τοπικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας. Το Υφυπουργείο Τουρισμού για παράδειγμα μπορεί να θέσει ως στόχο την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής. Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και με όραμα για το μέλλον θα εργαστούμε από κοινού για το καλό του τόπου, καθώς υπάρχουν και σημαντικές υποδομές στην Κύπρο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.