Δια την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στη νεκρή ζώνη, μεταξύ Αστρομερίτη και αεροδρομίου Λευκωσίας για αποκοπή των μεταναστευτικών ροών, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του το κίνημα «Αμμόχωστος για την Κύπρο» τονίζοντας πως στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη από τους οποίους ζητάμε βοήθεια στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» θεωρεί ότι, η συγκεκριμένη ενέργεια επισημοποιεί συμβολικά την επιθυμία του Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο και παραπέμπει σε μια πρόβα τζενεράλε εμπέδωσης της διχοτόμησης.

Παράλληλα, κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών -ο οποίος, επικαλέστηκε «εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο» και διερωτήθηκε «τι κάνουν τα τ/κ κόμματα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών»- να διευκρινίσει πόσα κράτη, υπόλογα στους κανονισμούς της ΕΕ, υπάρχουν στην Κύπρο, όπως επίσης να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική αλληλογραφία μέσω της οποίας ειδοποιήθηκαν Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, για την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, και τις απαντήσεις με τις εγκρίσεις που έλαβε -αν έλαβε- η κυβέρνηση.

Η θέση της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο» είναι ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν λύνεται με φράκτες και συρματοπλέγματα. Αντίθετα, η ύπαρξη τους εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για ανθρώπους που χρήζουν προστασίας και δημιουργεί νέα τετελεσμένα για τον τόπο μας, όπως την απώλεια γης στην πράσινη γραμμή, της οποίας οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες δεν έτυχαν προηγουμένως οποιασδήποτε ενημέρωσης.

Πηγή: philenews